Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jestem na Allegro od wielu lat, ale po raz pierwszy znalazłem się w sytuacji, gdzie po otwarciu Dyskusji ze Sprzedającym, Allegro proponuje złożenie wniosku w Allegro Protect, aby ubiegać się o zwrot kosztów zakupionego przedmiotu. Problem polega na tym, że Allegro wymaga, aby wniosek był poprzedzony zawiadomieniem o popełnieniu przestępstwa na policji.
W moim przypadku kupiłem produkt opisany jako syntetyczny olej silnikowy, który okazał się mieszaniną oleju mineralnego i syntetycznego – producent w odpowiedzi na reklamację przyznał to wprost. Produkt został częściowo użyty zgodnie z opisem oferty. Sprzedawca odrzucił reklamację powołując się na stanowisko producenta, a Allegro nie rozpatruje wniosku w Allegro Protect bez zawiadomienia na policję.
Kiedy próbowałem zgłosić zawiadomienie na policji, policjant powiedział, że nie może przyjąć zgłoszenia, ponieważ potrzebuje wcześniejszych informacji od Allegro dotyczących stanowiska w sprawie i sposobu rozstrzygnięcia sporu ze Sprzedającym. Tymczasem Allegro nie udziela tych informacji ani nie rozpatruje wniosku w Protect, dopóki nie złożę zawiadomienia na policję.
Czy ktoś miał podobny problem i wie, jak w praktyce można to rozwiązać? Jak w takich przypadkach dochodzi się zwrotu kosztów, gdy procedury Allegro i policji wzajemnie się blokują?
Allegro odpisuje mi tylko wiadomości typu
"W tej sytuacji, skoro sprzedający odrzucił reklamację, jako Serwis nie mamy podstaw do podważenia jego decyzji.
Jeśli nie zgadza się Pan z tą decyzją, ma Pan pełne prawo dochodzić swoich roszczeń na drodze sądowej lub zgłosić sprawę na policję, zgodnie z naszymi wskazówkami we wcześniejszych wiadomościach."
To po co jest allegro protect? Jak nawet na komisariacie nie chcą przyjąć zgłoszenia...
@Emilkg842 przykro mi, jednak nie mogę podważyć decyzji osoby rozpatrującej wniosek Allegro Protect. Jeśli chodzi o zgłoszenie sprawy policji to dopiero na ich wniosek możemy udostępnić dane transakcji. Policja powinna wydać Ci potwierdzenie złożenie zawiadomienia.
W tym artykule znajdziesz więcej informacji na ten temat.
Piszecie mi ciągle, że mam zgłosić sprawę na Policję, ale Policja nie przyjmuje takiego zgłoszenia, bo mówią, że potrzebują decyzji od Allegro, a Wy nic mi nie wystawiacie i nawet nie wskazujecie dokładnie, pod jakim kątem mam to zgłosić.
Po co w takim razie jest Allegro Protect, skoro nie chroni kupującego?
Sprzedawca sprzedaje olej opisany jako „syntetyczny”, a producent sam potwierdził, że to mieszanka oleju mineralnego i syntetycznego – czyli zostałem wprowadzony w błąd. Reklamacja została odrzucona, a Wy odmawiacie pomocy.
To wygląda tak, że ja wszystko mam robić sam, a ochrona kupujących w praktyce nie istnieje.
Proszę o jasne i konkretne wyjaśnienie:
-w jaki sposób w tej sytuacji Allegro Protect ma mnie chronić,
-jakie dokumenty Allegro może wystawić, żebym faktycznie mógł coś zgłosić na Policję,
-czy oznacza to, że Allegro Protect działa tylko wtedy, gdy sprzedawca sam uzna reklamację?
Kupiłeś od firmy? Może skontaktuj się z Rzecznikiem Praw Konsumenta?
Swoją drogą to interesujące, w aukcji napisane, że olej 100% syntetyczny, producent twierdzi, że to mieszanka, więc Allegro uważa, że opis aukcji jest zgodny z rzeczywistością.
Tak, kupiłem od firmy, która ma status Super Sprzedawcy. Właśnie dlatego cała sprawa jest jeszcze bardziej dziwna w ofercie jasno było napisane, że olej jest syntetyczny i był umieszczony w kategorii oleje syntetyczne, a producent sam w reklamacji potwierdził, że to mieszanka oleju mineralnego i syntetycznego. To wprost oznacza, że opis był wprowadzający w błąd.
Dlatego dziwi mnie, że Allegro nie reaguje, tylko odsyła mnie na Policję, która z kolei nie przyjmuje takiego zgłoszenia. W praktyce zostaję z niczym, a ochrona Allegro Protect okazuje się fikcją.
Myślisz, że warto w ogóle iść z tym do Rzecznika Praw Konsumenta albo UOKiK? Oni są w stanie coś faktycznie pomóc w takim przypadku?
@Emilkg842 chwila co jest na opakowaniu oleju napędowego? Czy pisze ze to mieszanka? A jeśli pisze to czemu został użyty częściowo?
UOKIK - nie zajmują się jednostkowymi sprawami sprzedawca-konsument.
Rzecznik Praw konsumenta - jak najbardziej.
Jeżeli chcesz walczyć o swoje to musisz się pofatygować z informacjami, które masz, pomogą napisać pismo, ew. złożyć sprawę do sądu.
To jest ewidentne oszustwo ze strony sprzedawcy i dlatego Allegro Cię odsyła na Policję.
Tak z ciekawości - ta aukcja nadal jest aktywna z tym samym opisem? To możesz napisać skargę na Allegro do UOKiK, nr aukcji, zrzut ekranu z treścią opisu aukcji, informację od producenta, kiedy poinformowałeś Allegro, i co Allegro zrobiło z tą aukcją (że nic nie zrobiło).
@Emilkg842 ale co ma do tego policja i rzecznik? Opis i parametry oferty są z katalogu produktów i kazdy olej tego rodzaju u każdego sprzedawcy jaki jest na allegro będzie miał ten błąd winne jest allegro które nawet jak mu zgłaszasz babola to zmieni a za dzień czy dwa jest po staremu