@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Jak to w końcu jest z tym obowiązkiem odnośnie wprowadzanych na rynek krajowy opakowań zwanym BDO ? Czytając różne wpisy użytkowników nie mam pewności który tok myślenia jest właściwy . Niby z jednej strony taki obowiązek spoczywa na sprzedawcy jak coś wysyła ale z drugiej nawet wchodząc w sugerowaną przez allegro zakładkę "obowiązki prawne" i tam uzupełnieni danych wyświetla mi się że "nie zidentyfikowano " takich obowiązków. Jakby to było obowiązkowe to raczej nie było by ankiet w których można otrzymać odpowiedź czy mamy taki obowiązek czy nie . Czy jak jak mi się wyświetla że nie mam zidentyfikowanych obowiązków prawnych w tym temacie mogę spokojnie wystawiać czy jednak coś muszę poprawić?
@mwmonety jeśli posiadasz status producenta opakowań, musisz uzupełnić odpowiednie dane w zakładce Dane konta w Sales Center. Aby sprzedawać zgodnie z prawem jesteś zobowiązany:
Zachęcam Cię do obejrzenia materiałów Akademii Allegro w temacie BDO:
Mam nadzieję, że te webinary odpowiedzą na nurtujące Cię pytania.
@RaBarbar_ka Nie jestem producentem ani sprzedawanych przedmiotów ani ich opakowań. Sprzedaję jedynie w kategorii kolekcje - numizmatyka ,antyki ze srebra oraz platery. Wasz regulamin nawet zabrania handlowania takimi przedmiotami na zagranicznych rynkach więc sami mi ten wymóg chyba eliminujecie. We wskazanych materiałach nie widzę swojej kategorii sprzedażowej w śród tych co są wymogi. Proszę o potwierdzenie czy w mojej kategorii nie muszę wprowadzać BDO.
@mwmonety Najlepiej zadzwoń na Infolinię BDO 22 34 04 050
A tu masz link do strony dotyczącej BDO https://bdo.mos.gov.pl/kontakt/
@mwmonety Nikogo nie obchodzi co sprzedajesz, tylko w czym wysyłasz (wprowadzanie produktu w opakowaniu, w twoim przypadku opakowania transportowego). Nawet jak masz używane kartony, to musisz czymś je zakleić, więc sprzedając w Internecie zawsze będziesz miał obowiązek wpisu do BDO. Do 1 tony opakowań (wątpię żebyś tyle wprowadzał) możesz ubiegać się o pomoc de minimis, czyli po wypełnieniu wniosku zapłacisz tylko 200 zł rocznie za bycie w rejestrze BDO. Jak nie chcesz wypełniać sprawozdań to możesz podpisać umowę z organizacją odzysku, to będzie dodatkowy koszt 1-2k rocznie. a jak chcesz kombinować to kombinuj, ale kary od 5 tys. do miliona.
@drekenzes Nie chcę nic kombinować ,ale tylko pytam . Pytam bo też myślałem że to jest obowiązkowe ale w podesłanym przez allegro linku odnośnie tych zmian w zakładce "obowiązki prawne " nie mam zaznaczonego takiego wymogu . Obecnie nic nie ma wystawione na sprzedaż i może to jest tym spowodowane że system widzi u mnie puste półki i nic nie wystawione i nie narzuca zmian .W moim przypadku to tony bym nawet przez 20 lat nie uzbierał .
@mwmonety To że w chwili obecnej nic nie sprzedajesz to nie znaczy że nie sprzedawałeś. Obowiązek rejestracji jest od chwili uruchomienia firmy lub od powstania BDO. Jeśli wcześniej sprzedawałeś i wystawiałeś faktury to masz problem .... Na każdej fakturze musisz umieścić numer BDO. Myślę że to całe zamieszanie spowodowane jest nazewnictwem jakie ustawodawca użył. "PRODUCENT" - myślę że chodziło o to że pakując towar jesteś producentem śmieci. Też myślałem że nie muszę się rejestrować ale po rozmowie z infolinią BDO zostałem uświadomiony że jestem "PRODUCENTEM" odpadów wysyłając do klienta moje przedmioty w kopertach bąbelkowych. Musze rozliczyć oddzielnie papier z koperty, folię z koperty, taśmę pakową, etykietę termiczną, pudełka kartonowe ....... Mało tego musiałem wysłać rozliczenia za wszystkie lata jakie działałem bez BDO i zapłacić karę za opóźnienie..... No ale to wolny kraj i nikt nikogo do niczego nie zmusza aż nastąpi kontrola z Urzędu Skarbowego lub z Ministerstwa Klimatu .....
@kakabe_2007 Mimo że moja działalność trwa już jakiś czas to faktury wystawiam bardzo rzadko ,czasem nawet przez parę miesięcy nikt o nią nie prosił a wszystko nabijam na kasę i wystawiam paragon . Jak w takim przypadku wpisywać ten numer? Z kim rozliczałeś zaległości ,jak to wyglądało i jaki koszt liczą za opóźnienie? Kiedyś poruszałem temat tych odpadów z moją księgową ,ale wówczas mówiła że przy tak małych ilościach jak u mnie to nie muszę mieć BDO. Księgowa jest z otoczenia mojego US to myślałem że wie co mówi. Jutro sobie z nią pogadam i przekaże to jak to widzą inni.
@mwmonety Jak dla mnie te rozliczenie to "czarna magia" i musiałem skorzystać z firmy specjalizującej się w tych rozliczeniach (koszt za rozliczenie trzech lat to 1700 zł). Za opóźnienia koszt nie był wysoki raptem kilkadziesiąt zł za każdy rok. Podatek od wprowadzonych śmieci też nie był wysoki - kilkadziesiąt zł. Moje ilości to raptem kilka kg wszystkich śmieci ......
