anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sugerowany czas dostawy

renaII
#8 Zapaleniec

Cześć

Kiedyś już zwracałem uwagę na problem z wyświetlaniem SUGEROWANEGO czasu dostawy. 

Mamy ustawione na dostawy BOX wysyłkę do godziny 12.00 z gwarancją, że w tym dniu przesyłkę nadamy. Kurier przyjeżdża o różnych porach, dlatego Wasz algorytm wylicza sobie godziny z kosmosu. Pracujemy do godziny 14.00, zamówienie weszło o 14.08 i klient widział, że dostawę będzie miał na drugi dzień. Oczywiście otrzymaliśmy negatywny komentarz, a przy okazji, że był to drugi zakup (pierwszy w lutym, i tam termin był okej), to oczywiście złośliwie wsadził nam obywatel sąsiedzkiego kraju drugi negatywny komentarz... Co w takiej sytuacji ? Czy serwis pomoże sprzedającemu który zostawia miesięcznie wór pieniędzy czy jednak obywatel sąsiedniego kraju który jest w gościach będzie mógł sobie bezkarnie robić co mu się podoba ? 

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @renaII, podaj proszę numer zamówienia o którym wspominasz. Sprawdzimy to 🙂

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

renaII
#8 Zapaleniec

957a90c0-02e5-11f1-af04-25ebaf87e4dd

b318f230-3f0c-11f1-bf90-4d230997f70c
oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Dziękuje @renaII, weryfikuję zamówienia 🙂

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

renaII
#8 Zapaleniec

Dziękuję i czekam na informację zwrotną, ponieważ komentarze są czysto złośliwe i uderzają w reputację naszej firmy. 

oznacz moderatorów

nortimj
#12 Orędownik

Mam to samo. Wysłałem ostatnio 94% paczek zgodnie z deklaracją i 6% za szybko. Powody były różne. Raz klient poprosił o przyspieszoną wysyłkę. Innym razem kurier przyjechał bardzo późno i miałem paczkę gotową itp.
1% (słownie "jeden") - to wystarczy żebym dzisiaj musiał pisać do klientów że ich paczki nie dotrą w sobotę. Nie wiem jak to się skończy. Może negatywami. Sprzedawca dostaje negatywa choć 100% winy leży po stronie allegro.
Zakupy były po 12:00 a czas mam ustawiony na max 9:30. Moderacja zaleca celowe opóźnianie wysyłek. Dobre, nie?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@renaII dla metody dostawy, którą wybrał kupujący nie masz ustawionej godziny wysysłki tego samego dnia, więc algorytm bazował na historycznych danych na temat nadawania przesyłek i dlatego obliczył przewidywany czas dostawy na następny dzień (24 kwietnia). 
Widzę, że kupujący sam zmienił wystawione oceny. Mam nadzieję, że nie trafi do tego wątku i nie zobaczy Twojego nieżyczliwego wpisu. Daj znać, gdybyś chciał go usunąć/edytować. 

@nortimj moderacja nie zaleciła celowego opóźniania przesyłek. Napisałeś: "Co mam zrobić żeby móc wysyłać w 24h i nie narażać się na gniew klientów?" jedyna odpowiedź to nadawanie przesyłek zgodnie z deklaracją i ustawionymi godzinami wysyłki tego samego dnia. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

nortimj
#12 Orędownik

Przepraszam ale pozwolę sobie mieć inne zdanie.
Wypowiedź brzmiała: "Powinieneś więc przestrzegać ustawionych godzin wysyłki tego samego dnia i nie nadawać paczek po ustawionej godzinie. "

Czyli kurier przyjechał później i mam paczkę w dłoni ale zgodnie z sugestią mam "nie nadawać" bo jest po ustawionej godzinie. To jest właśnie proszenie o opóźnienie wysyłki.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@nortimj 

Oczywiście możesz mieć swoje zdanie, natomiast fakty są takie jakie przedstawiła Monika. Nie mamy nic więcej do dodania w tym temacie.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

nortimj
#12 Orędownik

@gdvorek @la_nika  staram się mocno nie wysyłać po 9:30. Już kilku klientom pisałem wiadomości że deklaracja to jedno a AI to drugie. Dzisiaj ponownie nie wysłałem zamówień złożonych po czasie choć klienci dostali od AI informację że te przesyłki wyjdą. 1% powinien dawno już wskoczyć i powinienem mieć upragnione 95% ale tak się nie dzieje. Co ile te statystyki są odświeżane? Jak długo muszę jeszcze tłumaczyć klientom że to co ja zadeklarowałem to zupełnie coś innego niż to co widzą? Nie chcę z tego powodu dostać po głowie.

