Proszę o wyjaśnienie następującej sytuacji.
Kupujący dokonał zakupu 3fa38e60-5e64-11f1-a6da-bd2bf8fe149c 2. czerwca o 11 : 20 z dostawą Orlen Paczka . Zgodnie z zasadami odbiorów przez przewoźnika, graniczna godzina zgłoszenia odbioru przesyłki na ten sam dzień wynosi 11:00. Oznacza to, że zamówienie nie mogło zostać odebrane przez kuriera i nadane w dniu zakupu.
Obecnie przesyłka nie została jeszcze nadana, ponieważ oczekuje na planowy odbiór przez kuriera w dniu 03. -06 co ejst prawidłowe. Odbiory w mojej lokalizacji realizowane są w godzinach od 11:00 do 15:00 i przesyłka została prawidłowo zgłoszona do odbioru na dzisiejszy dzień ( 03. 06 )
Mimo to kupujący otrzymał informację sugerującą wcześniejsze doręczenie przesyłki, a następnie komunikat o jej opóźnieniu. W związku z tym kupujący skontaktował się ze mną, żądając anulowania zamówienia. W wiadomości stwierdził również, że rzekomo „robię z niego głupka”, mimo że przekazałam mu jedynie fakty dotyczące zasad odbioru przesyłek przez przewoźnika oraz wyjaśniłam, że zamówienie zostało złożone po granicznej godzinie zgłoszeń odbioru.
Z mojej strony nie doszło do żadnego opóźnienia. Zamówienie zostało obsłużone zgodnie z obowiązującymi terminami i oczekuje na odbiór przez przewoźnika w pierwszym możliwym terminie.
Proszę o wyjaśnienie:
Sytuacja ta wywołała niepotrzebny konflikt z kupującym, mimo że zamówienie jest realizowane prawidłowo i zgodnie z terminami przewoźnika. @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Dziękuję za odpowiedź, jednak nadal nie rozumiem zaistniałej sytuacji.
Otrzymałam informację, że system wygenerował taki komunikat na podstawie moich wcześniejszych nadań przesyłek do godziny 13:00. Owszem, zdarzało mi się nadawać przesyłki do tej godziny, jednak dotyczyło to innych metod dostawy, przede wszystkim InPost, dla którego graniczna godzina zgłoszenia odbioru wynosi 13:00.
W przypadku Orlen Paczki graniczna godzina zgłoszenia odbioru to 11:00, natomiast dla One Box jest to godzina 9:00. Są to więc odrębne metody dostawy z innymi harmonogramami odbiorów.
Skoro kupująca wybrała dostawę Orlen Paczka, a zamówienie zostało złożone po godzinie 11:00, to przesyłka nie mogła zostać odebrana przez przewoźnika tego samego dnia. W związku z tym nie znajduję uzasadnienia dla wygenerowania przez system informacji o opóźnieniu przesyłki.
W mojej ocenie system powinien uwzględniać rzeczywistą godzinę graniczną właściwą dla wybranej metody dostawy, a nie opierać prognozę na wcześniejszych nadaniach realizowanych przez innych przewoźników i na innych warunkach.
Proszę o wyjaśnienie, dlaczego w tej sytuacji został wygenerowany status sugerujący opóźnienie oraz czy nie doszło do błędnego oszacowania terminu przez system Allegro.
czy ktoś tuta pracuje @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@AlleMakijazPL Bardzo Cię przepraszam, że tyle czekasz na odpowiedź. Już konsultuję Twoje zgłoszenie. Wrócę tutaj z informacją.
Przepraszam, że musiałaś tyle czekać.
Zweryfikowaliśmy tę sytuację. W tym przypadku informacja o przewidywanym terminie dostawy nie wynikała z ustawionej godziny nadania przesyłek.
Termin został wyliczony automatycznie przez system na podstawie historii realizacji Twoich zamówień. System analizuje między innymi, jak szybko przesyłki są przez Ciebie nadawane i na tej podstawie prognozuje termin dostawy dla kupującego.
W analizowanym przypadku system ocenił, że przesyłka zostanie nadana jeszcze tego samego dnia. Wpływ na to miały wcześniejsze realizacje zamówień - około połowa przesyłek deklarowanych przez Ciebie jako wysyłane w ciągu 24 godzin była nadawana właśnie w dniu zakupu.
Dlatego kupującemu został wyświetlony przewidywany termin dostawy na podstawie danych historycznych dotyczących realizacji Twoich zamówień.