Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Potrzebuję stałego logicznego wytłumaczenia dla klienta kiedy ponosi koszt dostawy mimo smarta.
Oczywiście tych kosztów nie ponosi ale trzeba to ująć na f-vat i paragonie.
Klient nie płaci za tą formę dostawy. To Allegro dopłaca za klienta więc widzisz kwotę 8 złotych do danego zamówienia. Dawniej przesyłki Allegro Paczkomaty Smart też tak były rozliczane. Klient nie płacił za dostawę, a my jako sprzedawcy dostawaliśmy kwotę 8,99 zł od Allegro.
Tak tylko klient pyta "czemu zapłacił" mimo że nie zapłacił. I myślałem że jest jakieś oficjalne stanowisko allegro gdzie to tłumaczy dlaczego tak jest aby nie było ze sprzedawca kręci.
Wypelniając kartę dostawy kupujący widzi kwotę z wyszczególnieniem za co jaką otrzymuje sprzedawca . Prowadzi dzialalość i jest odpowiedzialny za swoje poczynania .
Ty wystawiasz dokument na kwotę jaką otrzymałeś , a kupujący powinie Cię poinformować o tym ,że nie może zaksięgować kosztow dostawy . Wystawiasz faturę na towar oraz paragon na dostąwę /
Nie ma na to logicznego wytłumaczenia . Klient żądający faktury i korzystający ze smarta nie powinien księgować kosztów dostawy wręcz musi poprosić sprzedawcę o fakturę na sam towar . Co zrobi ,,, jego sprawa ewentualne kosekwencje podatkowe poniesie on sam .
To znaczy może mieć na fakturze.
Pamiętaj jednak, że od sprzedających na fakturach koszt przesyłki będzie pozycją na fakturze, której nie możesz uznać za koszt uzyskania przychodu.
W sumie nie wiem czy mogę podsyłać link... jak coś to usunę.
https://jaworowi.cz/korzystasz-z-allegro-smart-na-firme-uwazaj-na-podatek-i-pulapke-11715.php
Tak może być na fakturze , ale to odbiorca decyduje co z tym zrobi i ewentualnie ponosi konsekwencje swojego czynu .