Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedałem kartę graficzną do laptopa, jako osoba prywatna. W ofercie napisałem nazwę karty, oraz z jakiego laptopa pochodzi, nie napisałem natomiast nic o zwrocie i gwarancji (OFERTA: 9FD51B90-84C8-4BD4-90EA-D98E2A84D9D5). Kupujący po dwóch miesiącach chce mi zwrócić zakupiony towar bo nie pasuje do jego laptopa - chciał włożyć do laptopa o innej specyfikacji sprzętowej i karta nie osiąga pełnej wydajności (pewnie chipset ją ogranicza). I chce mi ją zwrócić, pomimo iż sam stwierdził że jest sprawna. Argumentem jest to, że w opisie oferty nie napisałem do jakich laptopów karta NIE PASUJE ! Przecież nie mam takiego obowiązku, zresztą nie wiem tego. Allegro nakazało mi przyjąć reklamacje i zwrócić pieniądze. Gdy napisałem, że nie, zaproponowali kupującemu skorzystanie z ochrony kupujących, a mi pewnie zablokują konto. Za co ??? Gdzie leży moja wina ? Czy takie postępowanie Allegro jest zgodne z prawem ?
@fazer72 Odrzuciłeś reklamację i ta sprawa jest rozwiązana. Teraz spokojnie czekaj na decyzję Allegro w sprawie ewentualnej rekompensaty dla kupującego. Wypłata z POK nie musi oznaczać automatycznej blokady Twojego konta. Podobno były przypadki uznania roszczeń kupującego bez konsekwencji dla sprzedawcy. Kto wie, może Tobie też się uda zachować konto?
Jeśli będą jakieś konsekwencje dla mnie , to pójdę z tym do rzecznika praw konsumenta
@fazer72 Rekompensaty dla kupujących bez konsekwencji dla sprzedawcy rzeczywiście były (nie podobno 🙂 ) i jest to częste działanie allegro - w trosce o klienta zwracają mu kasę, ale jednocześnie szanują prawo sprzedającego do nieuznania reklamacji. Tak powinno być w Twoim przypadku. Według mnie allegro tu nie powinno, nawet bez konsekwencji dla Ciebie, przyznawać jakiejkolwiek rekompensaty, bo kupujący ma towar, który może wystawić i sprzedać, więc taka rekompensata będzie dla niego nie wyrównaniem straty, ale zyskiem. No ale cóż, chcą aby każdy klient był zadowolony to mogą tak zadziałać.
@fazer72 Rzecznik pomaga konsumentom, czyli osobom prywatnym kupującym od firm. Nie spełniasz warunków, nie znasz zasad.
@xyz96 ale jest konsumentem kupującym usługę od allegro 🙂
@vonNogay On nie kupił żadnej usługi od Allegro. Regulamin znasz? Wątpię.
@xyz96 Użytkownik wystawiający coś na allegro i płacący prowizję od sprzedaży nie kupuje od allegro usługi? Kupuje usługę dostępu do miejsca sprzedaży lub usługę pośrednictwa w sprzedaży.. różnie to można nazwać i różnie allegro może to opisać w regulaminie lub na fakturze, ale przecież jakąś usługę swoim klientom świadczy.
dokładnie, jak coś sprzedam, płacę od tego prowizję, płacę też za wystawienie i promowanie przedmiotu, więc też powinienem być chroniony. A poza tym to ja płacę allegro, a nie kupujący