Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zgodnie z zapowiedziami, od 1 czerwca w prowizji od sprzedaży zaczniemy uwzględniać również koszt dostawy. Zmiana nie obejmie jednak wszystkich transakcji. Jeśli sprzedacie przedmiot z dostawą za 0 zł lub z dostawą Allegro Smart!, naliczymy prowizję tak, jak dotychczas - jedynie od ceny przedmiotu. Szczegółowy opis nowego sposobu naliczania prowizji oraz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania znajdziecie w naszej Pomocy.
Poniżej znajdziecie zapis sesji pytań do eksperta, jaka odbywała się od czwartku do soboty (28-30 maja). Rozmawiała z Wami Beata Szynder ( @beata_szynder ), lider zespołu wsparcia sprzedających. Beata pracuje w Allegro od 3 lat, a na co dzień wraz z zespołem pomaga sprzedawcom w sprawach dotyczących rozliczeń z Serwisem. Dziękujemy Wam za udział! Wszystkie odpowiedzi Beaty znajdziecie tutaj.
Ten wątek został zamknięty, jeżeli macie dodatkowe pytania związane z prowizją od kosztów dostawy, zapraszam do zadawania ich w osobnych wątkach (przycisk Rozpocznij temat).
Oferty bez prowizji od kosztu transportu:
Pozostałe typu sam Kurier DPD lub Kurier Inpost to jest naliczanie z kosztem transportu? Dobrze rozumiem?
Chcecie przerzucić wysyłki na większość waszych ofert spoko, ale nie rozumiem sposobu, "zabieracie" z kieszeni pieniądze, które w żaden sposób nie powinny do was trafić, trochę nie fair, bo teraz Sprzedawcy będą musieli zmienić masę rzeczy żeby nie wtopić przez bezsensowne działanie
Moja umowa z np. Inpost na kwotę powiedzmy 13,50 zł, realnie płacę 13.50, klient płaci mi 13.50, a teraz będę musiał zmienić tą kwotę na wyższą, co wiąże się z tym że klienci zaczną obcinać "gwiazdki" bo droższa wysyłka, potem dostane po jakości sprzedaży a finalnie zacznę sprzedawać mniej 🤗 nie mogę się doczekać
Dzień dobry!
@Adekpol od 1 czerwca prowizję będziemy naliczać nie od kwoty przedmiotu, tylko od kwoty przedmiotu wraz z kosztem wysyłki. Najprościej ujmując - jeśli koszt dostawy dla Kupującego będzie wynosił 0,00 zł - prowizję naliczymy tylko od wartości sprzedanego przedmiotu, niezależnie od metody dostawy.
Jako Sprzedający możesz zmaksymalizować szanse na sprzedaż udostępniając darmową dostawę lub oferując przesyłki Smart! we wszystkich swoich ofertach. Sprzedaż z usługą Allegro Smart! to obecnie bardzo duża część transakcji na Allegro i stale rośnie.
@beata_szynder Cos śmierdzi przekrętem bo jak Allegro nie chce zarabiać na ty to dlaczego zmienia????
Ja bardzo cieszę się z tego że ceny(prowizję) idą w górę , zawsze jak Allego podnosi moja sprzedaż na sklepie internetowym idzie go góry !!! Uwielbiam takie strzały w kolano. Kiedyś zostawiałem u nich 7-8 tyś miesięcznie teraz nie przekracza 500 zł. Dziękuje Allego
Po prostu Allegro będzie brało prowizje nie jak do tej pory od wartosci przedmiotu ale tez od kosztu transportu. Bezsens.
Proponuję to zgłosić do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Tak trzeba będzie zrobić!
już zgłoszone ... tym bardziej,że w regulaminie nic nie piszą o tym,że aby uniknąć tego musisz przejść na ciemna stronę mocy czyli smarta albo udawać,że wysyłka jest za friko 🙂
To samo miałem zaproponować. Popieram w 100%. Im nas więcej tym lepiej.
Możemy więc zablokować klientów "niesmartowych" , bo w przeciwnym razie dokładamy do interesu NAWET JEZELI OFERUJEMY SMART a nasz wspaniały klient nie wykupi sobie tej opcji...
Czyli płacac wam/inpostowi 8,99 za allegro paczkomat naliczycie jeszcze od tego prowizje ?
Tak. Prowizja nie będzie naliczana tylko wtedy, gdy klient za dostawę nie zapłaci. Bo np. zaoferujesz mu darmową dostawę, lub będzie miał smarta i się załapie na darmową dostawę w ramach smarta... Tak wiem. Zero logiki...
@Janirka Przecież tylko chodzi o kasę a nie jakieś ulepszenia
Zniechecacie mnie do współpracy
ilosc aukcji spada cały czas doicie nas wszystkich a w ramach rekompensaty kupujący moze mi wystawić negatywa za cokolwiek po to by dac upust swej frustracji. Np koszt dostawy z Wasza prowizja
Rownia pochyla
święta prawda
Pani Beato czy my dobrze rozumiemy że od sprzedaży przedmiotu za około 10 zł i wysyłki za 9,90 z Inpost zapłacimy teraz aż o około 50% więcej prowizji ? Jeżeli tak to przecież kradzież w biały dzień nie da się z państwem po prostu dalej współpracować... Proszę się jeszcze raz poważnie zastanowić nad tym krokiem, ze względu na planowane wejscie A M A Z O N na polski rynek w tym roku, co moze was calkowicie zgubić
To pytanie napisz w temacie ZAPYTAJ EKSPERTA 🙂
Ja osobiście będę musiała zrezygnować ze sprzedaży na Allegro. Jeszcze trochę będę musiała dopłacać do tej całej szopki. Zresztą co Allegro ma do wysyłek?. Tj sprawa Poczty , itp. To nie moje klocki . Ja z 1.06 spadam
"O około 50%" Jakie 50%? Policz sensownie. Zapłacisz o około 100% więcej, niż dotychczas. Więc to złodziejstwo, ale na znacznie większą skalę.