22 lipca 2026 zaczęliśmy wprowadzać zmiany we wszystkich starych cennikach niestandardowych. W zależności od tego, jakie metody i na jakich zasadach w nich udostępniacie – zaczęliśmy konwertować je w:
Nowe cenniki połączymy z tymi samymi ofertami, co stare. Przekonwertujemy też te cenniki, które nie były połączone z żadnymi ofertami.
Te zmiany mogą wpłynąć na sposób, w jaki pakujecie i wysyłacie paczki.
Co się dokładnie zmieniło
Zapoznajcie się z artykułem o tym, jak działają nowe cenniki niestandardowe.
To chyba rozumiem dlaczego dzisiaj sprzedaż "siedzi" nagle
Jak już allegro coś konwertuje, to my odczuwamy na spadkach.
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Witam. Nie zmieniałem swoich form dostawy ani cenników do tej pory ale Wy wprowadziliście te zmiany co do których mam zastrzeżenia i pytanie. Czy jest możliwość i jak to zrobić by cenniki wróciły do tych przed zmianą . Głównie chodzi mi o to że do dnia wprowadzenia nie miałem Smarta a teraz wystawiając aukcje jest on do niej przypisany wraz z formami dostawy które nie zawsze mi odpowiadają. Obecnie zacząłem wystawiać aukcje ale z późniejszym terminem ich pojawienia się ale zastanawiam się czy jest sens ,bo gdy zostanę zmuszony do korzystania z takich udogodnień które są bez mojej zgody i utrudniają mi pracę będę zmuszony rozważyć rezygnację z handlu na portalu .Proszę mnie oświecić czy ta zmiana jest nieodwracalna .
Cześć, @kolekcjoner608! Nie będzie możliwości powrotu do poprzedniej wersji. Pamiętaj, że wciąż możesz edytować cenniki w zakładce ustawienia dostawy.
@Sa_nova Problem w tym że przy próbie edycji wyskakuje komunikat że nie da się tego zrobić gdyż w niektórych cennikach mam przypisane po ponad 1000 pozycji. Zmienianie i przypisywanie do innego świeżo stworzonego cennika przy takich ilościach jest syzyfową pracą . Chciałbym aby było możliwe zrobić to grupowo .
@kolekcjoner608 dziękuję za Twoje uwagi. Przekazałam temat do weryfikacji przez zespół opiekujący zakładkę z cennikami dostaw. 😊
@Sa_nova Po prostu na chwilę obecną nie mam możliwości usunięcia cenników z których rezygnuję ze względu na dużą ilość pozycji . Celowo nie wystawiam obecnie pozycji gdyż każdemu należy się urlop ,ale zacząłem od kilku dni wznawiać z późniejszym terminem wystawienia jeszcze nawet przed wprowadzeniem zmian.
@kolekcjoner608 nie musisz usuwać cenników które masz, możesz je edytować, pozostaną przypisane do ofert do których teraz są przypisane. Jak nie chcesz mieć Smarta wyrzucić po prostu z cennika Allegro Delivery, a zostaw InPost i Pocztex jak chcesz i tyle, cennik sam się zmieni na bez smarta.
@ja_Nitka Próbowałem ale nic nie udało mi się zmienić . Zapisałem nowe cenniki ale tamtych które allegro samo zmieniło nie mogę usunąć.
@kolekcjoner608 W jaki dokłądnie sposób próbowałeś to zrobić. Najpierw konieczne jest podpięcie nowego cennika do ofert, dopiero następnie można usunąć ten błędny.
Z tego wniosek, że kasujemy małe wysyłki, listy polecone, bo nagle kupujacy wybierze R dla paczki 15 kg i dopłacaj sprzedawco ! Chyba sie posypały ustalenia allegrowe z przewożnikami i na nas przerzucają część oplat, tam gdzie mozna. :-((
Dzień dobry,
od czasu wprowadzenia przez Państwa nowych cenników coś mi się nie zgadza, nie działa. Mam dwie oferty i dwa cenniki:
Oferta A (17950138494) do niej jest przypisany cennik SMART z dostępnym przewoźnikiem Kurier, DPD
Oferta B (17950211850) do niej jest przypisany cennik na Umowie własnej (ze względu na gabaryt) z dostępnym przewoźnikiem Kurier DPD i ceną wysyłki 41,40 zł
W ustawieniach sposobu obliczenia kosztów dostawy wybrane mam 'najdroższą dostawę'.
Gdy kupujący doda obie oferty do koszyka to ma dostępny tylko odbiór osobisty bez możliwości wysyłki kurierem. Dlaczego?
Wcześniej (przed nowymi cennikami) wszystko działało poprawnie, ale wcześniej był jeden szczegół. W ofercie A do cennika SMART był dodany również Kurier DPD na umowie własnej, czyli taki sam jak w cenniku w ofercie B.
Teraz niestety nie ma możliwości utworzenia takiego cennika. tzn. jest możliwość utworzenia cennika Allegro Delivery + Umowa własna, ale teraz musi być cały Allegro Delivery (mały + średni + duży asortyment). Nie ma możliwości utworzenia Allegro Delivery Duży Asortyment + Umowa własna.
Wracam z odpowiedzią. Można utworzyć cennik AD kurier + umowa własna: trzeba wybrać opcję "cennik niestandardowy", następnie włączyć Allegro Delivery, kliknąć w "Dostosuj" i wybrać z listy wariantów "kurierskie opcje dostawy" (a następnie dodać opcję na umowę własną z DPD) - czy to rozwiązuje problem?
Mamy produkty o różnych gabarytach, często wysyłamy również paletowo na umowie własnej z Rohlig SUUS (oczywiście nie ma możliwości go wybrać w nowych cennikach).
Dla przykładu mamy produkty które:
Mieszczą się tylko do kuriera DPD 1 szt. na paczkę oraz 8 na paletę Rohlig SUUS
Przy aktualnych ustawieniach cenników ja nie widzę kompletnie możliwości żeby to połapać...
1. Gdzie mogę wpisać ilość sztuk dla palety ?
2. Dlaczego nie mogę wskazać swojego dystrybutora palet (Rohlig SUUS) ? Jak mogę to obejść ?
3. Kurier na adres rozliczany na naszej umowie ma inne możliwości niż taki rozliczany z allegro, jak mam w takim wypadku ustawić ilości ? Kurier Inpost na adres też ma inne gabaryty niż na przykład DPD.
@otowent wygląda na to, że Twoje cenniki zostały zamienione na cennik gotowy, w którym nie ma możliwości zmian. W takiej sytuacji możesz utworzyć nowy cennik niestandardowy i dodać oferowane opcje, a następnie przepiąć oferty na stworzony cenni.
Jeśli chcesz, mogę również zweryfikować możliwość cofnięcia zmiany do stanu przed 22.07.2026.
Problem występuje w niestandardowym cenniku, niezależnie czy tworzę nowy czy edytuje stary.
Proszę o weryfikacje czy możemy wrócić do starego systemu.
@otowent czy możesz podać ID cennika?
Ja potrzebuje przywrócić wszystkie cenniki do poprzedniego stanu... aktualnie ilości które były deklarowane pod paletę i zostały dodane do wszystkich kurierów, przez co klienci mają źle naliczane koszty dostawy, muszę dzwonić do klientów i anulować zamówienia bo towar który normalnie wchodził na paletę teraz jest liczony jako jedna paczka dpd...
Alternatywnie proszę o dodanie Rohlig SUUS na umowie własnej, nie wiem dlaczego niema tego przewoźnika skoro jest na Allegro MIX.