Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
W dniu 6.02.2025 zakupiłem głośnik od sprzedającego [edycja].
Sprzedający zaznaczył, iż nie wystawia faktury, czego nie zauważyłem w opisie aukcji. Sprawdziłem jedynie opinie sprzedającego oraz czy produkt jest zgodny z tym czego szukam oraz czy jest nowy. Mam zaznaczoną opcję otrzymywania faktury, która aktywuje się automatycznie do wszystkich moich zakupów. Do zakupu otrzymałem paragon bez naliczenia podatku ze stawką "F" (proponowałem sprzedającemu jego odesłanie). Otworzyłem dyskusję z prośbą o fakturę, jednakże sprzedający odmówił tłumacząc, iż w aukcji było napisane, że faktury nie wystawia i ja nie zaznaczyłem prośby o fakturę (ta opcja musiała być zablokowana przy tej aukcji, gdyż mam to ustawione automatycznie). Zgodnie z polskim prawem nie można stosować procedury VAT marża do nowych wyrobów (stawka VAT F o tym świadczy) oraz sprzedawca sprzedający nowy wyrób jest zobligowany wystawić fakturę VAT na życzenie kupującego i naliczyć właściwy podatek VAT, który w tym przypadku powinien wynosić 23%. Bardzo proszę o zobligowanie sprzedającego do wystawienia mi faktury VAT oraz apeluję o większą kontrolę z Waszej strony, a co więcej wyeliminowanie z Allegro nieuczciwych sprzedawców nie działających zgodnie z obowiązującym prawem. Chciałbym nadmienić, iż nie zostawię tej sprawy tego sprzedawcy w ten sposób gdyż mam dość oszustów internetowych, wierzę w Wasz profesjonalizm, gdyż zawsze do tej porty byłem zadowolony z działalności platformy, co za tym idzie szybką pomoc w mojej sprawie.
Pozdrawiam
Michał [edycja]
@wieczerzyk I jaka jest stawka VAT na tym paragonie?
0%
@wieczerzyk jeśli oczekujesz odpowiedzi w dyskusji od Allegro, poproś o pomoc w prowadzonej dyskusji. Sprzedający nie otrzymał informacji o fakturze, ponieważ ma zaznaczone w ofercie, że nie wystawia faktur.
Rozumiem, ale zgodnie z ustawą o podatku VAT sprzedający prowadzący działalność gospodarczą ma obowiązek wystawić fakturę, jego działania nie mogą być niezgodne z prawem.