Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Właśnie otrzymałem fakturę z DPD - umowa podpisana i wykorzystywana tylko do Allegro Smart - brak wysyłek poza Allegro smart. Zanim jutro zacznę dochodzić za co ta opłata może mnie ktoś oświeci. Przed podpisaniem umowy (mam na szczęście w korespondencji z handlowcem) upewniałem się, że niema wymagań co do ilości wysłanych paczek i że brak dodatkowych opłat. Teraz wychodzi, że jest opłata za gotowość systemową ... Jeśli tak - to delikatnie mówiąc jest przegięcie - za paczkomaty nie płacę opłaty, że stoją w gotowości do nadania ...
Tak otrzymałem fakturę korygującą - pierwszej nie opłaciłem - czekałem na korektę jak ją otrzymałem - skorygowałem i dopiero zapłaciłem prawidłową kwotę już bez opłaty
Rozumie, że składałeś reklamację?
Czy opiekun "załatwił Ci" korektę?
Pozdrawiam
Kamil
Opiekun ponieważ do niego najpierw wystartowałem z pretensjami a dodatkowo miałem historię email w której wyraźnie miałem zapewnienie przed podpisaniem umowy ze nie będzie żadnych dodatkowych opłat.
FIRMA POLKURIER TAM SIĘ WYSYŁA PACZKI ZERO UKRYTYCH OPŁAT POLECAM
Ostrzegam przed DPD Allegro.
Też zostałem obciążony kosztami opłaty za gotowość systemową
Faktura VAT Nr BC6853746 ... 2020-12-15 ... brutto 142,31 zł (usługa kurierska 5.29 zł)
Faktura VAT Nr BC6704191 ... 2020-09-30 ... brutto 130,90 zł (usługa kurierska 16.70 zł)
W rozmowie z panią z DPD wyraźnie zaznaczałem, że jako mikro-przedsiębiorca mam stosunkowo niewielką ilość wysyłek."Ależ oczywiście, to nie stanowi żadnego problemu, trzeba tylko zadbać o to aby przy wprowadzaniu odbiorcy dp systemu (aplikacji) DPD podać jego adres @allegromail.pl". Pilnowałem tego i dwukrotnie zostałem wyrypany w bambuko.
Prowadzę spór z DPD, jednak nie widzę szans na odzyskanie tych chorych kwot, które ok. 40-krotnie przewyższają zysk z transakcji wysłanej za pośrednictwem DPD. To co najważniejsze w regulaminie, jak zwykle ukryte w miejscu, gdzie człowiek nie ma już siły doczytać zmęczony całodniowym wysiłkiem.
!!! Przy okazji ostrzegam przed kolejną wyłudzalnią pieniędzy SIPP - Serwis Informacyjny Polskiego Prawa !!!
@edografia_pl musisz napisać do dpd wniosek o wyłączenie punktu o tej opłacie z umowy. Przyślą ci aneks do umowy podpiszesz, odeślesz i po problemie. Nie byłeś na bieżąco w tym szambie (allegro i jego przydu.asy) no i zrobili cię jak już wielu tutaj.
Dzięki wielkie. Spróbuję 🙂
No i właśnie to samo mnie dotknęło. Zadeklarowałem 25 paczek ale w grudniu wysłałem tylko 3 i dostałem 90zł ponad netto dopłat. Dziwna sprawa bo miesiąc wcześniej też miałem tylko 4 i nic nie dostałem. Część wysyłam jako przez allegro DPD a część nadaję osobno jako własna umowa.
Opiekuj póki co mi się nie ustosunkował do zapytania co to jest opłata za gotowość a DPD ma czas 30 dni by odpowiedzieć.
Wychodzi na to że trzeba wypowiedzieć umowę z DPD bo faktycznie czy przez epake czy polkuriera wychodzi taniej te paczki wysyłać jak masz tylko kilka w miesiącu. Przynajmniej wiesz ile zapłacisz. tu niby oferta DPD po 15-16 zł za paczke a dołożą gotowść i paczka wychodzi 50zł.
chore to jest i najgorzej że przy podpisaniu umowy nikt o tym nie mówi
@4DrinkandFood a czytałeś umowę 🙂
Jeśli w ramach umowy z DPD, przesyłkie, które rozliczasz z Allegro:
OPŁATA ZA GOTOWOŚĆ SYSTEMOWĄ - ZOBACZ WIĘCEJ
Uwaga!
Nie poniesiesz opłaty za gotowość systemową, jeśli ustawisz polecenie zapłaty (Direct
Debit) na rzecz DPD. W takim przypadku twój bank automatycznie przeleje na konto DPD
należność za usługi, z których skorzystałeś w danym okresie rozliczeniowym i za które
rozliczasz się bezpośrednio z DPD. Z poleceniem zapłaty nie poniesiesz opłaty za
gotowość systemową
Ja mam w umowie zawartej w sierpniu 2021 roku:
Zleceniodawca oświadcza, że zapoznał się z wysokością cen
określonych w Cennikach, w tym z wysokością Cen podstawowych, Dopłaty paliwowej, oraz Minimalną kwotą wynagrodzenia, obowiązujących
w chwili zawierania niniejszej Umowy i ceny te akceptuje. Zmiany Umowy i Cennika Indywidualnego, mogą zostać dokonane wyłącznie w
formie pisemnej pod rygorem nieważności, z zastrzeżeniem postanowień § 3 poniżej.
Cennik z opłatą systemową obowiązuje od 1.01.2024, a nie podpisywałem żadnego aneksu, więc wypowiedziałem u handlowca umowę. Dzwoni do nas multum brokerów kurierskich, więc nie robią żadnej łaski. Dostałem odpowiedź z propozycją aneksu znoszącą tą beznadziejną opłatą. Pozdrawiam.