anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

próba oszustwa?

Client:131020155
#2 Obserwator#

/OPT/X/////P24-AV-A4K-Z3Q 6252983124-Artur Dawid-Pierniak

Dostałem takie powiadomienie w momencie wypłacania blikiem z bankomatu gotówki, kwota naciągnięcia była na 200zł. Nikogo wokół nie było. U góry numer transakcji z danymi, pewnie fake tak mi się wydaje.Co to mogło być i z jakiej racji ktoś kod blik mógł dostać? numer transakcji wszystko mam i zastanawiam się czy tego nie zgłosić chociaż do wyłudzenia finalnie nie doszło. Ktoś ma jakiś pomysł lub miał coś podobnego?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

az1rael
#21 Demiurg#

@Client:131020155 tak zgłosić. Dwa pozmieniać hasła poresetować dostępy i pousuwać urządzenia z list logiwania oraz założyć weryfikacje 2 etapowe.

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

Otóż hasła itd wszystko mam zmienione od dawna. ale skoro ktoś numer blik mój chciał użyć to jak inaczej niż go skądś podglądać? po tym zadna podobna transakcja miejsca nie miała bo swoje wydatki dziennie obserwowałem. zgłosić na policje próbę oszustwa skoro do niego finalnie nie doszło?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:131020155 Wypłacałeś gotówkę w bankomacie na kwotę XXX zł a pojawiło Ci się w apce powiadomienie do zatwierdzenia transakcji BLIK na kwotę YYY zł? 

Zerknij na ten artykuł - https://niebezpiecznik.pl/post/stracil-pieniadze-bo-na-smartfonie-wyskoczyl-mu-cudzy-blik-do-potwier...

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

Dokładnie tak

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Client:131020155 próba oszustwa jak i samo oszustwo są karane z tego samego art 286kk i zagrożone tą samą karą. Skontaktuj się z infolinią banku i dopytaj czy możesz jakoś dodatkowo wprowadzić zabezpieczenie na blik np dodatkowy autenticator czy sms z kodem potwierdzającym etc

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

Bank to revolut z infolinią może być problem bo wiele słyszałem że ciezko o konakt z nimi. sytuacja miała miejsce 19 maja tego roku i nie wiem czy na to nie jest już za późno.

Ogólnie tylko na tym banku była taka sytuacja na innych co miałem nie było.

Sens jest iść na policje? bo rozważam takie wyjście bo dane osobnika jakiegoś są co może coś ułatwić.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:131020155 Moim zdaniem nie ma sensu.
Najpewniej było tak jak w podanym wyżej artykule - zbieżność kodów i pomyłka. 
Dobrze że nie zatwierdziłeś transakcji 😉

oznacz moderatorów

#2 Obserwator#

Właśnie też tak myślę że sensu brak.O tyle szczęście że zawsze sprawdzam co potwierdzam, nigdy od razu.

oznacz moderatorów