Dzień dobry,
chciałbym się dowiedzieć, kto ma rację w następującej sytuacji. Dokonałem zakupu na platformie allegro.business.cz. Płatność została zrealizowana w koronach czeskich (CZK). Zgodnie z opisem Allegro Business, kupujący ma prawo do otrzymania faktury w walucie transakcji (w tym przypadku w CZK).
Niestety sprzedawca odmawia wystawienia faktury w koronach. Na moje zapytania Allegro nie reaguje, natomiast sprzedawca przesłał mi zrzut ekranu z odpowiedzią od Allegro, w której rzekomo stwierdzono, że platforma nie ingeruje w faktury wystawiane przez sprzedawców i nie ma z tym nic wspólnego.
Z czystej zasady chciałbym wiedzieć, jakie są moje prawa w tej sytuacji i kto ma rację? Czy na czeskiej domenie Allegro, przy płatności w koronach, sprzedawca może zmusić mnie do przyjęcia faktury w innej walucie?
Z góry dziękuję za pomoc.
poproś grzecznie sprzedającego o stosowne przepisy, które opisują jego działania
@ArtGyn wg uokiku przepisy stosowane do tego zakupu są obowiązujące z kraju sprzedawcy / ue patrz które nadrzędne
@ArtGyn fakturę powinieneś dostać w walucie w jakiej sprzedawca dostał płatność 🙂