Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Pewnie niektórzy użytkownicy dostali maile że od 18 mają zmieniają się przepisy na allegro pay
Czy przyznany już przez allegro pay limit może się zmniejszyć
@Agent555 Mejle zostały wczoraj wysłane do wszystkich klientów, którzy aktywowali płatności za pomocą Allegro Pay.
Od 18 maja 2023 roku będziemy mogli ponownie poprosić kupujących o zgodę na ponowną weryfikację zdolności kredytowej w zewnętrznych bazach kredytowych, analogicznie jak w procesie aktywacji usługi Allegro Pay.
Ponowna ocena zdolności kredytowej może mieć wpływ na wysokość środków przyznanych w ramach limitu.
Czyli limity już przyznane obnizą nie każdemu wyjdzie zdolność kredytowa. Ja mam w banku pożyczkę na sporą kwotę, w tym momencie zdolność kredytowa mi nie wyjdzie, będę miał o bardzo wysoka kwotę obniżony limit lub już nie będę mógl korzystać z allegro pay.
Myślę że sporo użytkowników być może będzie miało obniżony limit.
Cóż jeśli tak będzie spłacam 900 zł i raczej wypowiadam umowę
Allegro pay było a już nie jest dobra metodą płatnosci. Te wszystkie zmiany i przepisy moim zdaniem już zniszczyło tą dobra usługę zapłaty poprzez allegro pay
@Agent555 Rozumiem Twoje obawy, ale do tej zmiany jesteśmy zobligowani prawnie (https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220002339). Musimy dostosować procesy Allegro Pay do wymagań nowych przepisów.
a nie można napisać np. "tak będą obniżane" lub "nie, nie bedą "obniżane?
Wszyscy by zrozumieli, a nie co chwilę pytali o to samo.
Po całości się zgadzam, sam kupowałem przez allegro Pay na raty i spłacałem jak najszybciej po dwie nawet trzy ratki by znów mieć więcej środków na następny zakup, domyślam się że mając 3 rzeczy praktycznie spłacone to nie będzie można wziąć następnej ale może to i lepiej bo przynajmniej człowiek zastanowi się 2 razy czy aby na pewno jest mi dana rzecz potrzebna, tak czy inaczej nowe zmiany na minus dla kupujących, sprzedających jak i dla serwisu.
Czy wprowadzane zmiany mają jakikolwiek wpływ na bieżące uruchomione plany ratalne, jeśli te są spłacane bez zakłóceń?
@sb1984 Klienci, którzy posiadają już aktywną usługę, od 18 maja mogą zostać poproszeni o wyrażenie zgody na ponowne odpytanie w bazach kredytowych oraz będzie im aktualizowana zdolność kredytowa, a co za tym idzie zmianie może ulec wysokość przyznanych im środków.
Czyli obecne zobowiązania raportować będzie na zasadach jak dotychczas, czyli wyłącznie w przypadku "sprzedania" zobowiązania do AION'a, tak?
@sb1984 Ustawa nakłada na nas obowiązek raportowania niezwłocznie wszystkich kredytów zawartych od dnia 18.05.2023 jak również informacji o ewentualnych opóźnieniach w spłacie.
Obecnie raportujemy pierwsze zobowiązanie użytkownika, a informacje aktualizujemy w BIK 2 razy w tygodniu — proces ten zostanie zachowany.
Umowy ratalne również mogą się znaleźć w BIK-u, jeśli zostaną sprzedane do AION. My, jako Allegro Pay, nie będziemy ich zgłaszać. Na ten moment AION wpisuje każdą kupioną z Allegro Pay umowę do BIK (po spłacie umowy AION w terminie do 7 dni daje informację do BIK-u a BIK w ciągu 7 dni usuwa wpis).
Z kolei nie raportujemy samej wysokości limitu Allegro Pay do BIK-u i tutaj w tej kwestii nic się nie zmienia.
cyt. "Umowy ratalne również mogą się znaleźć w BIK-u, jeśli zostaną sprzedane do AION. My, jako Allegro Pay, nie będziemy ich zgłaszać."
Bull**piiip** ;]