1 września 2026 roku wprowadzimy nowe mechanizmy, które ułatwią obsługę zwrotów od kupujących.
Sprawdźcie wątek z odpowiedziami na najczęściej zadawne pytania w tym temacie.
Jak jest teraz
Jeśli klient z allegro.pl odeśle Ci zakup w ramach odstąpienia od umowy, musisz pamiętać o tym, żeby zlecić zwrot pieniędzy – robisz to samodzielnie przez Allegro lub przelewem na rachunek bankowy. Każde przeoczenie zwiększa ryzyko, że klient rozpocznie z Tobą Dyskusję, przez którą możesz stracić punkty w Jakości sprzedaży.
Co zmienimy
Zdejmiemy z Ciebie obowiązek własnoręcznego zwrotu pieniędzy. Jeśli:
zwrócimy pieniądze za Ciebie. Zrobimy to automatycznie 8. dnia.
Zasada jest prosta: Twoja rola w procesie nie zmienia się – to Ty masz ostateczny głos.
Automatyczny zwrot zadziała tylko wtedy, gdy kupujący zwróci produkt za pomocą metod zwrotu Allegro. Jeśli odeśle produkt inaczej, a my nie będziemy mogli sprawdzić, czy przesyłka do Ciebie dotarła – nie zlecimy automatycznego zwrotu.
To rozwiązanie, które już znasz, jeśli udostępniasz oferty na zagranicznych rynkach – teraz po prostu zadziała to tak samo także na allegro.pl. Dla Ciebie oznacza to przede wszystkim większą wygodę i oszczędność czasu, przy zachowaniu pełnej kontroli nad zwrotami.
Twoja decyzja jest dla nas najważniejsza i ma pierwszeństwo przed zwrotem automatycznym.
To Ty decydujesz, czy zwrot jest zasadny.
Co zyskasz na tej zmianie
Podstawa: usprawnienie działania serwisu oraz obsługi sprzedających i kupujących (artykuł 14.1 Regulaminu Allegro, litera d).
@kostas11 napisał(a):
@wojtekmarchewka wszystkim nie dogodzisz, ja zwroty ogarniam w 24 h więc mi to nie robi różnicy co wprowadzą 😄
@kostas11 Zrobi ci różnicę, gdy nie będziesz mógł z różnych losowych powodów zrobić tak szybko zwrotu. Teraz jest 7 dni, za parę miesięcy dadzą ci 1 dzień, a następnie 1 godzinę, bo skoro omijamy ustawy, to kto im zabroni wdrażać wszystko według własnego uznania?
@drekenzes nawet jak by tak było to co to zmienia ? przyjdzie używany czy zniszczony, wystawiam fakturę z roszczeniem reguluje to ustawa i do e-sądu 😄 ile masz takich przypadków bo ja przez ponad 15 lat sprzedaży online miałem 0 ( zero ) 😄
Drug sprawa zobacz jak inne portale przetrzymują kasę sprzedawców do czasu znaku że wszystko jest ok, w razie reklamacji oddają z automatu w razie zwrotu oddają zablokowaną kasę, portale ze sobą walczą o kupujących a czy sprzedawcy się na to zgodzą inna sprawa, pamiętaj że jak nie pasuje regulamin nie sprzedajesz na allegro czy innym portalu 😞
@it24_pl pewnie że wiem i wiem że niektóre zmiany już odwracają jak wywalenie z reklam, sprzedaż siadła a inne firmy wlazły w ich miejsce 😄 mamy wolny rynek nikt nikogo nie zmusza do sprzedaży na allegro jak nie pasują warunki 😄
@kostas11 nawet tiktok odpalił platformę do sprzedaży w polsce
ale co tam
widzę już potencjalne awantury
- o zwrotach od nieuprawnionych podmiotów już pisałem
- zwroty pustych paczek
- zwroty niekompletnych produktów
- pomyłki w towarach
dochodzą też problemy z kurierami, przecież oni nie zaznaczają doręczenia zwrotów w momencie przekazania towaru - tylko wcześniej np: na aucie lub w momencie załadunku przesyłki -nieraz się zdarzało gdy kurier woził kilka dni zwrot lub go po prostu niedoręczył
@RED ale w czym problem, klikasz odmowa zwrotu i termin 7 dni zawieszony 😄
@kostas11 widzisz ja z głupoty mechanizmów allegro już się nie śmieję
za każdą taką "trudną" sprawę beknie sprzedawca
tu masz wątek
oczywiście allegro za niego też nie odpowiada i jest bez winy