1 września 2026 roku wprowadzimy nowe mechanizmy, które ułatwią obsługę zwrotów od kupujących.
Sprawdźcie wątek z odpowiedziami na najczęściej zadawne pytania w tym temacie.
Jak jest teraz
Jeśli klient z allegro.pl odeśle Ci zakup w ramach odstąpienia od umowy, musisz pamiętać o tym, żeby zlecić zwrot pieniędzy – robisz to samodzielnie przez Allegro lub przelewem na rachunek bankowy. Każde przeoczenie zwiększa ryzyko, że klient rozpocznie z Tobą Dyskusję, przez którą możesz stracić punkty w Jakości sprzedaży.
Co zmienimy
Zdejmiemy z Ciebie obowiązek własnoręcznego zwrotu pieniędzy. Jeśli:
zwrócimy pieniądze za Ciebie. Zrobimy to automatycznie 8. dnia.
Zasada jest prosta: Twoja rola w procesie nie zmienia się – to Ty masz ostateczny głos.
Automatyczny zwrot zadziała tylko wtedy, gdy kupujący zwróci produkt za pomocą metod zwrotu Allegro. Jeśli odeśle produkt inaczej, a my nie będziemy mogli sprawdzić, czy przesyłka do Ciebie dotarła – nie zlecimy automatycznego zwrotu.
To rozwiązanie, które już znasz, jeśli udostępniasz oferty na zagranicznych rynkach – teraz po prostu zadziała to tak samo także na allegro.pl. Dla Ciebie oznacza to przede wszystkim większą wygodę i oszczędność czasu, przy zachowaniu pełnej kontroli nad zwrotami.
Twoja decyzja jest dla nas najważniejsza i ma pierwszeństwo przed zwrotem automatycznym.
To Ty decydujesz, czy zwrot jest zasadny.
Co zyskasz na tej zmianie
Podstawa: usprawnienie działania serwisu oraz obsługi sprzedających i kupujących (artykuł 14.1 Regulaminu Allegro, litera d).
@w_kiwi Wszystko fajnie tylko o ile to możliwe zrobić coś co ograniczyło by notoryczne robienie zwrotów przez niektóre grupy klientów np. takich co kupują tylko dla darmowej dostawy . To na pewno dało by oszczędność czasu i papieru.
Cyt ze zmian Jeśli sprzedający nie podejmie decyzji w ciągu 7 dni od odebrania produktu (wypłata pieniędzy lub odmowa), 8. dnia automatycznie zwrócimy Ci pieniądze ze środków sprzedającego na Allegro. Dzięki temu szybciej dostaniesz zwrot. Jeśli nie dostaniesz zwrotu do 10 dnia po odebraniu produktu przez sprzedającego, oznacza to, że automatyczny zwrot nie był możliwy – możesz wtedy rozpocząć Dyskusję ze sprzedającym. Jeśli Twój problem nie zostanie rozwiązany w Dyskusji – możesz skorzystać ze wsparcia Allegro Ochrony Kupujących.
nie bardzo rozumiem wypłata pieniędzy lub odmowa) czyli jak odmówię np. bo produkt wróci w stanie zmienionym to wy mi zabierzecie automatycznie pieniądze z salda ? prószę mnie poprawić czy dobrze to rozumiem
Nie. ten mail był też do sprzedawców wysyłany i tam było, że masz 7 dni od odebrania paczki na podjecie decyzji. Jeśli podejmiesz odmowną to nie zwrócą. Raczej chodzi o to, że masa sprzedawców przetrzymuje zwroty i chcą to ukrócić. Zamysł raczej dobry. Jednak jak zwykle będzie problemem delivery. Ja malutki żuczek jestem ale trochę postów tu widziałam w stylu: zwrot nie dotarł od 2 tygodni lub trafił od razu na magazyn paczek nie doręczonych, a śledzenie pokazuje "dostarczono". I teraz nawet nie szczaisz, że nie doszło, a zwrot pójdzie... Nie wiem ile realnie takich sytuacji mają duże firme, na moje czytające posty oczko wydaje się to być problemem.
ale dlaczego po 7 dniach skoro ja mam 14 jako sprzedawca na dokonanie zwrotu @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ dlaczego bezpodstawnie skracacie nam czas do wydania decyzji
@AlleMakijazPL Tę zasadę wprowadziliśmy w ramach Polityki zwrotów na Allegro:
Tutaj możesz się zapoznać ze szczegółami.
nadal jest to kradzież czasu na zwrot jaki jest 14 dni
@nat_not Od kiedy regulamin Allegro stoi wyżej od ustawy, która terminy zwrotów reguluje?
@nat_not jakoś cytowana informacja nie spina się z tym co chcecie zrobić od `września i
jak widzę dotyczyć ma to też reklamacji
ale co tam
podejrzewam, że będą też robić automatyczne zwroty firmom - bo o tym się jakoś nikt nie wspomniał
co z tego, że w ofercie jest wyraźna informacja - nie przyjmuję zwrotów od firm
@nat_not może w tym temacie przedstawisz stanowisko serwisu?
