anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Protect blokuje zwrot za niezgodny produkt – co zrobić?

Emilkg842
#7 Wielbiciel

Jestem na Allegro od wielu lat, ale po raz pierwszy znalazłem się w sytuacji, gdzie po otwarciu Dyskusji ze Sprzedającym, Allegro proponuje złożenie wniosku w Allegro Protect, aby ubiegać się o zwrot kosztów zakupionego przedmiotu. Problem polega na tym, że Allegro wymaga, aby wniosek był poprzedzony zawiadomieniem o popełnieniu przestępstwa na policji.

W moim przypadku kupiłem produkt opisany jako syntetyczny olej silnikowy, który okazał się mieszaniną oleju mineralnego i syntetycznego – producent w odpowiedzi na reklamację przyznał to wprost. Produkt został częściowo użyty zgodnie z opisem oferty. Sprzedawca odrzucił reklamację powołując się na stanowisko producenta, a Allegro nie rozpatruje wniosku w Allegro Protect bez zawiadomienia na policję.

Kiedy próbowałem zgłosić zawiadomienie na policji, policjant powiedział, że nie może przyjąć zgłoszenia, ponieważ potrzebuje wcześniejszych informacji od Allegro dotyczących stanowiska w sprawie i sposobu rozstrzygnięcia sporu ze Sprzedającym. Tymczasem Allegro nie udziela tych informacji ani nie rozpatruje wniosku w Protect, dopóki nie złożę zawiadomienia na policję.

Czy ktoś miał podobny problem i wie, jak w praktyce można to rozwiązać? Jak w takich przypadkach dochodzi się zwrotu kosztów, gdy procedury Allegro i policji wzajemnie się blokują?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Emilkg842
#7 Wielbiciel

Allegro odpisuje mi tylko wiadomości typu

"W tej sytuacji, skoro sprzedający odrzucił reklamację, jako Serwis nie mamy podstaw do podważenia jego decyzji.

Jeśli nie zgadza się Pan z tą decyzją, ma Pan pełne prawo dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej lub zgłosić sprawę na policję, zgodnie z naszymi wskazówkami we wcześniejszych wiadomościach." 
To po co jest allegro protect? Jak nawet na komisariacie nie chcą przyjąć zgłoszenia...

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Emilkg842 przykro mi, jednak nie mogę podważyć decyzji osoby rozpatrującej wniosek Allegro Protect. Jeśli chodzi o zgłoszenie sprawy policji to dopiero na ich wniosek możemy udostępnić dane transakcji. Policja powinna wydać Ci potwierdzenie złożenie zawiadomienia. 
W tym artykule znajdziesz więcej informacji na ten temat. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Emilkg842
#7 Wielbiciel

Piszecie mi ciągle, że mam zgłosić sprawę na Policję, ale Policja nie przyjmuje takiego zgłoszenia, bo mówią, że potrzebują decyzji od Allegro, a Wy nic mi nie wystawiacie i nawet nie wskazujecie dokładnie, pod jakim kątem mam to zgłosić. 

Po co w takim razie jest Allegro Protect, skoro nie chroni kupującego?
Sprzedawca sprzedaje olej opisany jako „syntetyczny”, a producent sam potwierdził, że to mieszanka oleju mineralnego i syntetycznego – czyli zostałem wprowadzony w błąd. Reklamacja została odrzucona, a Wy odmawiacie pomocy.

To wygląda tak, że ja wszystko mam robić sam, a ochrona kupujących w praktyce nie istnieje.

Proszę o jasne i konkretne wyjaśnienie:

-w jaki sposób w tej sytuacji Allegro Protect ma mnie chronić,

-jakie dokumenty Allegro może wystawić, żebym faktycznie mógł coś zgłosić na Policję,

-czy oznacza to, że Allegro Protect działa tylko wtedy, gdy sprzedawca sam uzna reklamację?

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

Kupiłeś od firmy? Może skontaktuj się z Rzecznikiem Praw Konsumenta?
Swoją drogą to interesujące, w aukcji napisane, że olej 100% syntetyczny, producent twierdzi, że to mieszanka, więc Allegro uważa, że opis aukcji jest zgodny z rzeczywistością.

oznacz moderatorów

Emilkg842
#7 Wielbiciel

Tak, kupiłem od firmy, która ma status Super Sprzedawcy. Właśnie dlatego cała sprawa jest jeszcze bardziej dziwna w ofercie jasno było napisane, że olej jest syntetyczny i był umieszczony w kategorii oleje syntetyczne, a producent sam w reklamacji potwierdził, że to mieszanka oleju mineralnego i syntetycznego. To wprost oznacza, że opis był wprowadzający w błąd.

Dlatego dziwi mnie, że Allegro nie reaguje, tylko odsyła mnie na Policję, która z kolei nie przyjmuje takiego zgłoszenia. W praktyce zostaję z niczym, a ochrona Allegro Protect okazuje się fikcją.

Myślisz, że warto w ogóle iść z tym do Rzecznika Praw Konsumenta albo UOKiK? Oni są w stanie coś faktycznie pomóc w takim przypadku?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Emilkg842 chwila co jest na opakowaniu oleju napędowego? Czy pisze ze to mieszanka? A jeśli pisze to czemu został użyty częściowo?

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

UOKIK - nie zajmują się jednostkowymi sprawami sprzedawca-konsument.
Rzecznik Praw konsumenta - jak najbardziej.
Jeżeli chcesz walczyć o swoje to musisz się pofatygować z informacjami, które masz, pomogą napisać pismo, ew. złożyć sprawę do sądu.
To jest ewidentne oszustwo ze strony sprzedawcy i dlatego Allegro Cię odsyła na Policję.
Tak z ciekawości - ta aukcja nadal jest aktywna z tym samym opisem? To możesz napisać  skargę na Allegro do UOKiK, nr aukcji, zrzut ekranu z treścią opisu aukcji, informację od producenta, kiedy poinformowałeś Allegro, i co Allegro zrobiło z tą aukcją (że nic nie zrobiło).

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Emilkg842 ale co ma do tego policja i rzecznik? Opis i parametry oferty są z katalogu produktów i kazdy olej tego rodzaju u każdego sprzedawcy jaki jest na allegro będzie miał ten błąd winne jest allegro które nawet jak mu zgłaszasz babola to zmieni a za dzień czy dwa jest po staremu 

oznacz moderatorów