anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z dostarczeniem przesyłki DHL.

FANIKA_textil
#8 Zapaleniec

Witam,

Dzisiaj kolejny raz wróciła do mnie paczka tego czy innego przewoźnika, która najpierw w historii przesyłki miała wpisane z powodu błędnego adresu ( dostawa do automatu DHL - także beka), a po rozmowie z doradcą na czacie, że paczka o wymiarach 64x38x19cm była za duża do automatu, co z reszta zostało napisane na etykiecie. Jest to również kuriozum, że przewoźnik znając wymiary skrytek w swoim własnym automacie wypisuje mi takie rzeczy na etykiecie, po niedostarczeniu paczki do automatu. 

Czy ktoś wrzecie zacznie wyciągać konsekwencje za tego typu sytuacje? Jest to nie kompetencja ze strony pracowników Allegro, kurierów i osób odpowiedzialnych weryfikacje rozmiarów przesyłek.
Zamiast przesyłka do mnie wracać, powinny zostać zweryfikowane w sortowni wymiary przesyłki, a następnie albo dostarczona ponownie do automatu lub odesłana do mnie (pomijam już każdorazowe uszkodzenia kartonu). Nigdy nie miałem sytuacji, że nastąpiła jakaś weryfikacja i została podjęta ponowna próba dostarczenia, tylko zawsze bezpośrednio do mnie wraca.
Ja natomiast muszę spędzać sporo czasu na sprawdzaniu, pisaniu, zgłaszaniu reklamacji i tłumaczeniu się przed klientem mimo, ze w żaden sposób nie zawiniłem.

Ostatnio również zgłaszałem podobną sytuacje: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/allegro-delivery/patologiczne-zachowania-allegro-dpd-%C5%BCabka/m-...  innego przewoźnika i jak widać od tego czasu cały czas w tym samym bagnie.
Naprawdę nie ma żadnych kompetentnych osób, które potrafiły by się zająć tego typu sytuacjami?
Z góry napisze, że nie interesują mnie jakieś odpowiedzi moderatorów, jak to bardzo jest wam przykro i że dostane z reklamacji 18,60 zł, które mogę sobie zapakować w 4 litery.
Przez to wszystko mój sklep traci wizerunkowo przed klientami, a nikt nie ponosi za to odpowiedzialności.

Zrzut ekranu 2026-04-24 081748.pngZrzut ekranu 2026-04-24 092811.png
20260424_090520.jpg20260424_090544.jpg20260424_090620.jpg

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

pwhydromet
#9 Pomysłodawca

Oficjalnie max wymiar to te tam 64x38... a nieoficjalnie przysiągłbym że np. w Zamościu DHL ma jeszcze automaty które są po prostu krótsze niż te 64cm, woziłem raz przesyłkę z filtrami około 50cm paczka i nie wchodziły na długość 🙂

oznacz moderatorów

FANIKA_textil
#8 Zapaleniec

Mało mnie to interesuje szczerze mówiąc. Podczas nadawania do automatu, wyświetlają mi się do wyboru 3 opcje wymiarów i wszystkie mają długość 64 cm...

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@FANIKA_textil

Po pierwsze nikt nie mierzy każdej jednej przesyłki na sortowni, bo powodowało by to potężne opóźnienia.

Po drugie, za to, że przesyłka mieści się w dopuszczalnych wymiarach odpowiada nadawca. Przewoźnik tego nie weryfikuje.

Po trzecie, kurier i tak musi podjechać i spróbować doręczyć. Automaty mają pewną tolerancję wymiarów.

Po czwarte, DHL eCommerce (firma kurierska, to oni wożą paczki) i DHL (ci od tych automatów), to dwie różne firmy o podobnej nazwie.

Po piąte. To przesyłka Allegro Delivery. Tu przewoźnikiem jest Allegro, a DHL eCommerce tylko podwykonawcą (robi za fizyczny transport). Dla DHL eCommerce to przesyłka obca. Wszystkie zażalenia musisz kierować do Allegro, a nie DHL i DHL eCommerce.

Ps. Allegro Delivery to usługa działająca na podstawie art 35 ust 1 ustawy Prawo pocztowe. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

przypominam, że podmiotem, który odpowiada za w/w działania jest allegro
ze swoim delivery

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@FANIKA_textil 

Cześć! Rozumiem, że sytuacja jest trudna, powinieneś to wyjaśniać w toku reklamacji i określić swoje roszczenie. Moderatorzy nie mają możliwości przyjmować takich reklamacji, ani ich rozstrzygać.

Daj znać jak złożysz nam mailowo reklamację, wtedy będę mógł skontaktować się w jej sprawie z odpowiednią osobą i nakreślić powagę sytuacji.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

FANIKA_textil
#8 Zapaleniec

Złożyłem reklamacje przez formularz: 124557/2026. 
Klientka poprosiła o ponowną wysyłkę, więc zaznaczyłem ten większy rozmiar 64x38x41cm i ponownie wysłałem.
Zapytałem się jeszcze doradcy na czacie, czy taka przesyłka się zmieści do automatu. Pani, która mi odpowiadała stwierdziła, że kurier może się obawiać, że moja przesyłka, która jak sama stwierdziła ma 62,5cm długość może się nie zmieścić do skrytki o głębokości 64cm czy cos takiego i nie gwarantuje mi, że przesyłka zostanie dostarczona...
Zaproponowała mi, żebym nadał przesyłkę na adres domowy  lub do innego punktu obioru, lecz klientka chce sobie odebrać paczkę w dogodnych dla siebie godzinach, a na zmianie punktu odbioru i tak wyświetlały mi się same automaty paczkowe (mam cały zapis rozmowy).
Krótko mówiąc kabaret...

Nowe numery przesyłki jakby ktoś chciał się tym zainteresować: AD029IM8Z2

oznacz moderatorów