Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mam problem ze sprzedającym, kupiłem Galaxy Note 9, okazało się, że na aukcji nie było informacji o "zamienniku" rysika S Pen. Sprzęt odesłałem, teraz sprzedający domaga się ode mnie pokrycia "obniżenia wartości zestawu" bo zdjąłem folię z ekranu, pomijam fakt kłamstw, które wypisuje w sporze (rzekome zerwanie wszystkich folii i odesłanie akcesoriów także bez nich). Czy sprzedawca w ogóle ma prawo takie coś robić?
Jeśli to była reklamacja ze względu na niezgodność z opisem, to sprzedawca nie może niczego potrącać. Musi towar wymienić, naprawić lub oddać wszystkie koszty, łącznie z kosztem odesłania. Jeśli to zwrot bez podania przyczyny, może zmniejszyć kwotę zwrotu ze względu na zmniejszenie wartości rzeczy w wyniku korzystania z niej. W Dyskusji trzymaj się wersji, że jest to reklamacja i proś tam o pomoc pracownika Allegro. Masz tam odpowiedni przycisk.
Zwrot został dokonany, zwrot był bez podania przyczyny, jednak otworzyłem spór o podrobiony rysik zanim jeszcze odesłałem.
@shigekazu podstawowy błąd myląc reklamację ze zwrotem i masz problem, było reklamować 🙂
Dokonałeś ustawowego zwrotu a teraz tworzysz spór o rysik ???
Art. 34.
4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy,
Nie wykorzystałem telefonu w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy. Zdjęta folia z ekranu była koniecznością żeby stwierdzić, charakter, cechy i funkcjonowanie rzeczy. Dodam tylko do tego, że sprzedający stosuje szantaż w postaci zmiany komentarza na pozytywny w zamian za pełny zwrot środków.
@shigekazu Trzymaj się wersji, że była to reklamacja. W formularzu zwrotu na Allegro nigdzie nie jest napisane, że to odstąpienie od umowy na podstawie art. 27 ustawy konsumenckiej. W Dyskusji proś o pomoc pracownika Allegro. Jeśli masz dowód na ten szantaż, masz sprawę wygraną.
@xyz96 zwrot to zwrot a reklamacja to reklamacja korzystał z i zaznaczył zwrot był bez podania przyczyny :
Jeśli chcesz zwrócić przedmiot, poinformuj o tym sprzedającego:
To jak to chcesz teraz nazwać reklamacją ???
@kostas11 Gdzie na Allegro jest formularz zwrotu w ramach reklamacji? Nie ma?
Odesłał przez istniejący formularz, bo nie ma innego. Gdzie tam jest napisane, że to zwrot na podstawie art. 27 ustawy konsumenckiej? Nigdzie?
@shigekazu nie było potrzeby zdejmowania folii żeby sprawdzić działanie telefonu, pomyśl czy sprzedawca sprzeda teraz telefon bez folii jako nowy i czy Ty był byś zadowolony jak byś kupił nowy telefon bez foli na wyświetlaczu, będzie musiał go sprzedać jako powystawowy i obniżyć cenę 😞
A teraz zadaj se pytanie skoro dokonujesz zwrotu bez podania przyczyny to czemu wystawiasz negatywa i to przed zakończeniem całej procedury ???
nie ma prawa , tym bardziej ,że oferowany produkt jest niezgodny zopisem .