Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedawałem klika lat temu telefon gdy jeszcze użytkownik indywidualny mógł to robić. Użytkownik jakiś kupił telefon, przez problemy różne nie mogłem go wysłać, zaproponowałem zwrot pieniędzy w transzach dwóch. Dosyć szybko. Jednak użytkownik zgłosił to na Policje. Był u mnie dzielnicowy pośmiał się i zarazem zdenerwował za takie bzdety, gdzie wszystko było dogadane z kupującym o zwrocie. Wziął dzielnicowy wydruk maili i sprawa zakończona. Allegro zablokowało mi konto i nie chce odblokować, nie bo nie. Można oskarżyć kogoś bezpodstawnie i nie ponieść konsekwencji. Nie interesuje ich, że sprawa zamknięta bo nie dopatrzono się oszustwa, a kupujący otrzymał pieniądze prawie natychmiast.Czy macie jakieś porady jak odblokować konto i jak wyegzekwować rekompensatę na drodze sądowej od kupującego i allegro? Czy proces cywilny wystarczy czy UOKiK?
Tak do sądu, tylko napisz że wystawiasz towar i nie realizujesz zamówienia. Masz dużo kasy to tylko do sądu.🤣
Nie napisałeś dlaczego sprawa oparła się o policję .... tu trzeba jak na spowiedzi .... cała prawdę , niebawem włączą się moderatorzy i wszystko się wyleje .
@pk1bgt skoro sprawa otarła się o policje to znaczy że nie zwróciłeś od razu kasy ( Dosyć szybko, otrzymał pieniądze prawie natychmiast ) Więc allegro ma podejrzenia że w przyszłości może się to powtórzyć i zapomnij o odblokowaniu 😞
@pk1bgt Konto, z jakiego tu piszesz, nie jest jedynym, do którego miałeś dostęp i na którym doszło do nieprawidłowości. Tak jak poinformował Cię w mailu konsultant, musisz wyjaśnić wszystkie sprawy na powiązanych kontach zanim przejdziemy do rozmowy o zdjęciu blokady.
Kupujący był po 3 dniach poinformowany, że nie mogę wysłać telefonu bo się uszkodził oraz, że wyśle zwrot połowy za tydzień i drugi za kolejny tydzień. O to poszło kupującemu. Jest notatka z policji o bezpodstawnym zgłoszeniu i zamknięciu sprawy od razu. W tym maile jako dowód, że kupujący zgadza się na to. Nie mam zamiaru sprzedawać na allegro, nie posiadam firmy, i jako osoba indywidualna też nie mam zamiaru ( zwłaszcza przy tych prowizjach :D) ale chcę korzystać z konta by móc oceniać sprzedawców, kupować itd.
Wyjaśnienie sprawy trwa dłużej niż spełnianie obietnic przez rząd. Prośba złożona była już ponad 6 miesięcy temu. Do tego brak odpowiedzi na moje pytania i wyjaśnienia.
Brak żadnej sprawy karnej. To allegro potraktowało mnie jako oszusta, mimo, iż kupujący zgodził się na zwrot w takiej formie (dwie transze) oraz sprawa zamknięta przez policje od razu po moich wyjaśnieniach. Ale jak widać to allegro nie obchodzi i każdemu można zamknąć konto zgłaszając go na policje i ich już nie obchodzi słusznie czy nie słusznie.
PS. zablokowaliście konto mojej partnerki korzystającej z tej samej sieci internetowej, która dokonała weryfikacji konta przelewem na swoje dane i konta ma od kliku lat 🙂
Twoja wiarygodność jako sprzedawcy została zachwiana ,teraz pozostaje ci przekonać dział bezpieczeństwa allegro że ponownie jesteś wiarygodnym sprzedawca i tylko oni mogą ci konto odblokować.
@pk1bgt wylało się , ,, słuchaj tego co ma ........ ,,
Mylisz regulamin serwisu z prawem karnym, a to dwie zupełnie różne sprawy.
Żeby udowodnić oszustwo, trzeba wykazać, że sprzedający najpóźniej w momencie złożenia zamówienia przez klienta (a najlepiej już w momencie wystawienia oferty) nie miał zamiaru się wywiązać z zobowiązania. To trudne, dlatego w drobnych postępowaniach policjantom nie chce się bawić w dochodzenie w stylu "a gdzie ten telefon był 23 września o 17:13, kiedy klient dokonał zakupu?" Zwrot pieniędzy zrobiony i z głowy... Nieważne, że naprawienie szkody nie wyłącza przestępności czynu.
Z punktu widzenia Allegro wygląda to tak, że sprzedałeś towar, którego nie byłeś w stanie wysłać, a na dodatek wydałeś pieniądze należące do kupującego - bo jeśli nie wyślesz mu towaru, nie możesz dysponować jego wpłatą.
Nawet z Twoich skąpych i chyba stronniczych informacji wnioskuję, że UOKiK Cię wyśmieje, a w sądzie będzie bardzo trudno. Po tym, co napisała @nat_not sądzę, że w sądzie będzie bardzo, bardzo, bardzo trudno wygrać.
A jeśli na powiązanych kontach też były podobne numery, zapomnij o sądzie - również Cię wyśmieje, tylko się zasłoni aktami, żeby nie było widać.
Sugeruję: Henryk IV, włosienica, Canossa.
Tak będzie chyba najlepiej.
"Nakręciłeś dżezu" w przeszłości, popełniłeś właściwie najgorsze "przestępstwo" na allegro czyli nie wysłałeś opłaconego zamówienia do klienta.
Teraz zablokowano (zapewne) twoje drugie konto bo Allegro ma w pamięci tamtą sytuację. Z lektury podobnych przypadków, a jest ich trochę można przepowiedzieć, że ciężko będzie te konto odblokować.
Klient był poinformowany, ze nie będzie wysłane i będzie zwrot, na co przystał (dowody są w mailach) o których allegro pewnie nie wie bo kupującemu głupio, że zgłosił niesłusznie by postraszyć mnie.