@kakabe_2007 To wychodzi że niezbyt się opłaca korzystać z firm specjalizujących się w prostowaniu tego bałaganu tylko samem spróbować. Piszesz że na każdej fakturze musi być numer BODO ,ale ja ani moi koledzy z tej samej branży kupując to co później sprzedajemy nie mamy takich numerów na fakturach od dostawców. Sam postanowiłeś to opłacić dla świętego spokoju czy doradził Ci to ktoś kompetentny . US robi mi kontrole co jakiś czas ale z papierami chodzi moja księgowa i póki co to nie słyszałem skarg na swoja działalność.
@mwmonety Dzwoniłem na infolinię BDO. Co do rozliczenia to życzę powodzenia ........🤣 Na stronie BDO tam gdzie będziesz miał konto trudno znaleźć rozliczenia które zostały złożone a co dopiero samodzielnie się rozliczyć . Narzekamy na Allegro ..... ale tam to dopiero "kosmos"......
Prócz raportu musisz jeszcze wyliczyć należną składkę za "ekologię" czy coś takiego dla jakiejś organizacji głoszącej "świętą prawdę o ratowaniu planety" ...... No ale próbuj mnie się to nie udało ........☹️ Co do faktur - to zerknij choćby na fakturę od Allegro - tam masz numer BDO podany
@kakabe_2007 Od allegro to jest ale nie ma na fakturach od wielu sklepów z mojej branży . Mam w domu jedną księgową ,jak poproszę to może mi to taniej ogarnie . Od którego roku to BDO obowiązuje?
@mwmonety System BDO (Baza Danych o Produktach i Opakowaniach oraz o Gospodarce Odpadami) funkcjonuje od 24 stycznia 2018 roku, kiedy to oficjalnie uruchomiono elektroniczny rejestr. Pełna elektroniczna ewidencja odpadów (KPO, KEO) weszła w życie 1 stycznia 2020 roku
W handlu system BDO obowiązuje od 24 stycznia 2018 roku dla firm rejestrujących się w systemie, a obowiązkowa ewidencja elektroniczna ruszyła 1 stycznia 2020 roku. W 2026 roku rejestracja oraz rozliczanie opakowań są absolutną koniecznością dla większości sklepów stacjonarnych i internetowych
Musisz posiadać wpis do rejestru BDO, jeśli Twoja firma handlowa realizuje co najmniej jeden z poniższych punktów:
Nie przesadzajmy. Mnie wypełnienie sprawozdań za 3 lata zajęło kilka dni i pomagała mi w tym pani z urzędu. I choć te tabelki są z horroru informatyków to i tak 1700 zł ta praca warta nie była.
Dla nadrabiających ostrzegam, pomocy de minimis nie otrzymacie za lata wstecz bo termin złożenia o to wniosku minął. Trzeba więc będzie zapłacić za odpady i organizacje eko.
@mwmonety Przecież BDO nie zajmuje się księgowa ani US 😉 Jak wpada kontrola to z urzędu marszałkowskiego lub wydział ochrony środowiska.
W BDO co roku robi się sprawozdanie, trzeba wiedzieć jak wypełnić te trzy strony z 30 kilku 😉
Zaległość - najlepiej zarejestrować sie w BDO, po uzyskaniu wpisu na każdej fakturze, którą wystawiasz musi być twój numer BDO. Do rozliczeń najlepiej podpisać sobie umowę z organizacją odzysku. I tyle, jak zrobi ci kontrole urząd marszałkowski to wskaże zaległe lata. Ale nie każdy po założeniu firmy musi od razu zrobić wpis w BDO, to tez tak nie działa. Archiwum Allegro też już nie ma.... 😉
witam, na filmiku z allegro jest coś takiego jak voucher ALLEGRO, który w firmie bdo360.pl jest cały pakiet za 749zł, jak to wykorzystać?
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Dokładnie chodzi mi o ten pakiet:
@mudol konsultuję to, gdzie dokładnie należy podać kod. 😊
@mudol kod powinieneś móc podać w formularzu na tej stronie (po wybraniu pakietu) i daj znać, że przychodzisz z webinaru Akademii Allegro.
A ja mam inne pytanie choć mnie to nie dotyczy. Co jeśli numer BDO nie zostanie uzupełniony przed 12 sierpnia? Czy sprzedaż zostanie wówczas wstrzymana? Na grupach facebookowych krążą różne opinie - niby potwierdzone przez konsultantów allegro - ale chciałbym usłyszeć potwierdzenie od moderatorów.
@kovek Opinie kancelarii prawnych są jednoznaczne:
Tak skrótowo - kto podlega pod obowiązek rejestracji w BDO?
Wszystkie firmy, których działalność polega na sprzedaży w internecie oraz importerzy produktów w opakowaniach zarówno w ramach wewnątrzwspólnotowej wymiany towarów jak i spoza terytorium Unii Europejskiej. Produkty wysyłasz w opakowaniach - z własnego magazynu lub bezpośrednio z hurtowni. Zapakowane w karton, foliopak lub kopertę, owinięte folią, oklejone taśmą z naklejoną etykietą adresową. Każdy z tych elementów to opakowanie.
Pamiętaj! Nie ma dolnych limitów, które zwalniają z realizacji obowiązków wprowadzającego produkty w opakowaniach. Nawet 1 wysłana paczka, 1 zaimportowana do kraju sztuka produktu, czy 1 wydana kawa na wynos powoduje, że musisz zarejestrować się w BDO i realizować ustawowe obowiązki.