anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rozporządzenie PPWR od 12 sierpnia - co warto wiedzieć?

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć! 

Dostaliście maila o rozporządzeniu PPWR? Przychodzimy z ważną informacją na temat nadchodzących zmian, aby rozwiać Wasze wątpliwości: po 12 sierpnia nie będziemy blokować Waszych kont ani sprzedaży z powodu braku numerów EPR PPWR (BDO). 

Głównym powodem jest fakt, że trwa proces legislacyjny ustanawiający funkcjonowanie rejestrów w krajach członkowskich. 

Oto podsumowanie najważniejszych kwestii:

Co to dla Was oznacza i co zmieni się w przyszłości?
Gdy krajowe rejestry UE zostaną formalnie uruchomione, będziemy weryfikować Wasz numer ROP dla każdego rynku, do którego wysyłacie towary - zrobimy to przed umożliwieniem sprzedaży, co wynika z przepisów Aktu o usługach cyfrowych (DSA).

Co możecie zrobić już teraz?
Czekamy na informacje o dostosowaniu krajowych rejestrów do nowych wymogów. W tym czasie z wyprzedzeniem dostosuj swoją sprzedaż do zmian.  W zakładce Obowiązki prawne w Sales Center możecie już teraz:

• Podać swój numer EPR dla wybranych rynków.
  • Zaakceptować oświadczenie producenta.

Sprzedajecie za granicę?
Jeśli realizujecie sprzedaż do innego kraju UE (np. do Czech), a nie posiadacie tam siedziby firmy, pamiętajcie o wyznaczeniu upoważnionego przedstawiciela. Jego numer EPR również wprowadzicie w zakładce Obowiązki prawne.

Będziemy Was na bieżąco informować o kolejnych etapach prac legislacyjnych oraz o wszystkich zmianach, które będą miały wpływ na Waszą sprzedaż.

Jeśli macie pytania, zostawcie je poniżej! 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

KRZAGA_Outlet
#12 Orędownik

Czyli mam rozumieć, że przepisy unijne w obecnej formie nie zostały jeszcze wdrożone przez krajowe legislacje i formalnie nie obowiązują?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@KRZAGA_Outlet 

Dokładnie tak, czyli dokładnie to, co Ola napisała wyżej.

Warto jednak wykorzystać ten czas i powoli uzupełniać posiadane numery oraz oświadczenia w zakładce Obowiązki prawne.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

KRZAGA_Outlet
#12 Orędownik

Powiem szczerze: o ile rozważam jeszcze Czechy jako ewentualny rynek zbytu po tej unijnej "dobrej zmianie" to Słowacja i Węgry absolutnie odpadają, bo to są TYSIĄCE złotych rocznie dodatkowego kosztu, co przy mojej skali się nie kalkuluje. 

I pytanie: Obecnie nie planuję nic ruszać w swoich ofertach ani nie podejmować żadnych kroków odnośnie EPR za granicą (polski posiadam od dawna). Czy w momencie potwierdzenia przez konkretne kraje pełnego wdrożenia dyrektywy, Allegro będzie jedynie wyłączać oferty dla tych rynków, jeżeli do tego czasu nie poda się poprawnego numeru EPR, czy planujecie jakieś dodatkowe batożenie sprzedawców?

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@KRZAGA_Outlet na ten moment nie będziemy stosować sankcji wobec sprzedawców, którzy nie uzupełnią numeru. Natomiast nie jestem w stanie zapewnić Cię, że w przyszłości to się nie zmieni. Jednak jeżeli taka zmiana będzie miała wejść w życie, poinformujemy Was o tym z odpowiednim wyprzedzeniem. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

KRZAGA_Outlet
#12 Orędownik

No i to mi wystarczy. Nie chcę po prostu dostać od was strzała z partyzanta jak to nie raz macie w zwyczaju robić wobec sprzedawców. Dzięki.

oznacz moderatorów

kosmeteusz
#11 Animator

Proszę o odpowiedź na pytanie:

Czy informacja o braku numeru EPR PPWR i dane sprzedażowe (w okresie między 12 sierpnia a dniem wdrożenia rejestru dla Czech i Słowacji) będą w przyszłości udostępniane upoważnionym do tego organom w tych krajach?

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@kosmeteusz Ktoś już wspominał na forum, że wysyłanie na dziko choć 1 paczki do Czech i Słowacji może się nie opłacić i jest duże prawdopodobieństwo iż kontrola nastąpi z dużym opóźnieniem. Nawet tamtejsi operatorzy jak czeska poczta musza przechowywać dane o przesyłkach przez 36 miesięcy. Bez raportu od allegro urzędy miałyby więcej pracy, ale już niestety mają narzędzia do kontroli.

kosmeteusz
#11 Animator

Ja to wiem i przed wypełnieniem formalności nie wrócę na rynki. Chcę jednak odpowiedzi od Allegro na moje pytanie.

oznacz moderatorów

kubalok
#9 Pomysłodawca

Już miała się rejestrować do Czech ale właśnie znalazłam w webinarach taki artykuł: 

https://allegro.pl/akademia/gospodarka-odpadami-i-opakowaniami-epr-w-czechach?section=1&lesson=2#sec...

Czy w prawie czeskim jest przewidziane jakieś zwolnienie dla małych firm?

Na szczęście tak!

Nie musisz wypełniać części obowiązków (w tym zapewniać zbiórki i recyklingu wprowadzonych na rynek opakowań), jeśli:

1. ilość opakowań wprowadzonych przez Ciebie na rynek czeski w roku kalendarzowym nie przekracza 300 kg i jednocześnie 
  2. całkowity roczny obrót Twojej firmy (niezależnie od rynku, czy też rynków, na których działa) nie przekracza 25 000 000 koron czeskich, czyli około 4 740 000 złotych* netto.

Spełniając te kryteria nie masz zatem obowiązku uzyskać wpisu do “czeskiego rejestru BDO”, czyli na tzw. Listę osób.

Czyli nie muszę się rejestrować do Czech i robić sprawozdań?? Chcę takie potwierdzenie od Allegro przeczytać.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kubalok tyle że to z 12 wrz 2023.   a od 12 sierpnia 2026 PPWR jak weszło już ponoć nie ma zwolnienia 😞

kubalok
#9 Pomysłodawca

tak?? nigdzie tam daty nie znalazłam ani nie usłyszałam... tonący się brzytwy łapie, więc wyłapałam co mi pasowało...

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kubalok  nawet w artykule masz * po przeliczeniu zgodnie z kursem walut z 8.09.2023 r. 

Szczegóły filmu

Data 12 wrz 2023
Wyświetlenia 709

shop_maxpol
#1 Nowicjusz

Witam zapytam tylko ile trwa proces legislacyjny czy są to miesiące czy lata?

oznacz moderatorów