anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

W jaki sposób śledzić status paczki zwrotnej allegro one box ?

mikeza
#21 Demiurg#

Mam taki dylemat. Klient nie odebrał paczki z allegro boxa, została do nas odesłana. W jaki sposób ją śledzić ? Mam tylko nr przesyłki pierwotnej. Minęło kilka dni, paczki nadal nie ma, a klient chce zeby mu ją ponownie wysłać ? liczę na jakieś sugestie @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_

kostas11
#21 Demiurg#

@mikeza spytaj klienta jaki ma numer paczki którą odesłał 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

to jest dosyć powazna sprawa, bo te paczki do nas nie wracają, i gdzieś je wcina. A klient myśli, ze sprzedawca coś kręci i kombinuje.

Client:112604949
#11 Animator#

@mikeza Powiem tak, całkowitym przypadkiem jesteś na tropie źródła ostatniej awarii. 🙂

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@Client:112604949 czyli coś jest na rzeczy ? ostatnio klienci skarżyli mi się, że nie dostawali również info o paczkach czekających na odbiór z boxa. Może ma to coś wspólnego z tymi zwrotami.

Client:112604949
#11 Animator#

@mikeza Tak, jest coś na rzeczy. Paczki znikały z systemu. Ostatnia awaria była z tego powodu, że musieli odciąć całą usługę po tym, jak zniknął z systemu cały bus ze zwrotami. 😄

Ale oni się tam do tego nie przyznają, na to akurat nie licz 😉

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@Allegro_One czy ja jako nadawca mam mozliwość sprawdzenia co się dzieje z paczką, która nie została odebrana przez klienta ?

kostas11
#21 Demiurg#

@mikeza a co Ci pokazuje tu https://allegro.pl/kampania/one/kurier/sledzenie-paczki 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

pokazuje mi to samo co po wejściu w śledzenie przesyłki, czyli paczka została zwrócona do nadawcy i ślad się urywa. Nic więcej.

kostas11
#21 Demiurg#

no to wezwiemy @Allegro_One 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

te śledzenia to tez są wesołe, tutaj inna przesyłka, akurat ta do nas wróciła prawidłowo, ale proszę jak wygląda skanowanie:

1. Przesyłka została doręczona

2. Przesyłka została przyjęta w oddziale doręczenia

3. Przesyłka została zwrócona do nadawcy

4. Przesyłka została doręczona

5. Przesyłka została zwrócona do nadawcy

6. Przesyłka oczekuje na odbiór - zbliża się termin odbioru paczki

7. Przesyłka oczekuje na odbiór

8. Przesyłka została podjęta z maszyny przez kuriera

9. Kurier przekazał przesyłkę do magazynu

10. Przesyłka została nadana

11. Przesyłka została przygotowana przez nadawcę

według śledzenia dwukrotnie ją mi zwracano i 2-krotnie doręczano zwrot 🙂

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@mikeza Proponuję używać Allegro One Fairy, bo bez wróżki ani rusz.

AR_Auto_Czesci
#13 Ambasador#

@mikeza temu w One Box nawet się nie pcham, lepiej stracić SMART 🙄

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, dlaczego na etykietach adresowych obsługiwanych przez kuriera allegro one nie ma nr telefonu nadawcy. W przypadku problemów ze zwrotem, albo nawet jakimiś innymi zawirowaniami jest opcja kontaktu z nami. Jeśli nr telefonu nie ma to i kontaktu nie ma. O dziwo etykiety allegro box obsługiwane przez UPS mają wydrukowany nr telefonu. Z czego wynika ta różnica ?

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@mikeza różnica polega z faktu, że w przypadku Allegro One Kurier korzystamy z własnych etykiet, natomiast przesyłki Allegro One, które obsługuje UPS bazują na ich wzorze. Nie ma tutaj żadnego innego powodu, więc dementuję od razu wszelkie teorie spiskowe. Podasz mi jakiś konkretny takiego zwrotu? Dowiem się w zespole, czy istnieją jakieś inne sposoby na uzyskanie bardziej szczegółowych danych o tych przesyłkach. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ mogę podać nr pierwotnej przesyłki, bo nie posiadam numeru paczki zwrotnej, takich informacji nie ma nigdzie na allegro. Nr pierwotnej paczki: A0001HPAA6, dodatkowo mam jeszcze jedną o nr A0000PQQ33. Obydwie przesyłki mają status zwrócona, nie wiem co się z nimi dzieje. A jeden zwrot miał miejsce na początku sierpnia.

wracając do nr telefonu nadawcy, to jest bardzo przydatna informacja dla kuriera, bo wielokrotnie zdarzało się, że był jakiś problem z adresem i kurier mógł się skontaktować z nadawcą, dziwi mnie, że takich danych nie ma na etykiecie adresowej.

RED
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Czy teorią spiskową jest fakt, że usługa działa źle i ma błędy?

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

dziwi mnie, że ta usługa jest tak niedopracowana. Przecież można dodać nr telefonu nadawcy do etykiety, mozna usprawnić śledzenie zwrotnych przesyłek. Zastanawia mnie jeszcze to, ze jak generuję etykietę to z jednego konta wskakuje mi inny adres nadawcy, niż z drugiego, pomimo, że dane firmowe są takie same. O co w tym wszystkim chodzi, to chyba samo allegro nie wie. Nie znam kuriera allegro one i on nie zna mnie, więc w przypadku zwrotów nie ma on żadnego kontaktu ze mną.

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@mikeza dostałam info, że zwroty z przesyłek: 

• A0000PQQ33 - paczka odebrana z pomocą naszego konsultanta na infolinii,
  • A0001HPAA6 - przesyłka jest w oddziale w Lublinie i będzie wracała do nadawcy. 
   Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ to tyle dobrego, chociaż status pierwszej A0000PQQ33 wprowadza w błąd, bo pokazuje mi na stronie allegro, że została zwrócona do nadawcy. Ale skoro ją odebrano to w porządku.

Co do drugiej to jakoś długo wraca, bo mamy czwartek, a zwrot był w weekend. Będę czekał.