Zakupiłam produkty spożywcze z dostawą na dziś ponieważ jutro wyjeżdżam z kraju. Dziś z samego rana dostałam wiadomość że kurier nie dostarczy na czas. Paczka dotrze w piątek jak mnie już nie będzie. Zgłosiłam zwrot lecz ktoś to musi odesłać czy coś a ja nie mam tu nikogo i jestem w wynajmowanym apartamencie. Co mogę zrobić?
No to masz problem. Jak nikt paczki nie odbierze to zwrot będzie płatny. I sprzedawca będzie chciał to sobie odliczyć od kwoty zwrotu... O ile oczywiście bedzie jakiś zwrot. Mnie ostatnich kilku kurierów nacisnęło dzwonek, rzuciło paczki na próg i nawet ich pleców nie zdążyłam zobaczyć xD
Nikt Ci dostawy na dziś nie gwarantował. To tylko sugerowane i wyliczone na pocztawie jakichś tam tajnych statystyk przez samo AllegroxD. I żadna ilość wrzasków wkurzonych użytkowników nie ma na nie wpływu. Żaden kurier takiej dostawy nie gwarantuje. A sprzedawca włącza to tylko dlatego, że bez delivery nie ma wysyłek smart, a tego chcą klienci... Były Święta, zaraz Nowy Rok, kurierzy miewali wolne, inwentaryzacje itp. Nie powinnaś czegoś takiego zamawiać na ostatnią chwilę i to w dodatku kurierem mającym u połowy użytkowników obecnie opinię najgorszego w kraju.
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie mieszkam w Polsce od ponad 19 lat i nie zamawiałam jeszcze nigdy to i nie wiedziałam że takie coś mnie może spotkać. Nie mogłam zamówić wcześniej bo mnie tu nie było. To był spontaniczny przylot i w poniedziałek odrazu zamówiłam to co chciałam. InPost dostarczył wszystkie paczki wczoraj i dziś a kurier dpd się nie wyrobił 🤷♀️ widzę tylko że wczoraj rano odebrał przesyłkę od nadawcy
pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego nowego roku życzę
Zasadnicze pytanie jaki przewoźnik? DPD czy Allegro Delivery Kurier DPD (to formalnie są dwie różne firmy kurierskie).
Jeżeli chodzi o czas dostawy to:
- DPD i Allegro DPD - D+1 (przewidywany), D+3 (gwarantowany)
- DPD Pickup i Allegro DPD Pickup - D+1 (przewidywany), D+5 (gwarantowany)
- Allegro Delivery - D+1 (przewidywany), D+3 (gwarantowany)
Pickup to przesyłka nadana w punkcie i/lub do punktu (punkt to automat lub punkt z obsługą).
D - dzień nadania, obowiązuje godzina graniczna.
W Allegro Delivery nie ma różnicy czy przesyłka była nadana u kuriera czy w punkie i czy doręczenie jest pod adres, czy do punktu.