Od 12 sierpnia 2026 Wasi klienci widzą przy ofertach nowe oznaczenie - Standard Pakowania Allegro (SPA). Przyznamy je sprzedawcom, którzy zadeklarują, że pakują swoje przesyłki w sposób bezpieczny, estetyczny i w pełni zgodny z naszymi wytycznymi.
Czym jest Standard Pakowania Allegro?
To zbiór najlepszych praktyk, które pomagają zadbać o bezpieczeństwo przesyłek i zoptymalizować koszty pakowania.
Obecnie program ma charakter wyłącznie doradczy. Oznacza to, że możecie swobodnie dostosować swoje procesy do sugerowanych wytycznych, bez żadnych dodatkowych zobowiązań.
Co zyskujecie jako Sprzedający?
Co to daje Waszym kupującym?
Więcej szczegółów na temat wytycznych znajdziecie na naszej stronie.
Coś mi się wydaje, że sprzedawcy zastosują standard SPAdam
@nat_not zjadło literę ą w słowie widz
@Client:44052296 Dzięki, poprawione.
Ale w przypadku PPWR jeszcze nie ma ustalonej metodologii do obliczania 50% pustej przestrzeni, więc dlaczego to wprowadzacie już w tym momencie? Czy Allegro wobec tego udostępnia gdzieś instrukcję wyliczania tych 50%, w szczególności dla bardzo małych przedmiotów?
@nat_not a jak nic nie zadeklaruje to się nic nie wyświetli ?
Ja tu malutki żuczek jestem, wiec może coś źle zrozumiałam. Jednak na moje oczko to wychodzi na to, że zamieniając folię na papier zapewniamy sobie 100% odrzuconych reklamacji z tytułu zniszczeń przewoźnika... No chyba, że przyśniły mi się te wszystkie posty na ten temat...
Dzień dobry.
1) W naszych paczkach, jako wypełniacz, używamy wyłącznie materiałów z odzysku: m.in. folie stretch, foliopaki, folie bąbelkowe, pianki, itp - wszystko pochodzi z przesyłek, które docierają do nas od dostawców. Nie kupujemy nowych wypełniaczy, tylko w 100% wykorzystujemy już istniejące materiały, zapewniając ich ponowne wykorzystanie i ograniczając ilość odpadów. Jak to się ma do Waszego nowego standardu?
2) Jak ma się wymóg maks. 50% pustej przestrzeni w przesyłce, do wymogów firm kurierskich, dotyczących minimalnego rozmiaru przesyłki (żeby zmieścić etykietę bez zaginania)? Co mamy zrobić, jeśli klient zamówi drobny podzespół o wymiarach kilku milimetrów, który musimy zapakować w kartonik, ponieważ koperta bąbelkowa nie zapewni należytej ochrony przed jego uszkodzeniem? Najmniejszy kartonik, który spełnia wszystkie wymagania, czyli zarówno należycie ochroni towar oraz zapewni minimalny rozmiar przesyłki, ma 19x10x2,5cm.
@ogryz7 Wymagania, na których oparty jest Standard Pakowania Allegro, pochodzą z unijnego rozporządzenia PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation).
Obowiązek dostosowania rozwiązań jest po Twojej stronie. Samodzielnie powinieneś zweryfikować obecne działania i jeśli to konieczne, wprowadzić zmiany, by nie łamać nowych przepisów.
@nat_not Piękny przykład jak odpowiadając na pytanie, nie odpowiedzieć na pytanie 😂
W PPWR m.in. właśnie o to chodzi, żeby ponownie wykorzystać materiały opakowaniowe. Liczyłem na potwierdzenie z waszej strony, bo jednak rozmawiamy o zasadach, które WY stworzyliście w oparciu o nowe przepisy, a nie o samych przepisach.
@ogryz7 Rozumiem chęć upewnienia się, czy stosowane opakowania i wypełnienia spełniają wszystkie normy unijne. Jednak Allegro udostępnia jedynie ogólne wytyczne i narzędzia wspierające sprzedaż, nie świadczymy indywidualnych porad prawnych ani technicznych. W przypadku wątpliwości dotyczących składu konkretnych materiałów najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z producentem opakowań lub kancelarią zewnętrzną.
@nat_not A jak mam 90% pustej przestrzeni w najmniejszej kopercie czy pudełku przy wysyłce bardzo małych przedmiotów to jest zgodne czy też łamie prawo ?
@kolekcjoner608 Zgodnie z rozporządzeniem limit pustej przestrzeni to maksymalnie 50%.
@nat_not No to proszę powiedzieć jak przykleić etykietę transportową mające wymagane wymiary 150 mmx100 mm i nie będącą zagiętą na opakowanie będące w zgodzie z przepisami ( tylko 50% wolnej przestrzeni) a mające wymiary 50 mm x 27 mm x 24 mm bo zgodnie z nowymi przepisami powinienem swoje wyroby wysyłać w takich opakowaniach ...... Kolejny chory wymysł unijnych urzędników oderwany od rzeczywistości ..........
wtedy drukujesz etykietkę transportową o wymiarach 20x20mm 😉
@nat_not napisał(a):
@kolekcjoner608 Zgodnie z rozporządzeniem limit pustej przestrzeni to maksymalnie 50%.
