Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzisiaj chciałem kupić telefon s23 w okazjonalnej cenie 800zł. Najpierw znalazłem ogłoszenie na **piiip**, z którego sprzedający napisał mi że dla bezpieczeństwa transakcję wykonamy przez allegro lokalnie i wyśle mi link na mail. Link z maila prowadzi na stronę allegrolokalne.produkt82394x pl i tam jest opcja kupna. Podałem (chyba) niestety swoje informację i chciałem zapłacić blikiem. Strona długo nie mogła wysłać informacji do blika żeby potwierdzić płatność więc nie zapłaciłem i transakcja nie została dokonana.
Czy to jest forma oszustwa? Dodam że kod źródłowy strony z maila ma tylko 2000 linijek z czego kod źródłowy zwykłego allegro ma 20000 linijek więc wątpie że tamto to była strona allegro. Pieniądze nie zostały pobrane ale czy to koniec?
Z tego co widzę to już nie pierwszy taki przypadek tylko często jest odnośnik do innej strony allegro lokalnie.
@Dr_Sztychowka Tak to oszustwo.
@Dr_Sztychowka Tak, to była próba oszustwa. Możesz ją zgłosić na policję.
Ok jeżeli nie zdążyłem na szczęście złożyć zamówienia i zapłacić to bezpieczny jestem?
@Dr_Sztychowka polecam zmianę hasła, włączenie dwustopniowego logowania i przeskanowanie urządzenia programem antywirusowym.
Ten O L X powinien lepiej dbać o bezpieczeństwo, ale jak widać mają tam to wszystko z tyłu, co by nie pisać, że między pośladkami. Pewnie kasa ich tylko interesuje, nic poza tym. Zresztą opinie w sieci dobitnie mówią jak marny jest ten portal w kwestii bezpieczeństwa.
@Crow_Empire A co ma do tego O > klient kupił na Allegro > jakby kupił przez przesyłki O i nie dostał przedmiotu to za 4 dni dostał by zwrot kasy z automatu > tam się poprawiło bezpieczeństwo zakupów od warunkiem zamawiania z przesyłką O > nawet ich pakiet ochronny też nieźle działa > ostatnio kupiłem przedmiot > przyszedł uszkodzony > zgłosiłem, wysłałem zdjęcia do O > trwało to ok 15 dni ale przyznali mi rację > ponieważ sprzedający już się nie odezwał ani nie zażądał odesłania > po trzech dniach kasa wrócił na konto > przedmiot do kosza
Przez ich system wiadomości idzie zdecydowana ilość oszustw obecnie, a przecież są możliwości filtrowania i wyłapywania tego typu oszustw. Nic z tym nie robią, nie wykorzystują ogólnodostępnych sposobów. Tutaj opisywane oszustwa, to są w większości oszustwa dokonywane poprzez O L X. Tyle, fakt się broni.
@Crow_Empire Nie wiem czy zauważyłeś, ale większość oszukanych dostaje takie linki z fejsa > tak samo prośby o blika > poza tym jak chciałbyś wprowadzić tą cezurę na wiadomości > nie wszyscy muszą być oszustami
Uważam, że do zakupów powinno się podchodzić "z głową" a nie " ooo trafia się okazja, kupuję" > tak samo jak wódkę pije się z głową , a nie z zakąską
Wszędzie trąbią o oszustwach "na wnuczka", "na policjanta", "na pracownika banku" i innych > mimo to ludzie się dalej na to łapią > świadczy to tylko o słabiutkim stopniu wyedukowania społeczeństwa.
Ja często kupuję na O > ale zawsze z ich systemem przesyłek > jak mi ktoś oznajmia, ze tylko przelew na konto to od razu sobie odpuszczam > tak na wszelki wypadek
Możliwe, że z fejsa też, tutaj obserwuję głównie z O L X.
Filtrowanie takich wiadomości jest proste, bo znany jest ich schemat.
Sposobów jest wiele, najprostszym jest samo zablokowanie słów kluczowych, można też zastosować dziką kartę i inne metody, tylko, że O L X nie ma w tym interesu, bo wałki są robione na niby Allegro, co też działa na korzyść O L X.
Inna sprawa, że na 100% te wały są robione z trefnych IP, cebule wszelakie, vpny i proxy. Tu już jest pole do popisu aby blokować możliwość logowania się z takich IP.
Uwierz, działam w tym, oczywiście po jasnej stronie mocy i wiem na czym to polega. O L X ma jakąś korzyść z tego, że na rękę im jest nic nie robienie. Blokowanie trefnych IP jest uzasadnione, bo nikt, kto ma legalne zamiary nie ma potrzeby wchodzenia na stronę np poprzez TOR.
@Crow_Empire Masz rację > ale ja uważam, że ostatnio bezpieczniejsze jest robienie zakupów z O poprzez ich system przesyłek (bez żadnego smarka) > na razie mają dużo mniejszy asortyment niż na Allegro > parę innych kwestii też wymagało by lekkiego dopracowania > ale ogólnie się rozwijają
@Dr_Sztychowka
"Dzisiaj chciałem kupić telefon s23 w okazjonalnej cenie 800zł." nie ma takich promocji w tym kraju. Ludzie nauczcie się bo sami pakujecie Siebie w kłopoty. Jak ktoś może wam sprzedać coś 50-60% ceny rynkowej.