I jeszcze jedno pytanie. Co rozumiecie pod określeniem "nadawać". To bardzo istotne. Czy jeśli tego samego dnia wieczorem, wygeneruję etykiety i zamówię kuriera na rano to będzie traktowane jako nadanie tego samego dnia czy liczy się godzina odebrania paczki przez kuriera?

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@nortimj liczy się godzina zeskanowania paczki przez kuriera, również w przypadku nadania w automacie, paczkę uznamy za nadaną, gdy kurier ją zeskanuje. 
Godzina wysyłki tego samego dnia jest weryfikowana dla każdego przewoźnika osobno, obecnie prawie wszystkie masz zweryfikwane pozytywnie. Jedyny wynik negatywny to metoda Allegro One (Punkt, Box) obsługiwane przez DPD. 

Monika
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Średni czas dostawy zamówienia do kupującego z ostatnich 20 zamówień u mnie to 2,6 dnia. Jednak od długiego czasu przy wszystkich ogłoszeniach przewidywany czas dostawy to tydzień... Kupujący rezygnują z zakupów  u mnie. Dlaczego tak to wygląda? We wszystkich ogłoszeniach mam wpisaną wysyłkę natychmiast.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SklepDlaMnie to dlatego, że nadajesz przesyłki korzystając z usług przewoźników niezintegrowanych z nami, w takich przypadkach algorytm zakłada jako czas przewozu to 1-3 dni, więc przewidywany czas dostawy jest wydłużony. 

Monika
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Czyli nie jest liczony średni czas tylko zakładacie 1-3 dni i koniec?

oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Czyli przyznaje Pani że to sprawa do UOKIK ? Wtedy algorytm nie patrzy na średni czas dostaw tylko ZAKŁADA 1-3 dni?

oznacz moderatorów

nortimj
#12 Orędownik

Dzięki. A wiesz może kiedy można się spodziewać odświeżenia tej statystyki? Bo dla mnie to cały czas oznacza tłumaczenie klientom dlaczego ich przesyłki nie wychodzą choć widzieli inaczej przy zakupie. Jeśli to dzień, dwa, trzy lub coś blisko tego to jakoś przetrwam. Jeśli miesiąc to polegnę zasypany negatywami.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@nortimj te wyniki są aktualizowane codziennie, więc godziny wysyłki tego samego dnia dla tego przewoźnika powinny się zaktualizować w ciągu dni, jeśli masz zamówienia, w których kupujący wybierają tę metodę dostawy. 

Monika
oznacz moderatorów

nortimj
#12 Orędownik

@la_nika ok, czekam zatem. Dobrego dnia.

oznacz moderatorów

kriss_ku
#8 Zapaleniec

Jestem klientem. Nie wystawim negatywów, bo sam sprzedawałem. Staram się skontaktować ze sprzedającym lub nic nie pisać. Ale sprzedający mają rację. Coś z tym deklarowanym czasem jest nie tak. Choć z drugiej strony, Allegro kilka razy mi pomogło. I jako sprzedającemu i jako kupującemu. Pani Moniko, weźcie i pomóżcie im. 

oznacz moderatorów

nortimj
#12 Orędownik

@la_nika @gdvorek  Niestety nadal to samo. Jeśli aktualizacja jest codzienna to dlaczego nadal widzę przy allegro one 94%. Kilka dni minęło, w czasie których,  wysyłam ludziom informację że nie mogę zrealizować zamówienia bo zostało złożone po 9:30 (zgodnie z waszymi zaleceniami). Dzisiaj również taka sytuacja że musiałem wysyłać info. Wczoraj też klient kupił towar a dzisiaj wysłał mi wiadomość denerwując się na brak wysyłki - logiczny facet więc udało się go przeprosić. Ile jeszcze? Jak to możliwe że przy zerowej wysyłce po wyznaczonej godzinie nadal mam 94 z wymaganych 95%? Zaraz zaczną mi wpadać negatywy.
Dla mnie to wygląda jak sztuczne upychanie ludziom "allegro one" i pokazywanie przyspieszonej wysyłki żeby promować tego przewoźnika bez względu na statystyki. Nie ma możliwości żeby 94% utrzymało się przez kilka dni przy codziennej aktualizacji. Nie ma zmiany nawet o 1pkt od 29.04 (a może wcześniej) a mamy już 8 maja.

oznacz moderatorów