anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak to w końcu jest z tym BDO?

mwmonety
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  Jak to w końcu jest z tym obowiązkiem odnośnie wprowadzanych na rynek krajowy opakowań zwanym BDO ? Czytając różne wpisy użytkowników nie mam pewności który tok myślenia jest właściwy . Niby z jednej strony taki obowiązek spoczywa na sprzedawcy jak coś wysyła ale z drugiej nawet wchodząc w sugerowaną przez allegro zakładkę "obowiązki prawne" i tam uzupełnieni danych wyświetla mi się że "nie zidentyfikowano " takich obowiązków. Jakby to było obowiązkowe to raczej nie było by ankiet w których można otrzymać odpowiedź czy mamy taki obowiązek czy nie . Czy jak jak mi się wyświetla że nie mam zidentyfikowanych obowiązków prawnych w tym temacie mogę spokojnie wystawiać czy jednak coś muszę poprawić?

oznacz moderatorów
59 ODPOWIEDZI 59

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@kovek Z tego co ustaliłem z urzędem, w klasycznym dropshippingu również trzeba mieć BDO. Sam fakt, że paczki pakuje podwykonawca, nie oznacza automatycznie przejęcia przez niego obowiązków opakowaniowych.

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@_Likos_ odpowiadając na Twoje pytania: 

1. Jeżeli importujesz produkt w opakowaniach – sprowadzasz zapakowane produkty z zagranicy i sprzedajesz je po raz pierwszy na rynku krajowym, to rozporządzenie Ciebie dotyczy
2. Sprzedajesz zapakowane produkty pod własną marką – zlecasz innej firmie produkcję i pakowanie, ale to ty wprowadzasz ten produkt do obrotu, rozporządzenie Ciebie dotyczy

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek na ten moment nie planujemy blokad czy sankcji wobec ofert niespełniających rozporządzenia. Jeżeli coś się w tej kwestii zmieni, będziemy o tym informować oficjalnymi dorgami z odpowiednim wyprzedzeniem. 

Alicja
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   a co z opcją nie podlegam, firma ma zapakowane produkty przez producenta i on jest wprowadzajcym na rynek i nadaje w oryginalnych opakowaniach na podstawie kodu i nie wprowadza nic z opakowań, etykiet czy taśm ? 

Inne platformy dają możliwość zaznaczenia oświadczenia że nie podlegam pod BDO ?

euromix-pl
#8 Zapaleniec

W żadnym temacie dotyczącym BDO/EPR czy PPWR nie było wiążącej odpowiedzi od Allegro, przejrzyjcie je sobie (a było ich co najmniej kilka) "konsultują, weryfikują" dokładnie jak tutaj - bez wyniku.
Nie liczcie na jakiekolwiek wskazania, które pomogą wam podjąć decyzję.

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@kostas11  Inne platformy dają możliwość zaznaczenia oświadczenia że nie podlegam pod BDO ?

A przypadkiem od tego 12 sierpnia platformy nie będą również odpowiadały za to, by firmy zgodnie z prawem prowadziły działalność ze wszystkimi wymogami? Bo coś średnio chce mi się wierzyć że allegro sobie "w koszty" wrzuci ewentualne kary i da ludziom możliwość jedynie odhaczenia opcji, że ich BDO nie dotyczy (mały % sprzedawców pewnie zaznaczy to zgodnie z prawdą)

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek problem jest taki że allegro wymaga BDO i koniec a są firmy co nie podlegają, co z firmami sprzedającymi produkty cyfrowe ? inne portale mają trzy opcje czy nawet cztery

Sprzedaje produkty cyfrowe 

Mam BDO 

Nie podlegam pod BDO bo nie jestem producentem, nie wprowadzam opakowań itp. 

kovek
#13 Ambasador

@kostas11 został tydzień, a stanowiska allegro dalej brak. Z ciekawości napisałem wiadomość do supportu (czekam na odpowiedź), ale cudowna AI Alina napisała wprost - sprzedaż będzie blokowana bez wprowadzenia BDO. I takie samo stanowisko ma każde AI od google'a po GPT oraz wszelkie firmy zajmujące się pomocą BDO

oznacz moderatorów

kakabe_2007
#13 Ambasador

@kovek Allegro już kilka miesięcy temu wypowiedziało się w tej sprawie - każdy ze sprzedawców w swoim Sales Center dostał informację o wymogach prawnych jakie musi spełnić. Jeśli w okienku "Obowiązki Prawne " widnieje informacja "Nie zidentyfikowaliśmy obowiązków" to znaczy że wszystkie warunki aby sprzedawać na Allegro zostały spełnione. Jeśli jest natomiast informacja o konieczności dopełnienia obowiązków związanych z BDO to nie ma co zaklinać rzeczywistości i liczyć że .............. Podejrzewam że po 12 sierpnia wszystkim tym, którzy nie dopełnili rejestracji zostanie zawieszona sprzedaż. Gdyby miało być inaczej to Allegro zamiesiło by jakiś komunikat lub udostępniło deklarację dla tych, którzy nie wprowadzają odpadów na rynek.

oznacz moderatorów

appleofsodom
#9 Pomysłodawca

nie ma takiej opcji - za poważna firma na takie ostre akcje; trzeba na spokojnie podejść do tematu i Allegro o tym dobrze wie; także bez zbędnej paniki...

