Witam.
Wczoraj i dziś odezwało się do mnie dwóch kupujących, którzy nie mogą zapłacić za wylicytowane aukcje, bo nie wyświetla im się wysyłka i nie mogą przejść do płatności.
W obu przypadkach jest tak, że kupujący wygrali klasery i inne znaczki. Na aukcjach z klaserami jest koszt przesyłki 19 zł (paczka), a na aukcjach z samymi znaczkami koszt przesyłki 8 zł (list polecony).
Napisałem im, że musi tam być opcja "koszty przesyłki ustalane ze sprzedającym" i żeby tam wpisali 19 zł.
Ale napisali, że tej opcji nie ma i nie mogą dalej przejść do płatności, bo najpierw trzeba wybrać przesyłkę.
Co jest grane?
W tej sytuacji kupujący powinni się z nami osobiście skontaktować żebyśmy mogli zweryfikować co się dzieje po ich stronie. Mogą napisać tu na forum lub skontaktować się przez formularz kontaktowy.
Poniżej przesyłam screena od kupującego.
Kupujący wygrał poniższą aukcję z klaserem i 10 innych.
https://allegro.pl/oferta/tylko-czyste-zbior-kolekcja-klaser-a4-12-stron-okazja-18709420762
@-Quantix- dzięki za podesłanie zrzutów 🙂 W marcu usunęliśmy opcję [koszt dostawy ustalany ze sprzedającym]. W związku z tym, w przypadku kiedy oferty nie posiadają wspólnej metody dostawy kupujący otrzyma komunikat "Nie znaleźliśmy żadnej metody dostawy dla Twojego zamówienia. Zmień zawartość zamówienia lub uzyskaj więcej informacji".
Z poziomu tego komunikatu klient może przejść do szczegółów oraz dedykowanej strony pomocowej, z której dowie się, jak dokończyć zakupy.
O co chodzi ze wspólną metodą dostawy?
Chodzi o to, że jak wystawiam znaczki i mam tam w aukcjach list polecony za 8 zł, to powinienem tam dodać do wyboru również paczkę priorytetową za 19 zł? Wtedy jak kupujący kupi na aukcji klaser (w którym jako przesyłka jest paczka priorytetowa za 19 zł) oraz znaczki na innych aukcjach, to wtedy będzie OK i będzie mógł wybrać jak przesyłkę jedynie paczkę priorytetową za 19 zł, tak?
Cześć @-Quantix-, musisz udostępnić w każdej ze swoich ofert co najmniej jedną wspólną metodę dostawy. Dzięki temu kupujący będą mogli zamówić u Ciebie produkty z kilku ofert i odebrać je w ramach jednej przesyłki. Sprawdź proszę ten artykuł.
OK, niby wszystko już jasne, ale mam kolejne pytanie. W przypadku paczki mam ustawione, że maksymalnie w paczce 100 sztuk i tak pamiętam, że ustawiałem. Natomiast w przypadku listu Allegro mi chyba samo zmieniło na prawie milion, a tyle nie miałem, chyba było 500 lub 1000 sztuk.
I teraz pytanie. Gdzie to się w ustawieniach dostawy zmienia? Bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć.
OK, nie było pytania, już zrozumiałem. Teraz to się ustawia ogólnie w tych etykietach.
Dzięki za pomoc.