Zdecydowaliśmy o przesunięciu na później zapowiadanych zmian w jakości sprzedaży.
Sprawdźcie zakładkę Nowe wyniki
Od dziś w zakładce Nowe wyniki widzicie już poprawną punktację dla większości miar jakości sprzedaży.
W zakładce Nowe wyniki nie zobaczycie jedynie kompletnych danych dla miary Nierozwiązane sprawy klientów. Gdy dostosujemy tę miarę w pełni, damy o tym ponownie znać w osobnym poście.
Nowy termin
Wszystkie zapowiadane zmiany zaczną obowiązywać od 26 sierpnia 2026. Zyskujecie dodatkowy miesiąc, żeby zapoznać się z kompletnymi wynikami w zakładce Nowe wyniki.
Przez ten czas możecie dostosować swoje procesy i zaplanować działania, które pozwolą zdobyć jak najwięcej punktów. Sprawdźcie swoje wyniki już teraz:
Szczegółowy opis zmian w miarach, które zaczną obowiązywać od 26 sierpnia, oraz praktyczne porady znajdziecie w naszej Pomocy.
Czyli kiedy wszyscy myśleliśmy, że mamy to już za sobą, to jednak nie - w prezencie dostajemy jeden dodatkowy miesiąc potencjalnego szantażowania negatywami... Ekstra! 😅
Dzień dobry,
Piszę w nawiązaniu do zapowiedzianych zmian w panelu "Jakość mojej sprzedaży", w tym miary "Nierozwiązane sprawy klientów", która wejdzie w życie 26 sierpnia 2026.
Mam do tego mechanizmu dwa konkretne pytania, związane z sytuacjami, które już miały miejsce na moim koncie:
W ostatnim czasie miałam trzy przypadki, w których zasadnie i zgodnie z prawem odrzuciłam reklamację (m.in. towar zwrócony jako uszkodzony w wyniku niewłaściwego użytkowania, reklamacja dotycząca rzekomej wady, która po weryfikacji okazała się zwykłym zabrudzeniem, oraz reklamacja produktu zużytego w ok. 80%). We wszystkich trzech przypadkach Allegro mimo to wypłaciło kupującemu rekompensatę w ramach Allegro Ochrony Kupujących, ze środków Allegro, bez obciążania mojego rozliczenia.
1. Czy tego typu wypłaty — gdzie sprzedawca działał zgodnie z prawem i regulaminem, a decyzja o wypłacie POK była wyłącznie uznaniowa decyzją Allegro — będą liczone do miary "Nierozwiązane sprawy klientów" po 26 sierpnia?
2. Czy w takich przypadkach będzie istniała jakakolwiek ścieżka odwoławcza pozwalająca wykluczyć daną wypłatę z tej miary, skoro sprzedawca nie ma żadnego wpływu na samą decyzję o przyznaniu rekompensaty?
Zależy mi na jasnej odpowiedzi przed wejściem zmian w życie, żeby wiedzieć, czy powinnam inaczej dokumentować tego typu sprawy na przyszłość.
@Fizjostep cześć!
1. Nie, w tej mierze wliczymy wyłącznie te wnioski, które zostały doliczone do Twojego rachunku oraz te sprawy które nie zostały przez Ciebie rozwiązane zgodnie z prawem lub naszymi zasadami. Jeżeli nie zostałaś obciążona kosztem rekompensaty dla klienta, i sytuacja z klientem została rozpatrzona zgodnie z prawem i regulaminem nie będziemy wliczać jej do miary.
2. Tak, będziesz mogła standardową ścieżką kontaktu zgłosić prośbę o weryfikację i wykluczenie z miary w jakości.
Kompletne dane dla wszystkich nowych miar są już dostępne w panelu Jakości sprzedaży.
Teraz w panelu Jakość mojej sprzedaży jako pierwszą zobaczycie zakładkę Nowe wyniki. Wprowadziliśmy do niej już wszystkie niezbędne poprawki.
Dostosowaliśmy miarę Nierozwiązane sprawy klientów do zmian, które zasugerowali nam sprzedający. To znaczy, że teraz dane w zakładce Nowe wyniki w pełni pokazują to, jak może wyglądać Wasz poziom jakości sprzedaży od 26 sierpnia – gdy wprowadzimy zapowiadane zmiany.
Obecny poziom jakości sprzedaży możecie sprawdzić w zakłądce: Aktualne wyniki.