Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zmiana opłat za przesyłki Allegro Smart!
Obecne koszty przesyłek Allegro Smart! wiążą się z metodą dostawy, którą wybierze kupujący. Od 1 lutego 2022 r. to, ile zapłacisz za dostawę Allegro Smart! będzie zależało od wartości zamówienia kupującego. Będą istniały 4 progi:
Do 31 stycznia 2022 nie zapłacisz za przesyłki kurierskie Allegro Smart!, jeżeli zamówienie jest w przedziale 40-79,99 zł.
Ile zapłacę za przesyłki Allegro Smart?
Wysokość dopłat do przesyłek Allegro Smart! zależeć będzie od tego, w jaki sposób rozliczasz się z Allegro. Podsumowanie dopłat do zamówień realizowanych metodami Allegro Standard oraz Allegro Mix znajdziesz w tym artykule.
Dopłaty Allegro Standard:
Dopłaty Allegro Mix:
Nowe stawki dopłat za realizację zamówień Allegro Smart! naliczymy w większości od
1 lutego. Jednak w niektórych przypadkach zmiana ta zacznie obowiązywać już w ostatnich dniach stycznia. Moment naliczenia opłaty zależy bowiem od danego przewoźnika (może być to moment wygenerowania etykiety, wysyłki, odbioru przesyłki przez kuriera czy jej dostarczenia).
A wiesz czemu tak sie dzieje? Bo na allegro jest coraz mniej kupujących, i trzeba skusic nowych, nastepnych, najlepiej darmową wysyłka, cena zanizoną, szybką dostawą itp.
To oznacza, że coraz więcej kupujacych szuka tego samego towaru w sklepach internetowych tych samych sprzedawców. Zazwyczaj towar tam jest w niższej cenie niż na allegro bo in minus prowizja allegro, a koszt wysyki porównywalny,
dokładnie czemu sprzedawca ma płacić za przesyłkę kupującemu ...? jak doliczymy koszty wysyłki i prowizje to nic nie zostaje z zakupu za 40zł!!!!!
problemem dużym są też sprzedawcy sprzedający po kosztach gdyby wszyscy dodali 50-60% nie było by z tym problemu .Jak dołożysz 50% do spodni już ich nie sprzedasz bo inny doda 20% odejmujesz darmowa wysyłkę i prowizję allegro i jesteś na 0% .Sprzedaje spodnie za 44 zł zarabiam 8 zł allegro pobiera prawie 5zł- mam 3zł do tego pakowanie,czas, jeśli weźmie jeszcze fv płace za każdą 1,50 zł inny ma te spodnie za 39,99 zł
jest jedno dobre wyjscie zrezygnować z tego portalu....
a co z programem szybkich dostaw? czy z tym to nie ma pośpiechu?
a te dopłaty to kto robi, sprzedawca? Czy Unia da?
@Pascon Cześć. Kiedy program się pojawi, poinformujemy o tym w aktualnościach: https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/kategoria/aktualnosci a także tutaj, na Gadane.
wspaniały sposób na biznes - sprzedawać kupującym darmową wysyłkę
i pobierać 5% prowizji od kupujących za wysyłkę
konkurencja już się cieszy
Czyli temat jest olany, wiadomo. Nie wiem jak inni prowadzą biznes, ale my siadamy, liczymy ile za co musimy zapłacić do allegro, za ile kupujemy towar i ile ewentualnie odzyskamy z allegro z tytułu różnych promocji i wychodzi cena, za którą możemy oferować. Więc jak na 2 tygodnie przed startem zmian nie znamy "wszystkich" składowych ceny to jak mamy funkcjonować? na mielarza? zamielimy towarem na 0zł a później się zobaczy?
przy okazji - w momencie wystawiania aukcji, pokazywana jest prowizja za sprzedaż przedmiotu(super funkcjonalność!), warto tam umieścić - prowizję od smarta, znaczy przejęzyczyłem się "dopłatę".