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Według mnie powinniście dać możliwość ustawienia czasu automatycznego zwrotu i skrócić to od 1 do max 3 dni gdyż teraz można przekroczyć ustawowe 14 dni jak kupujący odeśle 12 dnia a sprzedawca dostawnie paczkę 14 dnia to system zwrotu dokona 21 dni grubo po terminie 😞
@RED @drekenzes @AlleMakijazPL nie czepiajcie się ustaw itp. zależy Wam na sprzedaży czy walce ? chińskie platformy zwracają kasę już w momencie nadania zwrotu, allegro tymi zmianami walczy o klienta również w naszym interesie, realia sprzedaży się zmieniają i trzeba się dostosować !
Ciekawe czy we własnych sklepach też oddajecie kasę 14 dnia i tracicie klientów czy jednak dbacie o nich ?
@kostas11 a ja myśle że walka o klienta to jedno ( sam zresztą zlecam zwroty wciągu 1-2 dni od powrotu paczki zależnie jak szybko moge ją sprawdzić) a łamanie prawa to drugie.
Ustawa wyrażnie określa czas na zwrot środków. Moim zdaniem skracanie tego ustawowego czasu i tłumaczenie tego "polityką zwrotów" jest po prostu łamaniem ustawy.
Allegro nie może moim zdaniem dysponować środkami sprzedawców i zwracać ich klientom przed upływem ustawowego terminu.
Stworzy to problem np w przypadku zwrotów które dotrą w momencie przerwy w sprzedazy - gdzie sprzedawca może być 10dni poza firmą i zgodnie z prawem ma prawo wrócić z urlopu, zapozanać sie ze zwrotem i oddać środki ( lub odmówić czy ograniczyć) 11 dnia a taki mechanizm allegro zdecydowanie te ustawowe prawa ograniczy
Chociaż dobry sprzedawca w imie własnego interesu powinien to robić szybciej dbając o dobrą obsługe klienta i generalnie mi ta zmiana nie przeszkadza ale moim zdaniem narusza ona przepisy ustawy konsumenckiej. Jełsi sprzedawca sam deklaruje szybsze zwroty to OK - to jego prawo i walka o klienta, jełsi szybszy zwrot jest wynikiem działań strony trzeciej ( mechanizmu allegro) to prawa sprzedawcy wynikające z ustawy są ograniczane.
@_Likos_ ustawa nie przewiduje urlopu przy DG, masz obowiązek odbierać paczki ze zwrotów i reklamacji cały rok nie ma choroby czy urlopu, a myślę że to pomoże uniknąć sytuacji że jesteś na urlopie a klient czeka na kasę 😄
A nawet jak oddasz kasę, czy allegro zleci automatycznie, a pamiętaj że jak dostaniesz potwierdzenie i tak musisz oddać kasę 14 dnia, ustawa reguluje naprawnienie szkody jak produkt będzie uszkodzony czy coś będzie nie tak, wystawiasz fakturę z roszczeniem, potem do e-sądu i komornik, trochu problemów ale do ugryzienia 😄
Tak jak wspominałem Allegro powinno automatycznie zwracać 14 dnia od odstąpienia zadowoli to wszystkich i nie złamie prawa bo Ty piszesz o skróceniu a ja mam uwago co do przekroczenia tego terminu 😞
@_Likos_ pamiętaj że w przypadkach jak potrzebujesz wydłużyć termin 7 dni możesz walnąć odmowę i powód "potrzeba zweryfikowania w serwisie, zwrot dokonam 14 dnia od odstąpienia" 😄
@kostas11 ustawa przewiduje 14 dni jest to jasne napisane. Co sprzedawca w tym czasie robi to jego sprawa ma tylko zwórcić środki do 14 dni. Skracanie tego czasu i automatyczne wcześniejsze zwracanie środków przez strone trzecią ( która nie jest ani stroną transakcji ani właścicielem środków) jest naruszeniem zapisów ustawy.Napisałem o skróceniu tego czasu poniewaz dokładnie tak ma działać mechanizm allegro
aha automatyczne zwracanie 14 dnia oczywiscie byłoby zgodne z prawem pod warunkiem że allegro miałoby pewność że towar wrócił do sprzedawcy. W przeciwnym razie ( jelsi sprzedawca nie ottrzymał towaru ani numeru nadania) takie działanie także naruszałoby ustawe.
Wszystko fajnie, ale jak to, z "Automatem" i Allegro wygląda wszyscy wiemy. Mi to nie jest potrzebne, bo zwracam praktycznie w dniu otrzymania przesyłki. więc moje pytanie kieruję do Was @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ w imieniu innych.
