anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy mogę ten sam produkt w dwóch kategoriach?

fabrykasokow
#10 Popularyzator#

Słabo orientuje się w działaniu katalogów, a chciałabym wystawić swoje produkty w dwóch kategoriach - niestety wymóg połączenia z katalogiem mi to utrudnia. 

Czy można to w jakiś sposób zrobić? 

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

mikeza
#21 Demiurg#

sporo produktów można wystawiać w różnych zbliżonych kategoriach, i nie koliduje to z połączeniem z katalogiem.

fabrykasokow
#10 Popularyzator#

W jaki sposób to zrobić? 

Mam wystawiony produkt w kategorii supermarket - klikam wystaw podobny - zmieniam kategorię na zdrowie, suplementy diety - zmieniam parametry na właściwe - i chcę dodać, wówczas wyświetla mi się informacja że połączenie z katalogiem będzie skutkowało naniesieniem zmian w katalogu. 

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

tak jak wspomniałem, można sporo, ale nie wszystkie. trzeba wejść w regulamin i wyczytać gdzie można wystawić dany produkt, to znaczy w jakich kategoriach można go dublować.

jeśli nie da się wystawić tego samego produktu w innej kategorii, to spróbuj zmienić coś w parametrach i stworzyć nowy, ale już w tej drugiej kategorii. czasami tak trzeba kombinować.

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@fabrykasokow podaj proszę EAN tego produktu i napisz w jakich kategoriach chcesz go wystawić. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

XxperfumeriaxX
#10 Popularyzator#

Dzień dobry, 

Chce wystawić kilka produktów w dwóch kategoriach. Niestety ten sam kod EAN nie pozwala mi tego zrobić, podczas dodawania danego produktu w innej kategorii wyskakuje mi błąd, iż należy dodać produkt do katalogu. Mimo, iż próbuje wpisać ten sam kod EAN a w innej kategorii nie wyszukuje mi żadnego katalogu (więc podczas utworzenia oferty powinien on się stworzyć) nie mogę takiej oferty stworzyć, gdyż ciągle wyskakuje mi ten błąd. 

Znalazłem wczoraj poradnik na allegro gadane, iż należy przy pierwszym katalogu zgłosić błąd o zmianę kategorii oraz w "informacjach szczegółowych" napisać informację nie o zmianie kategorii lecz dodaniu do katalogu drugiej, tak aby jeden katalog był w dwóch kategoriach oraz  uzasadnieniu dlaczego (gdyż owy produkt może być w kilku kategoriach), to niestety poskutkowało to bym, iż zamiast do katalogu została dodana nowa kategoria to został on przeniesiony na inną kategorię. W rezultacie mam dwie takie same oferty w jednej kategorii.

Podaję niżej numery ean, które chciałbym aby były w takich kategoriach:

EAN 5907097590092

EAN 5907097590108

EAN 5907097590290

EAN 5907097590085

EAN 5907097590399

Są to butelki/flakony z pompką

Puste służą jako ozdoba domu, aranżacja/wystrój poszczególnych pomieszczeń np. łazienka/toaletka, natomiast napełniony perfumami może służyć jako rozpylacz perfum gdyż pompka nie jest atrapą lecz prawidłowo działającym atomizerem do rozpylania perfum.

Kategoria występowania:

Uroda - Perfumy i wody - Flakony, atomizery podróżne

oraz

Dom i Ogród - Wyposażenie - Dekoracje i ozdoby - Pozostałe

Proszę o informację jak należy to zrobić aby miało ręce i nogi.

Pozdrawiam

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @XxperfumeriaxX. Drzewo kategorii jest skonstruowane w taki sposób, aby uniknąć sytuacji, w których jeden przedmiot pasuje w różnych kategoriach.
Produkt powinien znaleźć się w jak najbardziej adekwatnej kategorii, którą w tym przypadku jest Uroda - Perfumy i wody - Flakony, atomizery podróżne.
Zestawione kategorie zdecydowanie odbiegają od siebie asortymentem. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@MiMary @la_nika W cywilizowanych serwisach "od zawsze" istnieje możliwość wystawiania artykułów w dwóch kategoriach - i to nie dwóch osobnych ofert, ale tej samej oferty (za podwójną opłatą, jeśli jest wymagana). Na Allegro jakieś 20 lat temu też obiecali, że to wprowadzą, ale "lasciate ogni speranza..." 🐭

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

XxperfumeriaxX
#10 Popularyzator#

Mój produkt jest dobrym przykładem, iż można go wystawić w kilku kategoriach. Gdyż wielu klientów nie używa go jako rozpylacza do perfum....a więc nie będzie go szukać w dziale perfum. Bardzo dużo klientów kupuję go właśnie jako element wystroju domu czy mieszkania...czyli jako pustego, nie mając zamiaru go niczym napełniać...ma wyglądać i tyle. 

W tym temacie zostało to poruszone...moderatorka również wskazała jak to zrobić, lecz chyba coś już nie działa....

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/ten-sam-produkt-w-dw%C3%B3ch-kategoriach/t...

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@XxperfumeriaxX Oczywiście że tak, jest mnóstwo produktów, które pasują do dwóch lub więcej kategorii, i to sprzedawcy mają ten ten temat najlepszą wiedzę. Ale tu od dawna jest tak, że oni wiedzą lepiej co jest dla nas dobre

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

XxperfumeriaxX
#10 Popularyzator#

Lecz jak widzisz w linku zamieszczonym powyżej moderatorka pisała, iż jest to możliwe. Niestety chyba ta opcja już nie działa.

Czy ktoś z moderatorów jest w stanie się wypowiedzieć czy można coś takiego zrobić?  Proszę o odpowiedź od strony technicznej.

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@XxperfumeriaxX, konsultuję to. Niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

XxperfumeriaxX
#10 Popularyzator#

@MiMary  Czy coś już wiesz na ten temat?

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @XxperfumeriaxX. Jeszcze czekam na propozycje rozwiązania. Gdy tylko dostanę odpowiedź, wrócę do Ciebie z dalszymi informacjami.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@XxperfumeriaxX, otrzymałam informację, że wystawienie ofert w dwóch, tak rozbieżnych kategoriach, nie jest wskazane i nie możemy połączyć tych kategorii we wspólną grupę - ze względu na zbyt zróżnicowany asortyment. 
Ofertę powinieneś wystawić w jednej z zaproponowanych kategorii.

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów