anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wprowadziliśmy nowe oznaczenie – Standard Pakowania Allegro

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Od 12 sierpnia 2026 Wasi klienci widzą przy ofertach nowe oznaczenie - Standard Pakowania Allegro (SPA). Przyznamy je sprzedawcom, którzy zadeklarują, że pakują swoje przesyłki w sposób bezpieczny, estetyczny i w pełni zgodny z naszymi wytycznymi.

nat_not_0-1786533533579.png

Czym jest Standard Pakowania Allegro?

To zbiór najlepszych praktyk, które pomagają zadbać o bezpieczeństwo przesyłek i zoptymalizować koszty pakowania.

Obecnie program ma charakter wyłącznie doradczy. Oznacza to, że możecie swobodnie dostosować swoje procesy do sugerowanych wytycznych, bez żadnych dodatkowych zobowiązań.

Co zyskujecie jako Sprzedający? 

• realnie obniżacie ryzyko reklamacji z powodu uszkodzeń w transporcie,
  • chronicie się przed dodatkowymi opłatami u przewoźników,
  • już teraz przygotowujecie swoją firmę na nadchodzące regulacje unijne (wytyczne PPWR), które będą wdrażane etapami od sierpnia 2026 roku.

Co to daje Waszym kupującym?

• Bezpieczeństwo: zakupy (nawet te najdelikatniejsze) są lepiej zabezpieczone.
  • Mniej recyklingu: koniec z pakowaniem małego pendrive'a w wielki karton ze sztuczną folią. Doceniamy dopasowanie rozmiaru pudełka i odpowiednie wypełniacze.
  • Mniej formalności i zwrotów: dobrze zapakowana paczka dociera w całości, więc klient nie traci czasu na odsyłanie towaru i zgłaszanie reklamacji.
  • Szybki i pewny wybór: klient nie musi już wertować dziesiątek komentarzy, żeby sprawdzić, jak pakujecie. Widzi oznaczenie i od razu wie, że kupuje u profesjonalisty.
  • Pozytywne doświadczenie i wygoda: estetyczna przesyłka to szybsze i prostsze otwarcie, a także większa przyjemność z rozpakowywania.

Więcej szczegółów na temat wytycznych znajdziecie na naszej stronie.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
39 ODPOWIEDZI 39

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AnnaG-Antyki Chińczyk stworzy ,będzie takie samo ,no może nieco inne. Sam pakuję podobnie : kartony ,folia piankowa i bąbelkowa ,wypełniacze ,kartony wszystko z odzysku . Jedynie taśma klejąca ,papier na etykietę oraz koperty muszę kupować .Jak ktoś chce dbać o środowisko to nie powinien być za to dyskryminowany a wręcz nagradzany.

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@AnnaG-Antyki Limit 50% może być przekroczony, jeśli zagrażałoby to wysyłanemu przedmiotowi, czyli masz pakować bezpiecznie. Do limitu pustej przestrzeni liczą się poduszki powietrzne, folia bąbelkowa, ale nie liczy sie na przykład użyte ścinki papieru jako wypełniacz.

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Czyli jak używam tę folię to mogę się do tego zapisać czy nie. Uczciwie mam pół na pół folię kupioną/ folię z odzysku. Kartoniki sam odzysk. Czasem jak przybraknie to chrupki ekologiczne ale to 2 worki mi pewnie na pół roku wychodzą...

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AnnaG-Antyki  napisał(a):

Czyli jak używam tę folię to mogę się do tego zapisać czy nie. Uczciwie mam pół na pół folię kupioną/ folię z odzysku. Kartoniki sam odzysk. Czasem jak przybraknie to chrupki ekologiczne ale to 2 worki mi pewnie na pół roku wychodzą...

Folia plastik odpada całkowicie 😞 

KasyFiskalneWawa
#7 Wielbiciel

Czy jeśli wysyłam towar w oryginalnym opakowaniu producenta, nic nie dodaję - oprócz odrobiny tuszu z flamastra by napisać nr przesyłki to muszę brać pod uwagę jak producent zapakował swój produkt do pudełka (ile tam plastiku, jaki procent wolnej przestrzeni itd.)?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

jak wysłać znaczek pocztowy, śrubkę lub spinkę

tak by nie przekroczyć tego magicznego 50% ?

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED Ciekawe kto ma sprawdzać i przeliczać tę wolną przestrzeń , allegro ,unijni ustawodawcy czy klient -odbiorca ma policzyć i podać czy wszystko zgodne.  Robi się ciekawie .

oznacz moderatorów

kakabe_2007
#13 Ambasador

@kolekcjoner608  Może będzie to tak jak za czasów "komuny" w latach 50 - 60 gdzie składało się wobec "towarzyszy partyjnych" samokrytykę ......... a tak na poważnie to też jestem ciekaw kto i w jaki sposób będzie weryfikował czy pakujemy zgodnie z prawem 🤔

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@kolekcjoner608 Unia Europejska jest dopiero w trakcie tworzenia metodologii i instrukcja ma się pojawić najpóźniej w lutym 2028. Oczywiście allegro prawie 2 lata wcześniej już to wprowadziło nie dając sprzedawcom żadnych instrukcji jednocześniej odsyłając do ustawy, która jeszcze (w pełnym wymiarze) nie istnieje xD 

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@KasyFiskalneWawa W ogóle nie interesuje Ciebie jak producent zapakował towar. Chodzi o to jak go wyślesz. Ja kiedyś kupując w sklepie Allegro dostałem opakowany produkt 10x10 cm w kartonie mniej więcej 30x30, wrzucone trochę papieru by produkt mniej latał i tak wysyłane powietrze. Swego czasu mieli swój sklep z kartonami, to nawet rozsądnych małych kartonów nie mieli w ofercie.

Co więcej, regulacje jasno wskazują, że może być większy procent powietrza, jeśli ma to uchronić wysyłany produkt.

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@KasyFiskalneWawa jeśli pytasz w kontekście Standardu Pakowania Allegro, to wytyczne dotyczą wyłącznie opakowań transportowych (e-commerce), a nie opakowania samego produktu.

Ola
oznacz moderatorów

Client:74250890
#13 Ambasador

@_HolaOla_   Olu, jakbyś mi mogła to logicznie wytłumaczyć:

Co to daje Waszym kupującym?

Bezpieczeństwo: zakupy (nawet te najdelikatniejsze) są lepiej zabezpieczone.
Mniej recyklingu: koniec z pakowaniem małego pendrive'a w wielki karton ze sztuczną folią. Doceniamy dopasowanie rozmiaru pudełka i odpowiednie wypełniacze - w miarę logicznie

Mniej formalności i zwrotów: dobrze zapakowana paczka dociera w całości, więc klient nie traci czasu na odsyłanie towaru i zgłaszanie reklamacji - Klienci i tak zgłaszają zwroty nawet bez powodu i kwestia tego, że nawet dobrze zapakowana paczka może losowo zostać uszkodzona w transporcie, bo będzie źle ułożona do transportu. Coś ciężkiego spadnie albo coś się zaleje. Powiedzmy, że to są wyjątkowe sytuacje. 

Szybki i pewny wybór: klient nie musi już wertować dziesiątek komentarzy, żeby sprawdzić, jak pakujecie. Widzi oznaczenie i od razu wie, że kupuje u profesjonalisty.

Czy oznaczenie o super pakowaniu będzie istniało jednocześnie z negatywnymi komentarzami na temat słabego zapakowania? Na zasadzie:

Onaczenie Super Pakowacz (nie kradnijcie w razie co pomysłu do nazwy ) , a w komentarzach - słabe zapakowanie, towar uszkodzony etc. Przecież to będzie cyrk, jak będzie na zasadzie oznaczenie swoje, a komentarze swoje. 

Pozytywne doświadczenie i wygoda: estetyczna przesyłka to szybsze i prostsze otwarcie, a także większa przyjemność z rozpakowywania 

karton zewnętrzny ma chronić towar przed uszkodzeniami. Jeżeli nawet jest uszkodzone, ale towar jest cały, to spełniło swoją rolę. Jak dla mnie to tam można i skarpet napchać po sam brzeg, albo pociętych kartonów, byle towar dotarł cały (ale to moje zdanie).

Opakowanie główne powinno zachęcać do otwierania. 

Przechodząc do meritum.

Czy oznaczenie wpłynie na komentarze od kupujących?

Czy przewoźnik AD z uwagi na to oznaczenie przestanie odrzucać większość reklamacji w sprawie uszkodzeń paczek? Znaczy i tak reklamacje są rozpatrywane przez DPD, ale czy w ramach jeszcze innych powiedzmy metod dostawy AD przełoży się to na kwestie reklamacji? (nie mówię tu o przewoźnikach poza AD, typu InPost itd.) 

Czy to będzie, jak oznaczenie jak w zakładce dostawa - szybka wysyłka, szybkie odpowiedzi. Fajnie wygląda, ale to tyle. 

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:74250890 Cześć. Nie ma tutaj żadnych ukrytych motywów 🙂 Chodzi nam dokładnie o to co wymieniła Natalia w tym poście: 

• Bezpieczeństwo: zakupy (nawet te najdelikatniejsze) są lepiej zabezpieczone.
  • Mniej recyklingu: koniec z pakowaniem małego pendrive'a w wielki karton ze sztuczną folią. Doceniamy dopasowanie rozmiaru pudełka i odpowiednie wypełniacze.
  • Mniej formalności i zwrotów: dobrze zapakowana paczka dociera w całości, więc klient nie traci czasu na odsyłanie towaru i zgłaszanie reklamacji.
  • Szybki i pewny wybór: klient nie musi już wertować dziesiątek komentarzy, żeby sprawdzić, jak pakujecie. Widzi oznaczenie i od razu wie, że kupuje u profesjonalisty.
  • Pozytywne doświadczenie i wygoda: estetyczna przesyłka to szybsze i prostsze otwarcie, a także większa przyjemność z rozpakowywania.

Nie jestem w stanie określić, czy ta zmiana wpłynie na komentarze od kupujących. 

Nicol
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ja jakoś nawet jako kupująca widzę to inaczej. Nawet kupując głupią książkę będę starała się to omijać. Z prostego powodu. Otrzymywałam już książki w mokrym kartonie. Tylko owinięcie przez sprzedawcę folią ratowało je przed uszkodzeniem. Wy teraz planujecie wciskać mi gorsze pakowanie i jeszcze dawać przy tym nieprawdziwe oznaczenie... Stawia mnie to jako kupującą przed większym ryzykiem uszkodzeń i późniejszymi kłopotami...

Co Wasze oznaczenie realnie da? Podejrzewam, że to iż sprzedawcy pakujący tak jak Wasz własny sklep czyli zwykły karton i przejechanie raz taśmą wzdłuż kartonu zamienią już i tak mizerną taśmę na jeszcze gorszą papierową. Ewentualnie kupią kilka rozmiarów kartonów wiecej i wrzucą paczki w mniejsze, bardziej dopasowane. No sorry taką paczkę człowiek weźmie jedną ręką od kuriera i już się sypie... Nie mówiąc o drobnym szczególe czyli paczkomatach gdzie kartony ledwo na wymiar większej skrytki są na siłę upychane do mniejszych skrytek, większy karton neutralizuje to zagrożenie i zmniejsza ryzyko uszkodzeń...

Solidnym pakowaniem jest tylko i wyłącznie pancerna przesyłka. A Wy pancerne przesyłki wykluczyliście ze standardu pakowania. Dla mnie jest to tylko i wyłącznie wprowadzanie kupujących wbłąd...

Client:74250890
#13 Ambasador

Po tej odpowiedzi już wiem, że to będzie po prostu samo oznaczenie, ale dziękuję za odpowiedź. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kolekcjoner608 @kolekcjoner608 @RED @drekenzes @kovek @kakabe_2007  dajcie se spokój z czepianiem 😄

Standard Pakowania Allegro jak sam nazwa wskazuje jest to standard allegro, se wymyślili, oznaczenie będzie ukryte w zakładce Oznaczenie Standard Pakowania Allegro pojawi się w sekcji O sprzedającym oraz Sprzedaż i wysyłka więc i tak nikt tego nie zobaczy, bo żaden kupujący tam nie zagląda 😄 druga sprawa nikt tego nie będzie weryfikował i sprawdzał bo niby jak, allegro nie urząd 😄

ogryz7
#12 Orędownik

@kostas11 Mnie najbardziej śmieszy fakt, że allegro stworzyło swój program, ale zamiast odpwiedzieć na pytania, dotyczące tego programu, odsyła do przepisów prawa i kancelarii prawnych.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ogryz7 mam dokładnie identyczne wrażenie, ktoś tego dobrze nie przemyślał na allegro.

Ponadto każdy kto miał już u siebie "firmowe opakowania allegrowe" dokładnie wie, że nie nadawały się do niczego, na pewno nie do dalszej, powtórnej wysyłki.

Generalnie jest tu śmiesznie, osoba pakująca towar wyłącznie  w opakowania używane lub z recyclingu może nie być zgodna ze standardem pakowania allegro, mimo, że ratuje środowisko.

oznacz moderatorów

szymela54
Maestra

A może by tak - zanim wprowadzi się "Standard Pakowania Allegro" - popracować nad "Standardem Przewoźników Allegro?

No bo.... taka (nie całkiem hipotetyczna) sytuacja:

Pewien Super-pan-sprzedawca
wszelkich norm unijnych znawca
(choć te normy, to "nie zając")
na uwadze wszakże mając
allegrowe wymagania
dotyczące pakowania,
ich porady i hasełka -
zaopatrzył się w pudełka,
taśmy, worki - wszystko nowe,
naturalnie papierowe,
papier szary, niebielony,
było tego tak z pół tony!
Kupił jeszcze "plastry miodu",
Alleluja i do przodu!
Bo nadeszły takie czasy,
że nic, tylko tniutniać lasy.

Nie minęło oka mgnienie,
już pakował zamówienie:
książki dwie (te z górnych półek)
zabezpieczył w stos bibułek.
A do tego, na dokładkę,
wrzucił extra czekoladkę,
spryskał perfumami trochę,
żeby klient miał radochę!
Do bibułek dał wstążeczkę,
pudełeczko przykrył wieczkiem,
zapakował elegancko,
tak, że paczka - istne cacko!
Okleił ją tak, jak trzeba,
niech się dzieje wola nieba.

O świcie, z zamiarem szczerym,
przez Allegro Delivery
pan Sprzedawca paczkę nadał.
Poniedziałek był, deszcz padał.
Po dniach kilku, paczka mała
nareszcie się doczekała:
kurier podjął ją - niebogę,
i ruszyła w dalszą drogę.

Z Ciechanowa przez Opole
do Bydgoszczy... Ja (ups) pierniczę!
Podróż trwała więc dni kilka
(cóż to przy wieczności - chwilka!)
Paczka wiele przeszła w drodze,
tam dostało się jej srodze:
pokopana, przygniatana,
nawet kawą raz zalana!

Wreszcie kurier DHL-u
znalazł adres, był u celu:
domek, ogród, brama, dzwonek,
więc wesoły jak skowronek
ujął paczkę w dłoń i potem
(a był kiedyś kulomiotem),
ciepnął, bo to u nich modne.
Szkoda, że wprost w oczko wodne.
W oczku się pluskała kaczka:
patrzy kaczka: w wodzie paczka!
No i kaczym swym sposobem
roztniutniała paczkę dziobem -
taka była zeń bestyjka!

Ot i cała historyjka.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Troszkę przesadziłeś, zwykle wrzuca ją w błoto i zżera pies.... xD. U mnie klienci nawet od książek sami proszą, żeby była folia na wszelki wypadek. Sama odbierałam książki w tak rozmokłym kartonie, że tylko, to że były owinięte folią je uratowało.