Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Było kilka takich tematów, ale chciałbym całkowicie rozwiać wątlipowści. Czy spłacanie zakupów poprzez allegro pay mocno wpływa na zdolność kredytową? Wielu twierdzi, że nie ma wpływu, natomiast inni twierdzą, że jest to rejestrowane w BIK i jak najbardziej ma. Moje drugie pytanie, słyszałem, że allegro dogadało się z bankiem aion i odsprzedała część rat użytkowników do tego banku. Czy może to wpłynąć niekorzystnie na moje warunki spłaty czy allegro nie ma prawa ingerować we wcześniej wyszczególniony harmonogram spłaty w postaci zwiększenia rat?
@Patryk9799 https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/allegro-pay/allegro-pay-najczesciej-zadawane-pytania-0K6dOBv...
Twoje środki w Allegro Pay nie są kredytem i nie są wpisywane do baz zewnętrznych. Dlatego nie mają wpływu na Twoją zdolność kredytową. Dopiero w momencie zakupu z Allegro Pay – gdy zaakceptujesz warunki umowy, która zgodnie z polskim prawem jest umową o kredyt konsumencki – my zapłacimy za Twój zakup, a informacje dotyczące umowy przekażemy do baz zewnętrznych, zgodnie z wyrażonymi przez Ciebie zgodami.
Przy sprzedaży kredytu umowa nie powinna bez Twojej zgody zmienić się, a jak Ci nie będą odpowiadały nowe warunki będziesz miał czas na odstąpienie od kredytu 🙂
To już "nieaktualne" 😉
AION każde osobne rozbicie spłaty na raty raportuje skrupulatnie do BIKu.
Także można się zdziwić i nagle mieć 10 kredytów zaraportowanych do BIKu 🙂
Co się jednak już zmieniło. Zobowiązanie jest przekazywane do BIKu i ma wpływ na ocenę scoringową. Szkoda tylko, że Allegro tak samo szybko nie przekazuje info do BIKu o spłacie, tak samo gdy informuje BIK o nowym zobowiązaniu kredytowym.
Samo aktywowanie Pay nie ma wpływu ale jak już kupisz na raty to jak każdy kredyt jest raportowany i ma wpływ na twoją zdolność kredytową, jakbyś chciał złożył dokumenty za kredyt w innym banku to widzą to. Zmiana ilości rat, zamiana umowy musi być zatwierdzona przez Ciebie.