takie beznadziejne zmiany to zabijanie rynku tańszych, mniejszych towarów za kilkadziesiąt zł, bo jak ktoś ma na tv, konsoli, laptopie, te marży 400-500zł, to mu te 3-8zł nie robi. Jest to ewidentne pchanie Sprzedających i Kupujących na inne portale gdzie ta drobnica jest "lepiej traktowana". Ktoś chyba ma drugi etat u konkurencji 🙂 Oczywiście wiadomo, wszystkie udziały rynkowe itd. mierzone są wielkością obrotu, a obrót na drogich rzeczach łatwiej zrobić. Na papierze pięknie to wygląda, w pracy można zebrać premię, a i inwestorzy zadowoleni. Tylko w momencie gdy wszystko drożeje, a Kupujący mają mniej pieniędzy w portfelach, to ile kupią tych nowy Oledów itd., a i reklama w TV nie pomoże, bo aktualnie Klient jest bardziej świadomy i otwarty, niż jak dawno temu E**y próbował zaistnieć w PL. I każdy Klient doskonale potrafi sprawdzić co i za ile można kupić. Do tego dojdzie, że małe firmy(Kupujący) przechodzą masowa na ryczałt i "koszty" już nie będą potrzebne. Powodzenia!
Czyli od lutego kolejna podwyżka cen artykułów na allegro o ok. 5 -10 % 🙂
Jak nie lepiej drogi Endrju
Jeśli do 01.02 nie zaproponujecie nowego programu szybkich dostaw to i u nas kurier raczej znika ze smart-a albo kolejna średnia podwyżka w cenę i tyle.
Ps. szanowny p. Pinokio Moraw. prosił sprzedawców aby obniżyć ceny o 5% a nie ją podnosić 😉
Cóż, muszę dopłacać od lutego 7zł do kuriera to doliczę to do ceny towaru. Czyli zamiast 305, bedzie kosztował 312zł. Klient ciągle myśli że ma przesyłkę gratis.... o to chodzi allegro, o nic więcej. Było coraz wiecej zwrotów, darmowych smartów itp, koszty allegro rosły, teraz muszą odbić sobie naszym kosztem.
Tylko na zwrocie oddasz te 312 i jesteś w plecy za koszt przesyłki. Więc tak allegro przy zwrocie oddajesz za przesyłkę bo zarobiłem zero !
A 7 zł doliczone to nie jest 7zł, bo trzeba od tego zapłacić jeszcze prowizję 5,5-17%, zatem liczcie na siebie, bo inni policzyli za was.
Widzę z już wielu sprzedawców z tego zrezygnowało ja od 1 tez to porzucam. Już dawno pisałem o tym że do tego zmierzacie i jeszcze dalej.
nawet mi jako kupującemu cisną się ciężkie wulgaryzmy na usta, jednak dobrze robię że coraz mniej tu kupuję. nie pozdrawiam.
Podliczyłem sprzedaż za grudzień 2021 - po prostu jestem w plecy. To na sprzedaży "drobnicy" za kilka - kilkanaście zł. Co z tego, że było tego sporo, skoro koszty przesyłek i pakowania pochłonęły wszelkie zyski. Stąd wniosek, bardzo prosty - znów trzeba dźwigać ceny o 20%, a przy tanich produktach narzut powinien wynosić min. 100%, żeby nie być w "plecy".
Generalnie - to teraz u mnie w zwykłym sklepie stacjonarnym można taniej kupić niż na Allegro. Czemu się klienci dziwią - bo u nich zawsze było, że na Allegro to najtaniej.
Ale ta "epoka " już mija.
Jedynie co "trzyma" Allegro to oczywiście reklama i darmowe przesyłki.
Każdy klient może sobie kupić przedmiot na Allegro za 2 zł z darmową przesyłką - chyba wiadomo w jaki sposób. To jest "chore", lecz w/g Allegro prawidłowe.
A tak swoją drogą - Allegro pobiera od kupujących opłaty za przesyłki SMART.
Od sprzedawców też jest pobierana taka opłata.
Mam pytanie - kiedy Allegro "przeniesie" na sprzedających pełną odpłatność za przesyłki SMART? To jest proste i konkretne pytanie.
Te koszty są stale i sukcesywnie w coraz większym stopniu przerzucane na sprzedających. A benefity z tego tytułu przechodzą tylko i wyłącznie dla Allegro.
Czy można otrzymać jakąś informację, kiedy to sprzedawcy w 100% będą pokrywać przesyłki SMART? Czy to będzie się odbywać na "przestrzeni" miesięcy lub lat?
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@maxr01, jeśli taka zmiana będzie planowana, odpowiednio wcześniej będziemy Was o tym informować.