Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Nie rozumiem czemu moj temat zostal oznaczony jako spam... wrzucam jeszcze raz, moze jakis automat wychwycil screenshot jako zagrozenie czy cos.
dostałem dziś na portalu Allegro wiadomość od użytkownika o treści:
"Dzień dobry, złożyłem zamówienie na produkt "Przedni Shimano XTR BR-M9120 4 Tłoki / Radiatory" za pomocą opcji "Kup teraz", należy zapisać i zeskanować kod qr, aby potwierdzić zamówienie i otrzymać środki."
w kolejnej wiadomości załącza rzekomy screenshot z QR kodem do autoryzacji. Nigdzie w moim profilu nie mam informacji, ze ten przedmiot sie sprzedał. Proszę o interwencję i zainteresowanie się tematem pod kątem wysyłania takich QR kodów. Obstawiam, że QR kod odnosi sie do jakiejs strony wyłudzającej dane, lub majacej na celu pobranie szkodliwego oprogramowania.
Zdjęcie wysłane przez tego użytkownika moge przeslac do wgladu
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
podejrzany kod QR ,prawdopodobnie wyłudzają dane
Tak, oszustwo.
@Petercali Bardzo dziękuję za zgłoszenie - zabezpieczymy to konto
Dobry wieczór, dostałam dziś widomosc od kupującego abym weszła w kod QR aby przelał kupujący produkt który wystawiłam. Weszłam.w ten kod ,przekierowało mnie na stronę do logowania na konto ,przyszedł mi że ktoś próbuje się na to konto logować czy allegro wysyła kody QR ?
To oszustwo, mnóstwo tu takich informacji o tym.
Nie klikajcie w podsyłane linki/kody QR
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
nazwa konta do zablokowania: moda_dla_dzieci
okoliczności jak wyżej - wiadomość na allegro dotyczca zakupu towaru z lokalnie, obrazek z kodem QR w załączonym png, dalej przekierowanie, kod numeryczny i potem strona logowania do banku. nic nie podawałem, ale telefon przeskanowalem avastem i zmienilem hasło do banku, mam nadzieje ze to wystarczy. może poprosze o info czy samo zapisanie pliku png w telefonie i jego zeskanowanie instaluje cos niebezpiecznego w systemie, czy konto bankowe jest bezpieczne dopoki nie wklepie sie danych logowania - ?
@Canis_Majoris Dziękuję za zgłoszenie. Konto zostało zablokowane.
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Napisz tu login "kupującego" to moderatorki go zablokują.
Kolejny fan kodów QR.
Witam, złożyłem zamówienie na "Felgi - Fiat 126p - Cytrynki - Napis Fiat". Skorzystałem z lokalnego allegro. Proszę o zapisanie i zeskanowanie tego znacznika qr, aby otrzymać paragon i pieniądze za sprzedaż.
Nazwa konta:
W załączniku kod QR do zeskanowania o nazwie:
"Zachowaj i zeskanuj ten kod-QR aby otrzymać środki za sprzedaż.301818.png"
Zachowaj i zeskanuj ten kod-QR aby otrzymać środki za sprzedaż.909368.png
Witam, właśnie skorzystałem z opcji "Kup teraz" i zamówiłem produkt "Transformator ekranowany 230v 15v 18W". Zeskanuj kod`Q.Rr, aby otrzymać środki.
mariuszbobr_2006
@Pa-Mateusz Na wskazanym koncie doszło do włamania. Już zostało zabezpieczone.
Również to dostałem, Client:63627348
@Vizardy123 Dzięki za zgłoszenie. Na koncie doszło do włamania. Już je zabezpieczyliśmy.
Otrzymałam taką samą wiadomość. Proszę o zablokowanie tej osoby
@DG10 @Klaus69 @jupola123 dziękuję za Wasze zgłoszenia! Zablokowaliśmy wskazane konta.
Ja również dziś dostałem podobne wiadomości "Witam, właśnie skorzystałem z opcji "Kup teraz" i zamówiłem produkt "PLUS kod na 1000 GB internetu w Plusie". Zeskanuj kod`Q.Rr, aby otrzymać środki." -
''PLUS kod na 1000 GB internetu w Plusie
Witaj!
Czy możesz wysIacc swójj adrese e mail e?
Chce zorganizować dostawę za pśrednictwem localnego.
Pozdrawiamy!
Krystyna L." -
a nazwa użytkownika to