Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, potrzebuje porady jak się do tego ustosunkować.
Zakupiłem towar przez opcje kup teraz, oraz opłaciłem ją blikiem. Zakupiony towar był w cenie +/- 32 zł za 5 opakowań. ( było to napisane w tytule zamówienia oraz w specyfikacji i opisie danej rzeczy ) .
sprzedającym było allegro
po moim zamówieniu i opłaceniu, allegro zmieniło i poprawiło daną ofertę. z 32zł za pięć opakowań na 32 zł za jedno opakowanie.
problem był już od samego początku najpierw z wysyłką, paczka była lekko opóźniona ale w końcu do mnie dotarła. ( nieważne )
Okazało się że zamówiony towar przyszedł do mnie w postaci 1 opakowania. Gdzie ja zamówiłem 5 opakowań zgodnie z opisem towaru, w momencie gdy otworzyłem spór na allegro stwierdzili że mieli błąd na stronie i już go poprawili, była podana zła cena jednostkowa i ilość zakupionego towaru w tej cenie. Powiedzieli mi, że cena nie jest współmierna do ilości 5 opakowań więc po prostu odeślą mi pieniądze. Widzą swój błąd dlatego odsyłają pieniądze. Ale wedle mojego myślenia zakupiłem w tej cenie pięć opakowań a dostałem jedno więc czekam na pozostałe 4. nie zależy mi na pieniądzach tylko na zakupionym produkcie.
Najlepsze jest to, że odpowiedzieli mi w dyskusji w ten sposób.
@oKee95 to stadnardowa odpowiedź, jak sprzedawca zwróci kasę to według allegro jest wszystko oki 🙂 Pozostaje Ci sprawa w sądzie jak chcesz więcej towaru, chodź nie wiem kogo tu pozwiesz, allegro portal za katalog czy allegro sprzedawcę który poprawnie wystawił a źle podpięło 😄
Allegro sprzedawca (oficjalny sklep Allegro) i Allegro portal to chyba ten sam podmiot. Sprawę należy zgłosić do regionalnego konsultanta UOKiK - on zajmie się mediacją z Allegro, a nie sąd. Zgłoszenie gratis, a sąd to koszty. Zwracam uwagę, że za nielegalne praktyki Allegro już płaciło grubą kasę wskutek decyzji prezesa UOKiK, więc szlak przetarty. Pozdrawiam
@oKee95 tak to wygląda standartowo , typowa wklejka . Odpisz ,że nie chcesz pieniędzy i oczekujesz fianalizacji transakcji zgodnie z zapisami w ofercie , w przeciwnym wypadku oznaczysz dyskusję jako nierozwiązaną .
@oKee95 Niestety nic nie ugrasz, ale komentarz możesz wystawić i radzę obserwować czy nie zostanie usunięty!
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ jestem ciekaw jak moderatorzy się wypowiedzą w tej sprawie ??
Odpowiedź od Allegro:
Allegro 9 sierpnia 2022 23:22
cóż Pani Wiktoria ma tylko takie "narzędzia" wg. wytycznych góry i tyle.
Przykład pokazuje jasno ,że mali sprzedawcy "na drzewo" a duży robi co chce:)
To żeś się dorobił!🤣
ja na miejscu oKee95 już bym klepał jakieś Karaiby ... a co
Primo - w sensie prawnym - to nie jest oświadczenie woli złożone pod wpływem błędu, bo oznaczało by, że w chwili składania oferty Allegro sądziło by błędnie, że cena produktu to 32 zł za 5 opakowań. Oświadczenie to nie miałoby konsekwencji prawnych gdyby nie doszło do zawrcia umowy cywilnoprawnej, do której jednak doszło.
Sekundo - stwierdzenie "uchylamy się" w tym wypadku nie ma wartości konstytutywnej, a jedynie deklaratoryjną i pozostaje w sprzeczności z prawem cywilnym.
Tretio - "chcemy skorzystać z prawa odmowy realizacji zamówienia pozostałych opakowań produktu", które to prawo nie istnieje. Chcemy nie wywiązać się z legalnie zawartej umowy cywilnoprawnej, na zasadzie "zaciągnęliśmy pożyczkę w banku na zakup auta i auto zostało zakupione, ale po spłaceniu pierwszej raty uchylamy się od skutków prawnych obowiązku spłaty kolejnych rat, bo naraża to nas na dodatkowe koszty"... Bajka!