1. W jaki sposób będzie sprzedawca informowany o automatycznym zwrocie?
2. Co w przypadku braku, środków na koncie Allegro?
3. Czy jest zabezpieczenie, przed podwójną realizacją zwrotów (np. bezpośrednio na konto klienta)?
4. Co w przypadku decyzji o przyjęciu zwrotu, ale pomniejszeniu kwoty zwrotu (np. odpakowania, uszkodzenia itp.) i spóźnienia się z wypłatą, przed automatem. Czy automat wypłaci pomniejszoną kwotę, jaką zadeklarowałem zwrócić, ale nie zdązylem przed upływem 7 dni?
Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dopiszę 🙂
Swoją drogą, robicie ruchy, które ograniczają nasze prawa, wynikające z ustawy. Ponagalanie nas z czasem na reklamację. Za chwilę wrowadzacie nagrody, za jak najszybsze ropatrzenie reklamacji (przypomina to gilotynę, która schodzi niżej i niżej), gdzie to często klienci są także winni, za dłuższe rozpatrywanie reklamacji (brak odpowiedzi, brak zdjęć, brak odesłanego przedmiotu, niejasne rządania, bełkotliwy opis usterki, manipulacje słowne). Teraz zwroty automatyczne, czyli tak naprawdę ograniczenie tego, do czego jesteśmy zobligowani ustawami państwowymi
2. nie ma, musisz dać odmowę i napisać w uzasadnieniu że zwracasz na konto 🙂
4. nie da się, jak podejmujesz decyzję masz od razu zwrot kasy taki jak ustawisz 🙂
Swoją drogą, robicie ruchy, które ograniczają nasze prawa, wynikające z ustawy.
Typowe polskie podejście, jak zmuszają to źle ale jak sam napisałeś Mi to nie jest potrzebne, bo zwracam praktycznie w dniu otrzymania przesyłki każdy z nas piszący w wątku robi zwroty w 24 h ale czepić się trzeba 😄
Robiąc zwroty tak jak dotychczas nie ma tematu, narzędzie allegro zbędne 😄 a jak potrzeba więcej czasu i żeby kasa nie poszła automatycznie wystarczy odmowę i powód "potrzeba zweryfikowania w serwisie, zwrot dokonam 14 dnia od odstąpienia" 😄
@kostas11 "pamiętaj że w przypadkach jak potrzebujesz wydłużyć termin 7 dni możesz walnąć odmowę i powód " no własnie są sytuacje kiedy nie moge: wyjazd, choroba, brak dostępu do internetu i jeszcze milion różnych. Jełsi miałbym możliwośc jak juz napisałem to zleciłbym zwrot 1-2 dnia tak jak to robie standardowo. Ale jeśli kiedykolwiek sie zdarzy że nie bede miał takiej możliwości to czemu moje prawa wynikające z ustawy mają być ograniczane?????
Zauważ że je nie pisze o zasadnosci lub nie samego działania lecz o jego zgodności ( a moim zdaniem raczej niezgodności) z obowiązującym prawem
Prawo mówi jasno 14 dni. Sprzedawca nie musi tłumaczyć, przedłużać, podawać powodów, martwić sie dostęp do neta itd itp.
@_Likos_ a powiedz mi co to obchodzi kupującego 🙂 masz oddać niezwłocznie nie później niż 14 dnia, wrócisz z wyjazdu sprawdzisz paczkę, w razie szkody wystąpisz z roszczeniem, konkurencja robi zwroty kasy w dniu nadania zwrotu bez oglądania, realia sprzedaży się zmieniają 😞
Ale masz rację jest to źle wprowadzone jako 7 dni od odebrania bo można przekroczyć ten termin 😞
@kostas11 ustawodawca dał w tej kwestii jasny przepis. I nie nie musi kupujacego obchodzić jeśli zlece zwrot w ciągu 14 dni. Nie musi nikt za mnie zwrotu robić i nie musze występować z żadnymi roszczeniami. Bo przepisy w tej kwestii są jasne i nie ma powodu aby były ograniczane przez trzeci zupełnie zewnetrzny podmiot.
Staram sie przestrzegać obowiązującego prawa i mam prawo oczekiwać że inne podmioty także bedą to robić.
No chyba że udzieliła Ci sie od polityków interpretacja prawa " po swojemu" ?
Bo jeśłi nie to przepisy w tej kwestii są precyzyjne. Kropka.
"Typowe polskie podejście, jak zmuszają to źle "
Obywatelstwo do czegoś zobowiązuje 😝
"żeby kasa nie poszła automatycznie wystarczy odmowę i powód potrzeba zweryfikowania w serwisie, zwrot dokonam 14 dnia od odstąpienia"
Już widzę wysyp tematów obok "Gdzie jest mój zwrot pieniędzy?" "Dlaczego sprzedawca odmówił przyjęcia zwrotu?" 😁
@wojtekmarchewka wszystkim nie dogodzisz, ja zwroty ogarniam w 24 h więc mi to nie robi różnicy co wprowadzą 😄