Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
18 października 2023 r. wzrosną ceny za przesyłki realizowane wybranymi metodami dostawy. Zmiana dotyczy metod, które rozliczacie sposobem:
Ile będą wynosić nowe stawki
Metoda dostawy |
Sposób rozliczeń |
Aktualna stawka |
Nowa stawka od 18 października 2023 |
Allegro Paczkomaty InPost |
Allegro Mix |
9,99 zł |
10,95 zł |
Allegro Paczkomaty InPost pobranie |
Allegro Mix |
13,89 zł |
15,39 zł |
Allegro miniKurier24 InPost |
Allegro Mix |
10,95 zł |
11,99 zł |
Allegro miniKurier24 InPost pobranie |
Allegro Mix |
13,41 zł |
14,45 zł |
Allegro Kurier24 InPost |
Allegro Mix |
13,41 zł |
14,99 zł |
Allegro Kurier24 InPost pobranie |
Allegro Mix |
15,87 zł |
17,45 zł |
Allegro One Box – dostawa jutro |
Allegro Standard |
8,99 zł |
9,99 zł |
Allegro One Punkt |
Allegro Standard |
8,99 zł |
9,99 zł |
Allegro One Kurier – dostawa dzisiaj |
Allegro Standard |
16,99 zł |
17,99 zł |
Allegro One Kurier pobranie – dostawa dzisiaj |
Allegro Standard |
21,99 zł |
22,99 zł |
Ceny za przesyłki w ramach Allegro Smart! pozostaną bez zmian.
Jak przygotować się do zmiany
Od dzisiaj (2 października 2023 r.) możecie przygotować Wasze cenniki dostawy do zapowiadanej zmiany stawek. Aby było to możliwe:
Czy jak dziś zmienie moje cenniki to dla trwających aukcji już zaczną obowiązywać czy tylko do tych które sie rozpoczną od jutra ?
Dlaczego niektórzy sprzedawcy mają tylko wybrane firmy doręczające. Uważam, że wszyscy sprzedawcy powinni oferować dostęp do wszystkich firm przewozowych bo to ostatecznie kupujący płaci za towar a gdy cena towaru jest niższa niż 45 zl to również płaci koszty przesyłki.
Jednak niejednokrotnie dostępny jest tylko impost lub dpd.
to jest poprostu dyskryminacja niektórych dostawców i marginalizowanie wyborów kupujących, a bez nas nie zarobicie.
Odpowiedź najkrótsza z możliwych - logistyka i koszty oraz doświadczenie z pseudokurierami pokroju tych na Dxx i Uxx. Jeżeli wypowiedź była sarkastyczna to rozumiem, jeżeli na prawdę Pani myśli, że jest możliwe posiadanie 100 umów z firmami przewoźników i ogarnięcie ich zasad, godzin i cenników to gratuluje kompletnego braku zrozumienia podstaw zarządzania firmą. Giganci pokroju C..C, czy elektromarkety max. 3 formy dostawy (najczęściej dwie plus odbiór w salonie) - nie bez przyczyny, inna decyzja nawet ich biznesem by zachwiała;) Pozdrawiam
@nutka691 załóż firmę, podpisz umowę z 10 firmami i zobaczymy jak Ci pójdzie 🙂
Małym firmą nie opłaca się bo za odbiór paczek płacą około 5 zł jak jest mniej niż 5 sztuk, nie wszystkie paczki wchodzą do automatów, sprzedawca odpowiada za dostawę i daje tych przewoźników za których ręczy, zawsze możesz podesłać swojego kuriera po paczkę lub poszukać sprzedawcę co oferuje interesującą Cię dostawę 🙂
PS.: na Allegro się nie zarabia - tu się powiększa przychód na stracie, stąd polityka Allegro zabija Allegro;) Może to i dobra droga..
@nutka691 do tego co napisali @Football-stock i @kostas11 dodam, że sprzedawca płaci za przesyłki "darmowe" Smart, płaci też za te bez Smarta, więc wybór należy do niego. Tak samo jak kupujesz we własnym sklepie tego sprzedawcy i płacisz mu za dostawę, korzystasz z wybranych przez niego form dostawy. Dzięki temu też, jako konsument masz większa ochronę.
Mówisz, że powinni sprzedawcy mieć wszystkich dostawców w ofercie. A wiesz np., że choćby telewizory większe niż 28 lub 32 cale są wyłączone z przewozu niektórych przewoźników? Wiesz, że np. specjalne traktowanie takich przesyłek jest tylko u 2 szeroko dostępnych przewoźników? Oczywiście w cenniku poza Allegro, bo specjalne traktowanie w dostawie tv powiedzmy 55'' kosztuje 3-4 razy więcej niż standardowa przesyłka.
Chciałabyś może żeby wszyscy sprzedawcy oferowali "wspaniałego" przewoźnika, dostarczającego towar ponoć tego samego dnia nawet, jakim jest Allegro One? Cóż, my w naszej firmie po daniu tej firmie 2 szans, nie chcemy więcej o niej słyszeć. Powód? Odbieranie przesyłek dzień lub dwa po terminie, gubienie paczek, chowanie głów w piasek przez doradców Allegro jak ich przewoźnik nawali.
Itd... Itp...
@nutka691 jeśli nie przemówiło do Ciebie to co piszą inni użytkownicy to spójrz na to przez pryzmat własnej kieszeni , drobni sprzedawcy ... tak Ci co tworzą klimat tu na allegro i oferują zwykle doskonała obsługę będą musieli z racji niewielkiej ilości przesyłek opłacać podjazdy kurierów , nie zapłacą tego z własnej kieszeni tylko doliczą to do ceny towaru ,allegro całe w skowronkach pobierze od tej kwoty prowizję czyli powiększy tym końcową cenę towaru , za którą płacisz Ty i inni klienci .
Ja jeszcze dopiszę od siebie że mam firmę na wsi, z kurierów do mnie jakoś w normalnych godzinach podjeżdżają tylko DPD i Inpost. Próbowałem z pocztexem i gls, zdarzało mi się że nikt po paczki nie przyjechał bo nie było mu po drodze albo przyjeżdżał przed południem i miał gdzieś że nawet połowy paczek nie spakowałem jeszcze. Do kogo będzie mieć pretensje kupujący jak nie dostanie paczki w terminie?
Myślisz że jak się sprzedaje na allegro to tylko z miasta gdzie centrum logistyczne jest za następną krzyżówką?
Przez to zmuszanie do konkretnych form przesyłki to tracą tylko klienci. Przykład w piątek po południu jeden klient wybrał paczkomaty, drugi Allegro One. Paczkomat nadany w sobotę rano (mieści się blisko), Allegro One nadany w poniedziałek po godz. 15 gdyż najbliższy punkt mieści się 15 km dalej, a z racji że jest czynny dopiero od godz. 8 nie mam możliwości nadania wcześniej. Podsumowując paczkomat przesyłka dostarczona i odebrana w poniedziałek, Allegro One dostarczona i odebrana w środę. To sprzedawca powinien decydować jakie formy przesyłki chce oferować lub powinna być możliwość wpisania różnych czasów wysyłki zamówień w zależności od firmy przewozowej.
Ceny zaktualizowały się natychmiast. Nie tak jak przy poprzedniej zmianie gdzie można było ustawić je wcześnie ale allegro zaktualizowało je dopiero w dniu zapowiedzianej zmiany. Jak będzie wyglądało rozliczenie mix allegro paczkonat inpost dla przesyłek opłaconych przed 18 paź. Inpost wystawi fv na 9,99 czy 10,95? @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_