anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprawa skanowania DHL

Boleslavia
#1 Nowicjusz

Ciekawe kiedy informatycy z Allegro zaczną współpracować z informatykami z DHL?

Chodzi o to, że paczkomat firmy DHL bardzo rzadko potrafi przeczytać kod kreskowy. 80% kodów trzeba wklepywać ręcznie a cyferki są malutkie do czytania. Do tego mróz i niewygodna. No i mamy 2026 rok. Ta technologia skanowania kodu jest bardzo znana od przynajmniej 20 lat. Żeby nie było, że coś jest z koszulkami na list przewozowy albo moją drukarką to spieszę wyjaśnić, że inne paczkomaty innych firm nie maja takich problemów. Zatem co takiego się dzieje dziwnego w tej czasoprzestrzeni między Allegro a DHL? Jaki jest problem, żeby się dogadać i to sprawnie chodziło? Mam przyjechać ze swoim informatykiem i zrobić wykład? Nauczyć? Przeszkolić? O co chodzi? Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Boleslavia

Paczkomat to automat paczkowy należący do Inpostu i nie od tego żadnych wyjątków. Za użycie słowa "paczkomat" możesz nawet otrzymać pozew od Inpostu (naruszasz ich prawa do marki). 

A co do współpracy z DHL to współpracują. Ale DHL nie ma w Polsce żadnych automatów paczkowych, ani nie zajmuje się obsługą i doręczaniem przesyłek.

A jeżeli chodzi o wygląd etykiety nadawczej, to jest on zatwierdzany przez regulatora i przewoźnik nie może go sobie ot tak zmienić.

A i Allegro Delivery i DHL eCommerce to dwie firmy kurierskie (nawet jeżeli przesyłka Allegro Delivery jest doręczana przez kuriera DHL eCommerce). Tak samo DHL i DHL eCommerce to dwie różne firmy.

oznacz moderatorów

Boleslavia
#1 Nowicjusz

Potocznie to mogę nazywać jak chcę. Chodzi o zakaz używania tej nazwy w ofertach mądralo. Poczytaj prawo lepiej. A tu masz listę Automatów DHL: https://parcelshop.dhl.pl/.

Zatem przestań już trolować bo to nie ma sensu.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Boleslavia

Na tej stronie jest lista automatów paczkowych firmy DHL eCommerce, a nie DHL. Jak pisałem wcześniej DHL Sp z o.o. i DHL eCommerce Sp z o.o. to dwie różne firmy. DHL eCommerce Sp. z o.o. nie jest spółka-córką DHL Sp. z o.o., to są niezależne na poziomie krajowym spółki. Za to obie spółki należą do Deutsche Post International B.V.

A automat Paczkowy DHL nazwa się Locker. 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Boleslavia ETYKIETY dhl - TYLKO DOLNY KOD, zarówno w automatach DHL jak i punktach typu Żabka.

Zasłaniaj kod górny np. palcem, ja nauczyłam się "czaić" 😂z przesyłką powoli przyswajając ją z dołu lub z góry w zależności jak mam etykietę przyklejoną. Mam łatwo bo nadaję paczki w  kopertach 

oznacz moderatorów

Boleslavia
#1 Nowicjusz

No jest to ciekawa podpowiedź i do wypróbowania. Dziękuję, sprawdzę. Ale z drugiej strony kto to wymyślił takie kuriozum czyli dwa kody paskowe? Do tego nie ma żadnego oficjalnego powiadomienia jak sobie z tym radzić. 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Boleslavia

Górny kod, to kod pocztowy i strefa doręczenia. Dzięki temu automaty sortujące mogą sprawniej sortować przesyłki. 

A co do tego, kto to wymyślił, to jest to niemiecki rząd. Deutsche Post to największy na świecie operator pocztowy i logistyczny, a ich etykiety są jednakowe na całym świecie. Są to lata optymalizacji i testów na całym świecie. Głównym udziałowcem jest państwy niemiecki bank Kreditanstalt für Wiederaufbau (ma on pakiet kontrolny), ale większość akcji jest w wolnym obiegu na giełdzie.

oznacz moderatorów