anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pseudosprzedawcy wykorzystujący lukę w Allegro.

kosmethurt
#10 Popularyzator

Od miesięcy obserwuję jak mnożą się pseudosklepy (jakieś dropshippingowe sklepiki prowadzące przez amatorów), które wykorzystują niedoskonały system sortowania ofert na Allegro - według najtańszej.

Zazwyczaj wszystkie te sklepy (prowadzone przez dosłownie kilku przedsiębiorców) sprzedają to samo: jakieś suplementy diety, kilka topowych kaw, papier xero i kilka zestawów LEGO. Oczywiście nic z tego tak naprawdę nie mają (no bo tak w dużym uproszczeniu działa dropshipping).

Tyle, że problem zaczyna się gdy zaczynają wystawiać towar w zaniżonej cenie - jednocześnie niebotycznie podnosząc koszty przesyłki, do tego naliczając ją wielokrotnie za każdą sztukę w paczce.

Kawa sprzedawana przez topowych sprzedawców (którzy faktycznie ją posiadają) za 35zł? (oferta Smart!)
lep wystawi ją za 27zł. Są najtańsi na liście. Co z tego skoro za przesyłkę doliczą 39,99zł - i to za każdą sztukę! I w opiniach sklepu - sfrustrowani nieuważni klienci którzy dali się nabić w butelkę, bo koszty dostawy mogły im umknąć, zwłaszcza jeśli kupuje się wiele rzeczy na raz od kilku sprzedawców.

Jak takie oferty mogą być najwyżej na liście NAJTAŃSZYCH skoro te oferty nie są najtańsze? 
27zł za towar + 39,99zł za dostawę = 66,99zł (nie ma  możliwości kupna ze smartem!)
I topowa oferta - 35zł za towar + 10,49zł za dostawę = 45,49zł (przy większej ilości klient załapie się już na smart).
To co to jest za matematyka gdzie 66,99zł to jest MNIEJ niż 45,49?

Ktoś powie - do dobra to wina klientów że nie patrzą na co klikają.
Może i tak, ale co z "JAKOŚCIĄ ZAKUPÓW" która ma towarzyszyć nam na Allegro. Czy Allegro powinno tolerować naciągaczy? 

Ktoś powie - no tak, ale skoro ktoś sobie ustalił cenę 39,99zł za dostawę - to widocznie na tyle wycenia czas poświęcony na przygotowanie paczki. (Przecież opłaty, prowizje takie wysokie - jakoś trzeba zarobić) No moooooże miałoby to sens - gdyby ci patodropshipperzy rzeczywiście sami wysyłali ten towar - a przecież sami nic nie wysyłają - bo żadnego towaru nie mają.

Sklepiki mnożą się - bo przez bardzo niskie oceny - co jakiś czas są wyłączane przez Allegro lub samych "przedsiębiorców". Obserwuję te kilak firm - i w ostatnim czasie uruchamiali nowe sklepy, zastępując stare. Wszystkie działające na tej samej zasadzie - "najlepsze" oferty w asortymencie mają zaniżone ceny towaru i zawyżone koszty wysyłki.

Serio, poczytajcie opinie (w tych sklepach) klientów, którzy za przesyłkę zapłacili - 30zł za towar i nawet 180zł za wysyłkę (do automatu paczkowego do małej skrytki).

Czy szanowna społeczność również ma takie doświadczenia z nieuczciwą konkurencją? Czy szanowna moderacja ma pomył - jak rozwiązać ten problem? Chcemy walczyć z innymi firmami na ceny i dawać klientom jak najlepszy towar - ale na uczciwych zasadach, które nie sugerują "NAJTAŃSZYCH OFERT" od naciągaczy, który w rzeczywistości najtańszymi ofertami nie są.

Wystarczyłoby nam, jedynie strącić naciągaczy z list najtańszych ofert - tam gdzie ich miejsce - na koniec listy - zgodnie z finalną ceną jaką zapłaci klient za zamówienie danej oferty.

Z poważaniem. 🙂

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kosmethurt Jeśli masz podejrzenia, że sprzedawcy zawyżają koszty dostawy, możesz przesłać ich oferty do weryfikacji. Wystarczy skorzystać z linku "Zgłoś naruszenie" i jako powód wybrać "Nieprawidłowości w cenniku dostaw" lub "Nieuzasadnione doliczenie dodatkowej opłaty do ceny przedmiotu" (zależnie od sytuacji).

Zawyżanie kosztów dostawy jest niezgodne z naszymi zasadami. Jeśli więc weryfikacja potwierdzi Twoje przypuszczenia, podejmiemy stosowne działania.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kosmethurt
#10 Popularyzator

Czy jest Pani w stanie sprawdzić czy nasze zgłoszenia "trafiły gdzie trzeba" i czy uznaliście te oferty jako niezgodne z zasadami Allegro? 

W zgłoszeniu podałem powód:
Zaniżona cena towaru względem innych ofert, jednocześnie zawyżona cena dostawy. Ma to na celu uzyskanie wysokiej pozycji na liście najtańszych ofert (sortowanie według ceny). W rzeczywistości po zsumowaniu ceny towaru i ceny dostawy - nie jest to oferta "najtańsza". Sklep żeruje na nieuwadze kupujących doliczając cenę dostawy do każdej sztuki oddzielnie, nawet gdy kilka sztuk można umieścić w jednej przesyłce.

Wszystkie zgłoszone przeze mnie oferty są nadal dostępne, a Ci sprzedawcy dalej "oszukują" algorytm sortowania Allegro, który nie sumuje kosztów produktu + najtańszej dostawy - tylko sumuje według samej ceny produktu.

oznacz moderatorów

kelpi_pl
#9 Pomysłodawca

@kosmethurt a wystarczyłoby, aby sortowanie po cenie uwzględniało również najtańszą metodę dostawy poza Smart...

oznacz moderatorów

Client:118724724
#9 Pomysłodawca

@kelpi_pl @kosmethurt , wiele lat aktywnie uczestniczyłem w wątkach , bardzo często widziałem wypowiedzi ,, allegro nie jest obowiązkowe ,, ....ŚWIĘTA RACJA ,.... skończyłem z tym w lutym b.r. teraz dopiero wiem co to znaczy być wolnym człowiekiem , wystarczy delikatnie ruszyć głową , allegro nie jest szczytem Waszych marzeń , Waszym marzeniem jest wolność i indywidualność , po to jesteście przedsiębiorcami .

Pozdrowionka od papugi

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie mam blokady konta , nie zaglądam tu z braku czasu i  niechęci do portalu  , nie chcę już klienta allegrowskiego 

papuga

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @kosmethurt, jeżeli oferty zostały przez Ciebie zgłoszone, zostaną one poddane weryfikacji. W przypadku potwierdzenia nieprawidłowości zostaną podjęte odpowiednie działania zgodnie z obowiązującymi procedurami. Ze względów bezpieczeństwa oraz ochrony prywatności nie przekazujemy jednak informacji o szczegółach działań podejmowanych wobec innych użytkowników.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów