anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Obcinanie zasięgów.

retrownia-sklep
#8 Zapaleniec#

Witam,

od dwóch lat prowadzę mały sklep na allegro. Widoczność moich ofert od początku działalności do ostatniego czasu to było pomiędzy 500-1500 odsłon dziennie przy 350-500 ofertach.

Jakiś czas nie sprawdzałem tych statystyk aż do dziś gdzie zobaczyłem że nagle z tygodnia na tydzień zasięgi zaczęły gwałtownie spadać do, uwaga, 80-150 odsłon dziennie przy około 400 ofertach.

Rozumiem, że generalnie allegro nie dba o małych sprzedawców bo generują niewielki dochód no ale chciałbym się dowiedzieć dlaczego obcinacie zasięgi nagle o 80-90%. Dodam, że zawsze płacę terminowo a ostrzeżeń przez ten czas miałem dosłownie kilka i to o jakieś **piiip**oły totalne dotyczące zdjęć.

P.S. Jeśli moderatorzy chcą napisać abym poprawił ocene sprzedaży to nie ma sensu się z Wami o to kłócić bo ja jak otrzymam na miesiąc jedną ocene 4/5 gwiazdek to mi ocena spada o 130 punktów z powodu tego że jestem malutkim sprzedawcą a duże firmy przy kilku negatywach miesięcznie będą miały lepszą ocene ode mnie.

Liczę na normalną odpowiedź rzeczową a nie teksty, że regulamin dla wszystkich jest równy, bo nie jest.

oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29

Kylo978
#9 Pomysłodawca#

To jest chyba błąd techniczny lub zmiana sposobu liczenia odsłon, bo pokazuje kilka razy mniej dla tych samych dni, dla których wcześniej wyświetlało więcej. Przynajmniej u mnie.

oznacz moderatorów

ETHome
#10 Popularyzator#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_  Mam ten sam problem - miałam oglądalność w niektóre dni ponad 20 tys a teraz mam raport o 3500 wejść - tam gdzie wcześniej było dużo więcej. Czy to jest jakaś awaria czy może jakiś nowy sposób przedstawiania danych ????

oznacz moderatorów

ETHome
#10 Popularyzator#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_  jest jakaś szansa na odpowiedź co się dzieje ?

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@ETHome Poproszę o konkretne numery ofert — bez nich nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy coś się dzieje. 

oznacz moderatorów

Kylo978
#9 Pomysłodawca#

@ko_alka

Tu nie chodzi o konkretne oferty, tylko całość - mam w sekcji Moje wyniki na Allegro (Moja sprzedaż) kilkukrotnie mniejsze liczby wizyt niż wcześniej.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Kylo978 wciąż jednak prosiłabym o przykłady, ponieważ bez tych informacji nie mogę przesłać zgłoszenia do głębszej weryfikacji. Możesz wskazać kilka przykładowych ofert. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ETHome
#10 Popularyzator#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_  To nie ma nic wspólnego z ofertami. To ma związek z tym raportem - zrzut w załączniku. Wizyty - nagle z raportu gdzie mam dziennie ponad 20 tys - zmieniło się na 3500 - inna skala. Zmieniliście raport z oglądalności na unique users ?? Poza tym ten raport raz się robi a czasem 2 dni w ogóle go nie ma. Wstecznie - też się zmienił z 30 dni. Ewidentnie coś zostało zmienione albo się zepsuło ? zasiegi1.png

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@ETHome konsultuję Twoje zgłoszenie. Proszę Cię o odrobinę cierpliwości.

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

hej - gdzie mogę sprawdzić ilość wyświetleń moich ofert w danym czasie  ? Nie widzę niestety załącznika 

oznacz moderatorów

Butiktalulla
#13 Ambasador#

a dobra już widzę - sorry : ) 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@ETHome otrzymałam informację, że jakiś czas temu rzeczywiście występował problem z przeliczaniem danych, jednak nie powinien mieć takich konsekwencji i został on już zażegnany. Nie stwierdzono również żadnych nie prawidłowości na Twoim koncie. Przykro mi, ale nie mamy wpływu na to, w co kupujący będą klikać. To zależy od sezonowości i atrakcyjności oferowanego asortymentu. Na spadek wizyt i sprzedaży może mieć wpływ również rozpoczęcie okresu wakacyjnego. Tutaj znajdziesz wskazówki, w jaki sposób możesz zwiększyć atrakcyjność swoich ofert.  

Wiktoria
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ETHome
#10 Popularyzator#

Ale tydzień temu miałam inne dane - a teraz mam inne dotyczące tego samego okresu. Nie chodzi mi o Wasz wpływ na to co będą klienci klikać - tylko o to że jest inaczej niż było przez cały czas. Proszę sprawdzić statystyki mojego konta z wcześniejszych miesięcy - wcześniej miałam w raporcie dot. choćby maja ilość czasem po 20 tys dziennie - w tej chwili mam w maju max 3500. Coś zmieniliście i proszę albo przywrócić poprzedni raport albo naprawić ten, albo mi wytłumaczyć ( i innym z tym samym problemem  - którzy też powyżej piszą ) co zostało zmienione w raporcie. I proszę mi nie pisać że nie zostały stwierdzone nieprawidłowości bo wiem jakie miałam staty w maju i wcześniej - a teraz mam inne i chcę wiedzieć dlaczego. Precyzja zdania 'jakiś czas temu rzeczywiście występował problem z przeliczaniem danych' jest naprawdę przekonywująca :(.

oznacz moderatorów

Kylo978
#9 Pomysłodawca#

@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Liczby się zmieniły nawet WSTECZNIE, więc nie chodzi tu o aktualny spadek wizyt.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Kylo978 podobnie jak wyżej, poprosimy o konkretne przykłady ofert, które mamy sprawdzić. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

retrownia-sklep
#8 Zapaleniec#

Szanowne Moderatorstwo, przypominam że to ja założyłem ten temat i nadal nikt mi nie odpowiedział.
Nie jestem w stanie wzkazać ofert konkretnych ponieważ u mnie większość ofert to jedno sztukowe pozycje które znikają i w ich miejsce pojawiają się nowe inne. Chodzi mi tak jak u kolegi wyżej o ogół. Wcześniej miałem regularnie powyżej 1000 wyświetleń całości dziennie a w porywach do 2000+ a teraz mam po 100-120. Szukanie u mnie problemu na konkretnych ofertach jest bezcelowe bo większość ma zapewne po 1-2 wejscia dziennie, niektóre zapewne trochę więcej. Nie ma co porównywać.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@retrownia-sklep w imieniu moderatorstwa odpowiedzi udzieliła już Wiktoria w tym wpisie. Bez konkretnych numerów ofert do sprawdzenia nie będziemy w stanie nic więcej Wam przekazać. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ETHome
#10 Popularyzator#

Ale to nie chodzi o raport ofert !!! chodzi o raport, ktorego zrzut zrobiłam wyżej. Nie posługuję się raportem pojedynczych ofert tylko raportem oglądalności - i nie rozumiem dlaczego jest inny niż był i czekam na wyjaśnienie tego tematu. Pisanie o czasie wakacyjnym itd. kompletnie nie ma tu nic do rzeczy. WIEMY ZE BYLY INNE LICZBY OGLĄDALNOŚCI A TERAZ SĄ ZUPEŁNIE INNE ( tak jak wyżej inny użytkownik napisał że także zmieniły się wstecznie ) - i chcę wiedzieć dlaczego. Nie wiem czemu wciąż pytacie nas o oferty jak nie ma to nic wspólnego. 

oznacz moderatorów

kowalt300
#8 Zapaleniec#

U mnie to samo. Aukcje, które mialy 3000 wyswitlen maja teraz 300, te co mialy 4500 maja teraz 450, uciete rowniutko jak od linijki. Napisałem do allegro kontakt i dostalem taka odpowiedz

"Aktualnie ilość odsłon została zastąpiona ilością wizyt.
Wizyta to sesja, a odsłona to każde wyświetlenie oferty zatem zazwyczaj jeden użytkownik w trakcie jednej sesji generuje kilka odsłon. Wizyty są zatem bardziej dokładnym wynikiem."

Mnie takie tłumaczenie ani troche nie przekonuje poprostu odpowiedź z d***

I to nie pierwszy sytuacja, w której na jeden problem każdy moderator  odpowiada co innego

oznacz moderatorów

meduza
#12 Orędownik#

Styczeń luty marzec ilość wejść ok 130 tyś w czerwcu 30 tyś-  chyba shadowban mam nałożony

a od 2 dni ilość wejść nie jest aktualizowana

oznacz moderatorów