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@kovek Jak skłamiesz w oświadczeniu i poniesie tego konsekwencje portal, to nie będą z Tobą rozmawiali, tylko ich kancelaria prawna 😉

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kostas11 na ten moment nie mamy takiej funkcjonalności. Natomiast wobec ofert nie będziemy na ten moment podejmować żadnych działań sankcyjnych. Jeżeli to się zmieni, poinformujemy o tym z wyprzedzeniem. Oczywiście pozostaje odpowiedzialność prawna, jednak to już nie jest w naszej gestii. 

Alicja
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Syrena_zT to warto pomyśleć nad firmami co nie wymagają wpisu jak sprzedający produkty cyfrowe, bo na dziś im też się pewnie wyświetla wymaga weryfikacji czy działania a mogli by zaznaczyć sprzedaje produkty cyfrowe i komunikat by znikł 🙂

Zrzut ekranu 2026-08-06 142758.png

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@Syrena_zT @drekenzes @_Likos_ ja prowadzę dropshipping ,rozmawiałem ze swoją księgową która stwierdziła, że nie podlegam pod BDO. Postanowiłem mimo to zadzwonić na infolinię i w pierwszych minutach powiedziano że podlegam. Po dokładnych wyjaśnieniach (że to dystrybutor, z zagranicy wysyła na dane adresowe klienta i on wystawia faktury) i konsultacji urzędnika z "górą" wyszło że nie podlegam. A stanowisko jest takie, "Jeżeli na liście przewozowym nie ma danych mojej firmy, i to dystrybutor wystawia faktury, to nie podlegam pod rejestrację BDO"

@Syrena_zT więc dobrze by było wprowadzić taka opcję, w formularzu 

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

pewnie wyszło że większość sprzedawców nie wprowadziło bdo i allegro średnio się to opłaca by blokować od 12. Czyli taka sama wydmuszka jak z gpsr, gdzie niektórzy wpisują co chcą 

oznacz moderatorów

appleofsodom
#9 Pomysłodawca

nie ma co drążyć tematu, po prostu Allegro stoi po jasnej stronie mocy 😉

oznacz moderatorów

petinek_pl
#14 Krzewiciel

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Proszę o informację - czy jako sklep wysyłkowy który nie produkuje opakowań musze uzupełniac numer bdo w danych konta lub innym miejscu na allegro czy nie? W zakłądce dane konta-numer epr bdo widnieje takie okno oraz oświdczenie do akceptacji ale nie widze tam informacji o wysyłaniu opakowań tylko byciu producentem czy wytwórca odpadów (a odpady to jeszcze co innego niż wprowadzanie do obrotu, potwierdzone u specjalisty). Proszę więc o rzetelną odpowiedź czy i gdzie należy coś uzupełniać jesli tylko wysyla się zamówienia klientom w opakowaniach. Żeby nie bylo tak,że uzupelnie cos czego nie powinnam lub nie uzupełnię a potem będzie blokada.

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@petinek_pl Twoje "jeśli tylko" podlega wpisowi do BDO, w tej chwili za to "jeśli tylko" grozi ci do miliona kary. Podlegasz pod BDO, przecież wprowadzasz produkty w opakowaniu na rynek (w twoim przypadku wprowadzasz opakowanie transportowe). A producent opakowań i odpady opakowaniowe to inna bajka.

petinek_pl
#14 Krzewiciel

@drekenzes No dobra w takim razie gdzie należy taki nr uzupełnić na koncie, bo tam widzę tylko opcję dla producentów i właśnie odpadów opakowaniowych. I czy taki nr musi znajdować się na paragonach jeśli dotyczy wprowadzania a nie tych pozostałych kwestii? Bo też czytałam że na dokumentach musi widnieć w przypadku odpadów.

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@petinek_pl Numer BDO obowiązkowo umieszczasz na paragonach i wszystkich fakturach jakie wystawiasz. A na Allegro można go uzupełnić od dobrych kilku lat, bo to nie jest nowość. Po prostu wiele osób myli odpady opakowaniowe z wprowadzaniem produktu na rynek w opakowaniu - w przypadku sprzedaży internetowej jest to wysyłka produktu do klienta, gdzie używamy kartonu do transportu, taśm klejących, etykiet.

Masz mieć wpis co najmniej:

Dział VI Działalność w zakresie ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi

Tabela 4. Wprowadzający produkty w opakowaniach

Wiele osób w tym miejscu ma też mieć tabelę 5.