@nat_not Może być więcej niż 50% jeśli miało by to zagrażać wysyłanemu przedmiotowi. Przepisy wprowadzone m.in. ze względu na takie korporacje jak oficjalny sklep Allegro, gdzie **piiip**ołę wysyłano w 20 razy większym opakowaniu. Teraz te korporacje, nieumiejące pakować własnych produktów, wysyłających masowo powietrze, będą nadzorować sprzedawców. Cyrk. Do niedawna w ofercie pudełek Allegro w ogóle nie było rozsądnych, niedużych opakowań.
@nat_not
Zgodnie z rozporządzeniem limit pustej przestrzeni to maksymalnie 50%.
czy wy w ogóle zapoznaliście się z rozporządzeniem? Te regulacje dotyczące 50% wchodzą dopiero w 2030 i nie są w 100% gotowe! UE nie przygotowało m.in. metodologii wyliczania tej przestrzeni oraz minimalnych wymiarów przesyłki. To co piszecie, byśmy sami opierali się o to co jest napisane w ustawie jest non-sensem, bo takich wytycznych NIE MA (na razie).
Przykład: sprzedając używany pendrive o rozmiarach 6x2x0.5 to wyliczajac 50% trzeba to wysłać w kartonie 6x2,5x0,8 - wyjaśnijcie jak na to nakleić etykietę wysyłkową?
Spoiler: Nie wyjaśnicie, bo samo UE jeszcze tego nie wie i doprecyzowuje swoje przepisy.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ%253AL_202500040
By 12 February 2028, the Commission shall adopt implementing acts to establish the methodology for the
calculation of the empty space ratio referred to in paragraph 1. That methodology shall take into account the special
characteristics of packaging which needs to be placed in an empty space that is large enough to comply with applicable legal
requirements or to protect the product, such as, in particular, packaged products of irregular shape, packaging containing
more than one sales packaging or product, packaging containing liquid products, packaged products the content of which
can easily be damaged and packaged products that can be damaged by larger products due to their small dimensions, and
the minimum space on the transport packaging to enable shipment labels to be affixed.
Dopiero maksymalnie od 12 lutego 2028 pojawią się narzędzia obliczające wymóg pustej przestrzeni.
@kovek Standard Pakowania Allegro to nie są zapisy w odniesieniu do rozporządzenia PPWR. To osobny program biznesowy, którego wytyczne zostały stworzone z myślą o pozytywnym doświadczeniu zakupowym klientów oraz bezpieczeństwie przesyłek. Stworzyliśmy ten program, ponieważ dostajemy coraz więcej zgłoszeń o przypadkach paczek zapakowanych w opakowania po produktach spożywczych, albo po prostu w śmieci. Cały czas zwiększa się także skala paczek uszkodzonych z powodu słabej jakości opakowania lub niewłaściwego zabezpieczenia produktu, stąd wziął się ten program.
@_HolaOla_ rozumiem, ale jeżeli wzorujecie się na PPWR, odsyłacie nas do tej ustawy (która nie jest jeszcze gotowa!) i mówicie, że nie można używać więcej niż 50% pustej przestrzeni, a jednocześnie nie macie żadnych instrukcji jak takową przestrzeń wyliczyć, to niestety, ale SPA ma braki. I żeby nie było, ja też popieram ideę wysyłania kartonów dopasowanych do przedmiotu, ale uruchomiliście coś, co UE wdroży dopiero za 4 lata.
@_HolaOla_ napisał(a):
Cały czas zwiększa się także skala paczek uszkodzonych z powodu słabej jakości opakowania lub niewłaściwego zabezpieczenia produktu, stąd wziął się ten program.
Czy aby na pewno z powodu słabego pakowania?
A może z powodu braku sensownych kurierów pracujących dla Allegro Delivery?
Nie wiem. Mnie np. bardzo ciekawi czy powinnam wyrzucać odzyskaną folię bąbelkową, a zamiast niej kupować nowiutki papier ze świeżo wyciętych drzew....
W sumie moje pakowanie wygląda następująco - przedmiot we folię, potem owijam w karton z odzysku, jako wypełniacze kartony z odzysku i do pakowania też kartony z odzysku. Pewnie nie kwalifikuję sie, bo nie zrezygnuję z folii na rzecz papieru. Pakuję ekologicznie ale nie kosztem bezpieczeństwa, bo starocie to coś co jak się zbije to nawet pan Chińczyk klientowi identycznego nie stworzy?
Przestrzeni z wypełniaczami też sporo. No sorry jak wysyłam cieniutkie szkło i paczki na sortowniach przez 3 poziomy maszyny fruwają to niby jak inaczej?