anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Fikcyjne zamówienia – brak reakcji Allegro, co robić?

RetroBroker
#7 Wielbiciel#

Hej wszystkim,

Piszę tutaj, bo już brakuje mi sił. Od 2 tygodni walczę z problemem, który Allegro kompletnie ignoruje, a moje nerwy są już na wyczerpaniu.

Chodzi o oszusta, który codziennie zakłada nowe konta na dane „Ricardo Jacobs” z adresem w USA i składa fikcyjne zamówienia. Na tę chwilę mamy 20 takich zamówień, za które Allegro nalicza prowizje – oczywiście z naszej kieszeni. Ten człowiek nie opłaca zamówień, bo ich celem jest tylko robienie nam szkody.

Zgłaszałem to już 20 razy i dostaję tylko automatyczne odpowiedzi, które nic nie wnoszą. Zero konkretnego działania, zero wsparcia. Konta tego oszusta są blokowane, ale on zakłada nowe i tak w kółko. Tymczasem my tracimy czas, pieniądze i nerwy.

Allegro bierze od nas niemałe prowizje, a w zamian... nic. Kompletny brak ochrony przed tego typu sytuacjami.

Mam dość. Jeśli problem nie zostanie rozwiązany, to po weekendzie zgłaszam sprawę na policję i rozważam pozew. Może wtedy ktoś wreszcie się tym zajmie.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jak to rozwiązaliście? Czy Allegro w ogóle kiedykolwiek zareagowało na takie sytuacje?

Z góry dzięki za każdą radę, bo czuję, że biję głową w mur.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
31 ODPOWIEDZI 31

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@SpeedyGonzalezz weryfikacji numeru telefonu to nie przypominam sobie 🙂

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@vonNogay Niby tak, ale takie kombinacje mogły stanowić jakiś znikomy margines, ułamek promila użyszkodników 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

RetroBroker
#7 Wielbiciel#

@Monika__L Ma być na już, to dlaczego nie ma weryfikacji telefonu? Jedno konto na numer telefonu i po problemie. Jest tak na O L X, A M A Z O N I E itd. i nikt z tym nie ma problemu. Telefon każdy ma.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@RetroBroker nie wiem jak 25 lat temu, ale 15-20 lat temu allegro bez problemu zwracało prowizje, które były ze 3 razy niższe niż obecne. Dzisiaj to ja nie wiem jak się niektórym opłaca sprzedaż na allegro..

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@RetroBroker  Jak myślisz,  czy  ten "oszust"  odnosi z tego fikcyjnego kupowania jakąś korzyść?

Zazwyczaj tak jest  że czynność pozornie bezsensowną wykonuje ten któremu się to opłaca. 

Komu się opłaca ten proceder? Koniec roku i kwartału jest bliski, wynik finansowy jest ważny...

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

Ma korzyść jeśli sprzedaje to samo lub podobne. Jest to dla niego konkurencja 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Gdyby to robiła "konkurencja" to specjaliści z Allegro szybko by ustalili kto i ile razy...

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

A po co? To problem sprzedawcy a nie allegro

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Uzupełnię:   to problem sprzedawcy i przynajmniej chwilowy zysk Allegro. 

oznacz moderatorów

RetroBroker
#7 Wielbiciel#

@br. Myśle, że to jakiś zawistny typ może się mylę i to konkurencja, i tak winie za tą całą sytuację allegro, bo dla nich to nawet jak klient nie zapłaci to generuje im to dodatkowy wynik finansowy, bo teoretycznie prowizję już zawinęli bo sprzedający dostaje tylko kredyt.

Nie ma wielkiej trudności wprowadzić jakieś zabezpieczenia, nie mówię nawet o weryfikacji numerem telefonu, ale np jakieś cross sprawdzanie po IP, numerze czy adresie itp. są różne sposoby szczególnie w czasie gdzie machine learning jest bardzo rozwinięty, ale jak widać allegro to pasuje i wykorzystują swoją pozycję lidera w nieuczciwy sposób, a niestety uokik nie robi nic.

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@RetroBroker Tu nie do końca, Akurat UOKiK dość często nakłada na Allegro różne kary, od czasu do czasu ktoś tu podaje linki do decyzji. Wiadomo jednak, że na koniec i tak to przecież my za to płacimy

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

RetroBroker
#7 Wielbiciel#

@SpeedyGonzalezz Może i coś tam nakłada, ale na pewno kary nie są proporcjonalne, co do obrotu firmy, także allegro ma to w przewidywanych kosztach.

oznacz moderatorów