Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mam problem, dostałem maila od Allegro o treści:
"Dzień dobry,
naruszyłeś art. 2.9b Regulaminu Allegro Niedozwolone jest bowiem licytowanie i kupowanie we własnych ofertach oraz w sytuacji, gdy konta Sprzedającego i Kupującego są ze sobą powiązane. Może to prowadzić, m.in. do:
Poprosiłem o wyjaśnienie bo nie rozumiem tej sytuacji i dostałem odpowiedź:
"Dzień dobry,
Dziękuję za kontakt w tej sprawie. Wysłaliśmy ostrzeżenie w związku z transakcjami z kontem "nazwa"
Tymczasem nasze dane wskazują, że konta Sprzedającego i Kupujących są ze sobą powiązane. Doszło zatem do naruszenia art. 2.9b Regulaminu Allegro.
Niedozwolone jest bowiem licytowanie oraz zawieranie umowy sprzedaży we własnych ofertach oraz pomiędzy osobami pozostającymi w relacjach powodujących uzasadnione wątpliwości, że strony działają w porozumieniu, mającym na celu wpłynięcie na wynik transakcji w sposób sprzeczny z prawem bądź dobrymi obyczajami.
Proszę o przestrzeganie Regulaminu Allegro w przyszłości, ponieważ w przypadku ponownych naruszeń, będziemy zmuszeni do nałożenia kolejnych sankcji, z zawieszeniem konta włącznie"
Wyjaśniłem, że zupełnie nic nas nie łączy z tą firmą ani z ludźmi ją prowadzącymi jednak Allegro zostaje nieugięte.
Co mogę zrobić w tej sprawie?Bo sprawdzeniu profilu, Firma sprzedaje podobny asortyment do naszego. Zapewno jak to się zdarza i każdy to zna zabrakło jej towaru dla swojego Klienta , więc zamówili u Nas towar.
Ale jak możemy weryfikować każdego kupującego od Nas, czy Allegro daje narzędzia do blokowania zakupów przez konkurencje?
Czy ktoś z Was kiedyś spotkał się z taką sytuacją.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc bo sytuacja jest absurdalna, bardzo dbam o jakość sprzedaży a w nagrodę dostałem -80 punktów do jakości sprzedaży.
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam,
Kamil
@complex_telecom Cześć Kamil. Przykro mi, że spotkała Cię taka sytuacja, ale wyjaśnisz ją wyłącznie mejlowo.
@complex_telecom było tu dużo wątków w tym temacie ... trzeba uważać.
tzn? Jak można tego uniknąć, nie mam wpływu na takie transakcje przecież.
Zawsze mozesz pozwać Allegro za nieuprawnione dzialania 😉
Rozumiem ze sprzedajesz jako firma wiec twoja firm ma nip i ta duga firma ma nip, wchodzisz w ceidg sciagasz dane na oba nipy do pdfów następnie wysyłasz to tym mondziołom z działu bezpieczeństwa razem ze screenami zakładka o kupującym i się szanownie pytasz gdzie oni widzą powiązanie pomiędzy skoro firmy mają różne lokalizacje, adresy i są założone na różne osoby
Dzięki za podpowiedzi. Trochę irytującej ze człowiek wkłada tyle pracy i pieniędzy działanie na Allegro a jest tak traktowany.
@complex_telecom czekaj czekaj...to drobiazg... wystarczy poczytac to forum i mozna nabawic sie depresji (po tym co piszą sprzedawcy).
@az1rael to nie takie proste jak ci sie wydaje.
Zdarzylo sie, ze dwa pojazdy mialy te same tablice rejestracyjne. Reszte szczegolow musze pominąć.
to jedne z tablic musiały być kradzione / fałszywe lub nie oddane do urzędu komunikacji przy przerejestrowaniu
Ciesz się, że tylko straciłeś punkty. Mi dawno temu (już ponad 20 lat minęło) zablokowali poprzednie konto (na stałe), bo kupujący był z tego samego miasta, więc uznali, że jest ze mną powiązany i nabijam sobie ocenę. Kupujący towar odebrał, wystawił ocenę i też zarobił bana.
Tak więc najlepiej unikać sprzedaży osobom, które mieszkają niedaleko, a nie daj boże, mają internet z tej samej firmy co ty (wtedy to mur-beton jesteście ze sobą powiązani).
My obecnie jako wieloletni sprzedawcy z tego właśnie powodu mamy zablokowane konto i nie możemy wystawiać produktów... Dołączyliśmy do programu, w którym Allegro wyrównuje ceny i promujemy nasze oferty, które są korzystne dla Kupujących. I za to dostaliśmy blokadę na konto. Paranoja... jak takie mają być programy wspomagające sprzedaż, to ja podziękuję...
Ciekawe regulamin2.9 brzmi dokładnie
:b. licytowanie lub zawieranie umowy sprzedaży Towarów w ramach Ofert własnych, osób bliskich bądź wspólnie zamieszkujących z Użytkownikiem albo innych podmiotów, z którymi Kupujący pozostaje w relacjach powodujących uzasadnione wątpliwości, że strony działają w porozumieniu, mającym na celu wpłynięcie na wynik Transakcji, w sposób sprzeczny z prawem bądź dobrymi obyczajami,
zakupy swoich ofert wpływają na wynik transakcji?
Szczerze mówiąc, sądzę że autor tematu doskonale zdaje sobie sprawę z tego o co tu chodzi i kto jest winny. Osobiście staram się nie brać udziału w licytacjach albowiem moim zdaniem aż w 80% przypadków kwoty licytowane są przebijane przez samych sprzedających lub ich kumpli. Kwoty końcowe w wielu licytacjach potrafią postawić pióra dęba a to świadczy o tym, że nie licytują "zainteresowani zakupem" lecz "sprzedający" dany produkt. Taka jest niestety prawda bo jeśli produkt XXX (sprawny, podobny) z opcją kupteraz widnieje w wielu aukcjach w przedziale cenowym 400-500zł a na licytacjach kończy się "wyżej" świadczy to tylko o jednym.
Kto mądry czeka 7-14dni na zakończenie licytacji, bije się o cenę, przepycha i wygrywa produkt w cenie wyższej o 20-30-40% aniżeli ten sam produkt w opcji kupTeraz?
Allegro powinno monitorować liste produktów u sprzedawców na licytacjach, jeśli wczoraj czy przed wczoraj sprzedany produkt natychmiast wraca do nowej licytacji świadczy to o tym, że niestety wygrał "jakiś kumpel" a sprzedać trzeba, prawda?
Ciekawa teoria ale zupełnie nie trafiona. Ja mam tylko u siebie opcje Kul Teraz. Żadnych licytacji. Nie wiem wlasnie o co chodzi dlatego napisałem tutaj.
pozdrawiam
Jeśli chodzi licytacje owszem. Wpływają
Ale w dyskusji brak mowy o licytacji.
Mnie za zakup w swoich aukcji, zablokowano konto i do każdej transakcji , która się nie odbyła, doliczono prowizję. To znaczy przyznano rabat transakcyjny, a potem odebrano
Jeśli sama dokonywałaś zakupu swoich ofert , powinni naliczyć Ci podwójnie.
Zwracam honor, myślałam że chodzi tu o licytację lecz gdy mowa o kup teraz to faktycznie, może być jakiś systemowy błąd.
Generalnie dość łatwo to wszystko odkręcić problem taki, że nie warto w tym sensie, że odkręcenie tego zajmie więcej niż 30 dni po których kasują się te punkty i będzie kosztowała czas i pieniądze na prawnika.