Witam,
23.05 klient zgłosił reklamację laptopa.
25.05 poinformowałem, że sprzęt musi zostać odesłany do mnie w celu sprawdzenia.
27.05 przesłałem klientowi etykietę InPost do odesłania laptopa.
Mimo trwającej reklamacji klient informuje, że obecnie nie może odesłać sprzętu, najwcześniej będzie mógł nadać paczkę 01.06 — „jak się uda”.
Odnoszę wrażenie, że celowo przeciąga odesłanie laptopa tak, abym otrzymał go pod koniec 14-dniowego terminu na ustosunkowanie się do reklamacji. W praktyce może to uniemożliwić mi dokładne sprawdzenie sprzętu oraz przekazanie go do gwaranta w celu wykonania ekspertyzy.
Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?
Kto Ci broni szybciej wydać decyzję reklamacyjną?
Twierdzenie, które lansuje serwis w swojej polityce zwrotów jest błędne - żaden przepis polski i unijny nie nakazuje czekać do 14 dnia na wydanie decyzji reklamacyjnej.
Podobnie jest z wysyłaniem etykiet na paczkomat - jest to ewidentnie błędne stanowisko sprzeczne z zapisami - sprzedawca odbiera towar od Kupującego na swój koszt.
Allegro też goni sprzedawcę by jak najszybciej odebrał towar od kupującego.
Jak mam wydać szybciej decyzję, na podstawie czego jak nie otrzymałem jeszcze laptopa, a nie minęło 14 dni. odrzucić reklamację w 7 dniu bo klient nie odesłał laptopa ? Też nie będę czekał do ostatniego dnia ostatniej godziny na podjęcie decyzji. Dzisiaj mija równy rok jak klient otrzymał towar, a napisał że odeśle za tydzień może dwa. Jeśli potwierdzi że odeśle za 2 tygodnie, mogę wtedy już mu odrzucić reklamację ? Czy jak założy ponownie reklamacje za tydzień (rok i tydzień od zakupu), to wtedy on będzie musiał udowodnić że wada już istniała ?
Pytanie nr. 2. Ile czasu klient ma na odesłanie towaru przy zgłoszenie reklamacji ? mija już prawie tydzień, a teraz pisze że potrzebuje jeszcze 2 tygodnie na zgranie danych z dysku.
Masz prawo odrzucić reklamację teraz a następnie uznać ją po wydanej ekspertyzie.
Kiedy mogę odrzucić ? Nie minęło jeszcze 14 dni od zgłoszenia, nie otrzymałem też laptopa. Jeśli teraz odrzucę i klient ponownie zgłosi za tydzień, to zmieni się sytuacja, bo dzisiaj mija równy rok od otrzymania towaru.
1. W tej konkretnej sytuacji, jeżeli otrzymasz produkt w 13-14 dniu trwania zgłoszenia, po prostu odrzuć reklamację i zaznacz jako powód: "Kupujący nie udostępnił towaru".
Co bardzo ważne - w argumentacji zaznacz, że odrzucasz, bo nie miałeś wystarczająco dużo czasu na zapoznanie się z produktem i wydanie ekspertyzy / przesłanie do serwisu w celu ekspertyzy oraz że odrzucasz reklamację z powodu przepisów i terminów, jakie biegną i Ciebie też jako Sprzedającego obowiązują.
Jednocześnie napisz także, że reklamacja będzie przez Ciebie procesowana dalej (jeśli otrzymałeś produkt) i o jej rezultacie poinformujesz niezwłocznie po wykonaniu ekspertyzy.
2. Jeżeli nie otrzymasz produktu do 14 dnia od daty zgłoszenia reklamacji, to odrzucasz reklamację z powodu: "Kupujący nie udostępnił towaru" i tyle. W tej sytuacji Kupujący jest zobowiązany złożyć nową reklamację, a wtedy wszystkie terminy zaczynają biec od nowa.
Jeżeli klienta reklamuje ci produkt z tytułu niezgodności z umową, to ty jako fachowiec masz wydać decyzję reklamacyjną. Diagnostyka w serwisie zewnętrznym (nie musi być to serwis gwarancyjny), to tylko dodatkowa opinia, którą możesz uwzględnić, ale nie musisz. Na wydanie decyzji masz 14 dni od daty zgłoszenia. A i tu nie przejmujesz się ewentualną utratą gwarancji, ustawodawca nie przewidział, takiej konieczności.
Natomiast w przypadku reklamacji z tytułu gwarancji, jesteś tylko pośrednikiem. Wtedy składasz reklamację w imieniu klienta w autoryzowanym serwisie gwancyjnym i w zasadzie to tyle. Nie wolno ci odpowiadać w imieniu gwaranta (producenta), twoje zadanie to ewentualne przekazanie odpowiedzi (jesteś tylko posłańcem). Tu termin naprawy o ile warunki określone w karcie gwancyjnej nie stanowią inaczej, wynosi 14 dni od daty doręczenia pod adres serwisu wskazany w karcie gwancyjnej (tu ważne, nie od zgłoszenia czy otrzymania przez sprzedawcę, ale od dnia otrzymania przez podmiot wskazany w karcie gwancyjnej).
I co bardzo ważne. Bezwzględnie nie wolno ci zmienić typu reklamacji z reklamacji z tytułu niezgodności z umową na gwarancyjną i z gwarancyjnej na z tytułu niezgodności z umową.
Dzisiaj odpisał że odsyła towar, czyli otrzymam go w poniedziałek, w 15 dniu od zgłoszenia (z racji tego że jest niedziela, to do poniedziałku mam termin na odpowiedz). Czekać do poniedziałku aż go otrzymam i wtedy odrzucić reklamację, czy lepiej to zrobić już teraz ?, jak jeszcze nie mam sprzętu do oględzin, ale już wiem że nie zdążę tych oględzin zrobić w kilka godzin.
@www-lapkom24-pl odrzuć reklamację dziś ostatni dzień roboczy i napisz że jak sprzęt dotrze sprawdzisz i wydasz decyzję reklamacyjną w 3 dni robocze od otrzymania towaru 🙂
Reklamacja złożona 23 maja w sobotę. W allegro jest informacja że muszę odpowiedzieć do 8 czerwca w poniedziałek. 3 dni na rozpatrzenie może być zamarło czasu.
Jeśli teraz odrzucę, to mam ją wznowić po otrzymaniu towaru ? czy czekać na ponowne otwarcie reklamacji przez kupującego ? Pierwsza reklamacja zgłoszona tydzień przed końcem roku od zakupu, a druga była by zgłoszona już po 12 miesiącach od zakupu. Druga reklamacja była by kontynuacją pierwszej ? czy liczy się jako nowa i teraz kupujący ma udowodnić że wada istniała w chwili zakupu ?
Jeśli nie odrzucisz w okresie 14 dni to reklamacja będzie uznana automatycznie.