anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odesłanie sprzętu na reklamację w 13/14 dniu od jej zgłoszenia.

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Witam,

23.05 klient zgłosił reklamację laptopa.
25.05 poinformowałem, że sprzęt musi zostać odesłany do mnie w celu sprawdzenia.
27.05 przesłałem klientowi etykietę InPost do odesłania laptopa.

Mimo trwającej reklamacji klient informuje, że obecnie nie może odesłać sprzętu, najwcześniej będzie mógł nadać paczkę 01.06 — „jak się uda”.

Odnoszę wrażenie, że celowo przeciąga odesłanie laptopa tak, abym otrzymał go pod koniec 14-dniowego terminu na ustosunkowanie się do reklamacji. W praktyce może to uniemożliwić mi dokładne sprawdzenie sprzętu oraz przekazanie go do gwaranta w celu wykonania ekspertyzy.

Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Kto Ci broni szybciej wydać decyzję reklamacyjną?

Twierdzenie, które lansuje serwis w swojej polityce zwrotów jest błędne - żaden przepis polski i unijny nie nakazuje czekać do 14 dnia na wydanie decyzji reklamacyjnej.

Podobnie jest z wysyłaniem etykiet na paczkomat - jest to ewidentnie błędne stanowisko sprzeczne z zapisami - sprzedawca odbiera towar od Kupującego na swój koszt.

Allegro też goni sprzedawcę by jak najszybciej odebrał towar od kupującego.

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Jak mam wydać szybciej decyzję, na podstawie czego jak nie otrzymałem jeszcze laptopa, a nie minęło 14 dni. odrzucić reklamację w 7 dniu bo klient nie odesłał laptopa ? Też nie będę czekał do ostatniego dnia ostatniej godziny na podjęcie decyzji. Dzisiaj mija równy rok jak klient otrzymał towar, a napisał że odeśle za tydzień może dwa. Jeśli potwierdzi że odeśle za 2 tygodnie, mogę wtedy już mu odrzucić reklamację ? Czy jak założy ponownie reklamacje za tydzień (rok i tydzień od zakupu), to wtedy on będzie musiał udowodnić że wada już istniała ?

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Pytanie nr. 2. Ile czasu klient ma na odesłanie towaru przy zgłoszenie reklamacji ? mija już prawie tydzień, a teraz pisze że potrzebuje jeszcze 2 tygodnie na zgranie danych z dysku. 

oznacz moderatorów

kosmeteusz
#11 Animator

Masz prawo odrzucić reklamację teraz a następnie uznać ją po wydanej ekspertyzie.

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Kiedy mogę odrzucić ? Nie minęło jeszcze 14 dni od zgłoszenia, nie otrzymałem też laptopa. Jeśli teraz odrzucę i klient ponownie zgłosi za tydzień, to zmieni się sytuacja, bo dzisiaj mija równy rok od otrzymania towaru.

oznacz moderatorów

liko-sklep
#8 Zapaleniec

1. W tej konkretnej sytuacji, jeżeli otrzymasz produkt w 13-14 dniu trwania zgłoszenia, po prostu odrzuć reklamację i zaznacz jako powód: "Kupujący nie udostępnił towaru".

Co bardzo ważne - w argumentacji zaznacz, że odrzucasz, bo nie miałeś wystarczająco dużo czasu na zapoznanie się z produktem i wydanie ekspertyzy / przesłanie do serwisu w celu ekspertyzy oraz że odrzucasz reklamację z powodu przepisów i terminów, jakie biegną i Ciebie też jako Sprzedającego obowiązują.

Jednocześnie napisz także, że reklamacja będzie przez Ciebie procesowana dalej (jeśli otrzymałeś produkt) i o jej rezultacie poinformujesz niezwłocznie po wykonaniu ekspertyzy.

2. Jeżeli nie otrzymasz produktu do 14 dnia od daty zgłoszenia reklamacji, to odrzucasz reklamację z powodu: "Kupujący nie udostępnił towaru" i tyle. W tej sytuacji Kupujący jest zobowiązany złożyć nową reklamację, a wtedy wszystkie terminy zaczynają biec od nowa.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@www-lapkom24-pl

Jeżeli klienta reklamuje ci produkt z tytułu niezgodności z umową, to ty jako fachowiec masz wydać decyzję reklamacyjną. Diagnostyka w serwisie zewnętrznym (nie musi być to serwis gwarancyjny), to tylko dodatkowa opinia, którą możesz uwzględnić, ale nie musisz. Na wydanie decyzji masz 14 dni od daty zgłoszenia. A i tu nie przejmujesz się ewentualną utratą gwarancji, ustawodawca nie przewidział, takiej konieczności. 

Natomiast w przypadku reklamacji z tytułu gwarancji, jesteś tylko pośrednikiem. Wtedy składasz reklamację w imieniu klienta w autoryzowanym serwisie gwancyjnym i w zasadzie to tyle. Nie wolno ci odpowiadać w imieniu gwaranta (producenta), twoje zadanie to ewentualne przekazanie odpowiedzi (jesteś tylko posłańcem). Tu termin naprawy o ile warunki określone w karcie gwancyjnej nie stanowią inaczej, wynosi 14 dni od daty doręczenia pod adres serwisu wskazany w karcie gwancyjnej (tu ważne, nie od zgłoszenia czy otrzymania przez sprzedawcę, ale od dnia otrzymania przez podmiot wskazany w karcie gwancyjnej).

I co bardzo ważne. Bezwzględnie nie wolno ci zmienić typu reklamacji z reklamacji z tytułu niezgodności z umową na gwarancyjną i z gwarancyjnej na z tytułu niezgodności z umową. 

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Dzisiaj odpisał że odsyła towar, czyli otrzymam go w poniedziałek, w 15 dniu od zgłoszenia (z racji tego że jest niedziela, to do poniedziałku mam termin na odpowiedz). Czekać do poniedziałku aż go otrzymam i wtedy odrzucić reklamację, czy lepiej to zrobić już teraz ?, jak jeszcze nie mam sprzętu do oględzin, ale już wiem że nie zdążę tych oględzin zrobić w kilka godzin.  

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@www-lapkom24-pl odrzuć reklamację dziś ostatni dzień roboczy i napisz że jak sprzęt dotrze sprawdzisz i wydasz decyzję reklamacyjną w 3 dni robocze od otrzymania towaru 🙂

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Reklamacja złożona 23 maja w sobotę. W allegro jest informacja że muszę odpowiedzieć do 8 czerwca w poniedziałek. 3 dni na rozpatrzenie może być zamarło czasu.

oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Jeśli teraz odrzucę, to mam ją wznowić po otrzymaniu towaru ? czy czekać na ponowne otwarcie reklamacji przez kupującego ? Pierwsza reklamacja zgłoszona tydzień przed końcem roku od zakupu, a druga była by zgłoszona już po 12 miesiącach od zakupu. Druga reklamacja była by kontynuacją pierwszej ? czy liczy się jako nowa i teraz kupujący ma udowodnić że wada istniała w chwili zakupu ?

oznacz moderatorów

kosmeteusz
#11 Animator

Jeśli nie odrzucisz w okresie 14 dni to reklamacja będzie uznana automatycznie.

oznacz moderatorów