anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

kupującego sposoby na darmową wysyłkę towaru za 5zł

mix-mce
#15 Entuzjasta

nie ma dnia kiedy sprzedaż na allegro nie powoduje u mnie odruch mało pozytywny.

kupujący kupił w sumie 20szt uszczelek za kwotę tak żeby było na smart-a (jedna paczka po 10szt i 2x 5szt), nie na sztuki tylko na paczki/zestawy.

zostawił sobie po jednej sztuce resztę zwrócił. 

Wiem że "mogę" mu oddać za te dwie sztuki edytując cenę, ale czy muszę? Skoro zakupił zestaw a nie na sztuki to chyba powinien zwrócić zestaw?

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

b51b3a61-8a85-11f1-a054-9f6097485f62

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

mix-mce
#15 Entuzjasta

dodam jeszcze że to nie są fabryczne pakowane zestawy tylko moje. W innych ofertach mam te uszczelki do kupienia na sztuki, więc koleś mógł sobie kupić po jednej.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@mix-mce jest to odstąpienie, więc nie możesz odmówić przyjęcia zwrotu. Natomiast możesz pomniejszyć kwotę zwrotu proporcjonalnie do pomniejszenia wartości towaru. 
Rozumiem, że jest to frustrujące, jednak w mojej ocenie zgodnie z prawem musisz zrealizować zwrot adekwatnej kwoty. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

mix-mce
#15 Entuzjasta

@Syrena_zT kiedy zaczniecie sprawdzać kupujących czy sobie nie wykorzystują darmowych wysyłek i potem zwrotów ponad miarę?

Kupno z ewidentnym zamiarem późniejszego zwrotu nie jest zgodne z prawem.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@mix-mce weryfikujemy zgłoszone przez sprzedawców przypadki i w wypadku potwierdzenia nadużycia podejmujemy odpowiednie działania.

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#11 Animator

"Kupno z ewidentnym zamiarem późniejszego zwrotu nie jest zgodne z prawem." - Wydaje mi się, że to jest zgodne z prawem - tzn. nie ma przepisu zabraniającego - bo jak niby miano by to weryfikować (Allegro ze Smartem to raczej szczególny przypadek). Przynajmniej w handlu detalicznym. Choć być może uporczywe zwracanie można by pod jakiś przepis/regulamin podpiąć (mowa o innych sklepach).

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@mix-mce dlaczego niezgodne z prawem?

oznacz moderatorów

PIKeRn
#11 Animator

Ej ale po co w ogóle w takim razie ustalacie jakieś kwoty powyżej których jest darmowa wysyłka? Skoro dajecie kupującym do ręki narzędzie do omijania tego limitu to może... po prostu go zlikwidować? To tak bardzo nie ma sensu, że uczciwy człowiek jest na straconej pozycji według waszego regulaminu. 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz

@PIKeRn no właśnie, w serwisie z którego allegro bierze przykład nie ma limitu, wiec niech będą smartowe wysyłki od 1 zł i nie będzie problemu 🙂

oznacz moderatorów

PIKeRn
#11 Animator

No właśnie wiem. Tam darmowa dostawa jest od 65zł dla wszystkich, bez żadnego abonamentu, ale zwroty są płatne więc nie da się w ten sposób wyłudzić darmowej dostawy poniżej ustalonego progu. Po opłaceniu abonamentu minimum logistyczne znika i dostawa jest zawsze darmowa plus darmowe są też zwroty. 

Na Allegro mamy dziwną hybrydę jednego i drugiego. 

oznacz moderatorów