anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmienimy mechanizmy obsługi zwrotów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

1 września 2026 roku wprowadzimy nowe mechanizmy, które ułatwią obsługę zwrotów od kupujących. 
Sprawdźcie  wątek z odpowiedziami na najczęściej zadawne pytania w tym temacie. 

Jak jest teraz

Jeśli klient z allegro.pl odeśle Ci zakup w ramach odstąpienia od umowy, musisz pamiętać o tym, żeby zlecić zwrot pieniędzy robisz to samodzielnie przez Allegro lub przelewem na rachunek bankowy. Każde przeoczenie zwiększa ryzyko, że klient rozpocznie z Tobą Dyskusję, przez którą możesz stracić punkty w Jakości sprzedaży. 

Co zmienimy

Zdejmiemy z Ciebie obowiązek własnoręcznego zwrotu pieniędzy. Jeśli:

• stwierdzisz, że z odesłanym produktem wszystko jest w porządku i 
  • nie odmówisz zwrotu w ciągu 7 dni od odbioru paczki zwrotnej w zakładce Zwroty

zwrócimy pieniądze za Ciebie. Zrobimy to automatycznie 8. dnia.

Zasada jest prosta: Twoja rola w procesie nie zmienia się – to Ty masz ostateczny głos. 

Automatyczny zwrot zadziała tylko wtedy, gdy kupujący zwróci produkt za pomocą metod zwrotu Allegro. Jeśli odeśle produkt inaczej, a my nie będziemy mogli sprawdzić, czy przesyłka do Ciebie dotarła – nie zlecimy automatycznego zwrotu.

To rozwiązanie, które już znasz, jeśli udostępniasz oferty na zagranicznych rynkach – teraz po prostu zadziała to tak samo także na allegro.pl. Dla Ciebie oznacza to przede wszystkim większą wygodę i oszczędność czasu, przy zachowaniu pełnej kontroli nad zwrotami.

Twoja decyzja jest dla nas najważniejsza i ma pierwszeństwo przed zwrotem automatycznym

To Ty decydujesz, czy zwrot jest zasadny.

• Twoja decyzja jest priorytetem. Jeśli w ciągu 7 dni kalendarzowych samodzielnie zlecisz zwrot (całości lub części kwoty) lub odrzucisz zwrot i podasz przyczynę w zakładce Zwroty towarów – automat nie podejmie żadnego działania.
  • 7 dni na reakcję. Czas liczymy od momentu odbioru przez Ciebie przesyłki. Tak jak teraz, masz pełny tydzień, aby sprawdzić produkt.
  • Transparentność. Pieniądze na zwrot pobieramy wyłącznie z Twojej zakładki Środki i historia operacji – dokładnie tak, jak dzieje się to obecnie na rynkach zagranicznych.

Co zyskasz na tej zmianie

• Oszczędność czasu. Jeśli produkt jest w porządku, nie musisz tracić czasu na ręczne klikanie zwrotu – zrobimy to za Ciebie.
  • Spójność procesów. Niezależnie od tego, czy sprzedajesz w Polsce, Czechach, Słowacji czy w Węgrzech – obsługa zwrotu wygląda identycznie.
  • Zgodność z prawem i naszą Polityką reklamacji i zwrotów. Pomagamy Ci dopełnić obowiązku niezwłocznego zwrotu pieniędzy i dbamy o Twoją reputację profesjonalnego sprzedawcy. Zgodnie z prawem konsumenckim, kupujący powinien dostać od Ciebie pieniądze niezwłocznie, ale nie później niż 14 dni od wypełnienia formularza zwrotu (chyba że nie odesłał towaru).

Podstawa: usprawnienie działania serwisu oraz obsługi sprzedających i kupujących (artykuł 14.1 Regulaminu Allegro, litera d).

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
26 ODPOWIEDZI 26

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@kostas11  napisał(a):

@wojtekmarchewka wszystkim nie dogodzisz, ja zwroty ogarniam w 24 h więc mi to nie robi różnicy co wprowadzą 😄

@kostas11 Zrobi ci różnicę, gdy nie będziesz mógł z różnych losowych powodów zrobić tak szybko zwrotu. Teraz jest 7 dni, za parę miesięcy dadzą ci 1 dzień, a następnie 1 godzinę, bo skoro omijamy ustawy, to kto im zabroni wdrażać wszystko według własnego uznania?

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@drekenzes nawet jak by tak było to co to zmienia ? przyjdzie używany czy zniszczony, wystawiam fakturę z roszczeniem reguluje to ustawa i do e-sądu 😄 ile masz takich przypadków bo ja przez ponad 15 lat sprzedaży online miałem 0 ( zero ) 😄

Drug sprawa zobacz jak inne portale przetrzymują kasę sprzedawców do czasu znaku że wszystko jest ok, w razie reklamacji oddają z automatu w razie zwrotu oddają zablokowaną kasę, portale ze sobą walczą o kupujących a czy sprzedawcy się na to zgodzą inna sprawa, pamiętaj że jak nie pasuje regulamin nie sprzedajesz na allegro czy innym portalu 😞

it24_pl
#13 Ambasador

kostas11  powiem tylko jedno, allegro idzie za daleko, nie może być tak że jedna firma rości sobie prawo do decydowania za drugą firmę. To powinno być opcjonalne, jak do tej pory. Ktoś chce to korzysta z automatu, ktoś nie chce, to nie korzysta. Co będzie następne? będą narzucać kogo zatrudniać mam w firmie? Dobrze wiesz że allegro wykorzystuje pozycję monopolisty, jeszcze, ale chyba zaczyna się powoli palić grunt pod nogami. 
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@it24_pl pewnie że wiem i wiem że niektóre zmiany już odwracają jak wywalenie z reklam, sprzedaż siadła a inne firmy wlazły w ich miejsce 😄 mamy wolny rynek nikt nikogo nie zmusza do sprzedaży na allegro jak nie pasują warunki 😄

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 nawet tiktok odpalił platformę do sprzedaży w polsce

ale co tam

widzę już potencjalne awantury

- o zwrotach od nieuprawnionych podmiotów już pisałem

- zwroty pustych paczek

- zwroty niekompletnych produktów

- pomyłki w towarach

dochodzą też problemy z kurierami, przecież oni nie zaznaczają doręczenia zwrotów w momencie przekazania towaru - tylko wcześniej np: na aucie lub w momencie załadunku przesyłki -nieraz się zdarzało gdy kurier woził kilka dni zwrot lub go po prostu niedoręczył

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED ale w czym problem, klikasz odmowa zwrotu i termin 7 dni zawieszony 😄 

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 widzisz ja z głupoty mechanizmów allegro już się nie śmieję

za każdą taką "trudną" sprawę beknie sprzedawca

tu masz wątek

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/czy-pracownik-allegro-mo%C5%BCe-przed%C5%...

oczywiście allegro za niego też nie odpowiada i jest bez winy

oznacz moderatorów