anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy na allegro można sprzedawać usługi pośrednictwa w zakupie czegoś za granicą?

TOMMM
#7 Wielbiciel#

Czy na allegro można sprzedawać usługi pośrednictwa w zakupie czegoś za granicą?

Chcę wystawić ofertę pośrednictwa w zakupie produktów niedostępnych na rynku PL.

Nie chodzi o substancje nielegalne.

Klient potrzebuje produkt X.

Zleca mi zakup i wysłanie mu produktu do PL

Płaci cenę za usługę (może to być cena łącznie z ceną produktu, nie chodzi o omijanie prowizji).

W ofercie na allegro podawałbym np. usługa pośrednictwa w zakupie produktu X (i tu nazwa produktu).

Czy taka działalność usługowa jest na allegro akceptowalna?

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

Cześć @TOMMM! Przykro mi, ale nie ma możliwości wystawienia takiej usługi jako oferty na Allegro. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

TOMMM
#7 Wielbiciel#

orientujesz się może który punkt regulaminu o tym mówi?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

tak działa metoda na słupa na allegro polega to na tym że oszust zatrudnia cię na umowę że ty na swoim koncie wystawiasz jego towary, Po sprzedaniu kilku oszust ulatnia się jak mu kasę przelejesz, a towary nigdy nie trafiają do kupujących. Efekt tego jest taki że ty zostajesz obciążony za to finansowo i odpowiadasz karnie. Dlatego nie jest to dozwolone na allegro.  Jeszcze jakieś super pomysły masz? @TOMMM 

oznacz moderatorów

TOMMM
#7 Wielbiciel#

nie napisałem, że ktoś ma mnie zatrudniać do sprzedawania jakiegoś produktu ...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

nie sugerowałem że ma ciebie zatrudniać ale znam specyfikę sprzedaży na allegro ty byś ponosił odpowiedzialność finansową więc sobie daruj. Np kupujący kupili u firmy za granica usługę lub towar i mają zgłosić reklamację a ty pośredniczysz to zgadnij do kogo poleci ta reklamacja? a jak ty nie odpowiesz lub nie rozpatrzysz jak trzeba zgadnij kto dostanie rachunek oddania kasy z allegro protect i nie wywiniesz się gadką że ty pośredniczyłeś w zakupie... usługa się opóźnia odpowiadasz ty, kupującemu się umyśli rozmyślić w połowie realizacji zamówienia gdzie paczka leci z usa anuluje bo mu wolno płać se za tą paczkę.

oznacz moderatorów

TOMMM
#7 Wielbiciel#

Odchodzimy od tematu mojego pytania. Pytanie to "czy można wystawić taką usługę" a nie jakie teoretycznie mogą wyniknąć problemy.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@TOMMM nie można. 
@az1rael @Tylko zwraca uwagę jakie niesie za sobą konsekwencje takie ,pośrednictwo,. Tobie może się wydawać, że będziesz tylko pośrednikiem ale realia są takie, że na allegro zawiera się umowy kupna-sprzedaży więc w świetle prawa będziesz sprzedającym i cała odpowiedzialność za realizację umowy, reklamacje itd. będzie po Twojej stronie. 
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ludzie kompletnie nie znający tematu zaczynają zabawy w dropa itp. a potem przychodzi moment zderzenia z rzeczywistością i problemy.

oznacz moderatorów

TOMMM
#7 Wielbiciel#

na allegro rejestrowałem się prawie 23 lata temu, przez jakiś czas sprzedawałem, potem skupiłem się na zachodnich rynkach i dziękuję za wskazówki, ale są mi naprawdę zbędne. Oczekuję jedynie odpowiedzi na moje pytanie bez dygresji i kontekstu, który mnie nie dotyczy.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@TOMMM "Oczekuję jedynie odpowiedzi na moje pytanie bez dygresji i kontekstu,..."

Czy  jakiś teleturniej organizujesz?  Są nagrody?

Na tym forum jest pewna swoboda wypowiedzi i takie wytyczne co ma kto pisać są zbędne.

oznacz moderatorów

TOMMM
#7 Wielbiciel#

odpowiadasz mi na moje pytanie. Możesz pisać na tematy jakie Ci się podoba, ale to dla mnie jest zbędne więc pytanie po co chcesz to robić. Zamiast pomagać odpowiadając marnujesz mój czas.

To co napisałeś powyżej o teleturnieju, nagrodach to ma w czymś pomóc, czy to tylko taki foch na brak wielkich podziękowań na odpowiedź która nie była mi potrzebna i o nią nie prosiłem?

Bądź tak miły i nie odpisuj, ja na kolejne takie wpisy nie będę reagować, żeby nie tracić czasu.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Wspólnie cieszmy się że nie będziemy tracić czasu.  Miłej niedzieli życzę.

oznacz moderatorów

TOMMM
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli piszę odpowiadającemu, że inne wątki powiązane z pytaniem mnie nie interesują to znaczy, że nie ma sensu o tym pisać. Demirug najwyraźniej poczuł się urażony, ale tak naprawdę niesłusznie bo zmarnował mój i swój czas, a teraz Twój. Jeśli ktoś zadaje pytanie i ktoś chce odpowiedzieć to najlepszą opcją jest odpowiedzieć dokładnie na pytanie, a nie rozwodzić się o sprzedaży na słupa kompletnie nie związanej z tym o co pytam. Mam nadzieję, że to zamknie temat i nie będziemy tracić czasu.

oznacz moderatorów