Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
kupiłem sobie czarny ciągnik
https://www.youtube.com/watch?v=eP5wNDeGqLk
no czarny ale nie ciągnik, bo wzmacniacz za 200zł i to na allegro lokalnie:)
wzmacniacz okazał się zepsuty 😞
przeprowadziłem dyskusję, poprosiłem o doprowadzenie go do zgodności z umową
np poprzez naprawę/wymianę w ramach rękojmi
sprzedawca (prywatny) odmówił
więc poprosiłem grzecznie o zwrot wpłaty
sprzedawca ponownie odmówił
allegro w dyskusji potwierdziło istnienie rękojmi bo sprzedawca jej nie wyłączył
sprzedawca ponownie odmówił
postanowiłem wypróbować reklamowane w tv bezpieczeństwo allegro
czyli Allegro Protect
przeczytałem instrukcję allegro
wypełniłem wniosek
i zaczęły się cuda
allegro wstrzymało jego realizację bo mam go oddać do serwisu dysk twardy
i uzyskać pisemny kosztorys i tam naprawić sprzęt
WTF !?!?!? (where is the fox?)
pomijam już ten dysk twardy bo kupowałem wzmacniacz/ampltuner
ale koszt diagnozy/naprawy będzie wyższy niż te 200zł
to jakiś absurd
towar niezgodny z umową. sprzedawca odmawia rękojmi,a allegro każe ponieść koszta wyższe niż wartość
sprzętu, by potem oddać jego wartość
zawiodłem się, bo w reklamie TV wystarczy siedzieć na kanapie w domu, a nie biegać gdzieś po mieście
i opłacać specjalistów aby otrzymać zwrot mniejszy niż poniesione koszta 😞
i co mam robić?
może zakopać wzmacniacz w ziemi jak to zrobił piesek w reklamie TV? 🙂
ale kto zapłaci wtedy karę za złą utylizację elektrośmieci?
Iść do serwisu i wziąć fakturę na Allegro skoro diagnoza jest na ich zlecenie 😂
@RED nie tylko Ty masz taką sytuacje . Coraz wiecej takich wpisów. Zdaje sie że ktoś w allegro zauważył że wypłaty POK (czyt: Allegro protect) były doskonałym narzedziem do nadużyć ze strony kupujących i w koncu ktoś zacząl to weryfikować zamiast ustawiać bota który bezmyślnie zatwierdza wnioski i obciąża sprzedających.
Oczywiście że w przypadku przez Ciebie opisanym postępowanie allegro jest słuszne. : "Napraw , przedstaw rachunek to zapłacimy" Mam nadzieje że skończył sie okres kiedy "zupa była za słona" (czyt porysowana obudowa w używanym laptopie) a allegro zwracalo całą kase za zakup jednocześnie obciążając sprzedającego.
W tym przypadku moim zdaniem postepowanie allegro słuszne.
Myślę że w zanadrzu takich sprytnych sposobów, Allegro ma więcej. Przecież wiadomo, że nie będą pokrywać wszystkich, a jak reklama była to i wniosków przybyło.
Teraz trzeba ładniej zniechęcić kupującego w dochodzeniu swoich roszczeń....
Pytanie co to za sprzęt, zapytaj allegro czy ci zwrócą za diagnozę i czy chcą kosztorys do akceptacji, albo do jakiej kwoty masz to naprawkać - by mieć papier gdyby jednak chcieli się wypiąć - za 200zł na fakturę możesz mieć problem - chyba że to jakaś bardzo prosta usterka taniego podzespołu - jeśli pójdziesz do producenta to na 90% powiedzą ci że naprawa nie opłacalna, a w normalnym serwisie się w tych 200zł za samą diagnozę/ kosztorys powinieneś zamknąć.
@drobok na 100% naprawa jest nieopłacalna
zadałem podobne pytania
allegro milczy
nie zgadza się nic
w linku podanym powyżej jest napisane wyraźnie
W Allegro Protect możesz otrzymać zwrot pieniędzy do 20 000 zł** za nieudane zakupy w Allegro lub Allegro Lokalnie. W tym celu wypełnij krótki wniosek on-line.
Zwrot dostaniesz, jeśli:
nie ma ani jednego słowa, że mam podejmować jakieś próby naprawy
tym bardziej jeżeli sprzedawca nie zgodził się na takowe - np profesjonalna diagnoza elektroniki często równa się ingerencji w sprzęt, sprawdzenia pkt kontrolnych i itp
uważam, że allegro przesadzało ze zwrotami np: oddając pieniądze by kupujący nie czuł dyskomfortu
ale w sytuacji gdzie mamy ewidentne złamanie przepisów prawa, gdzie sprzedawca idzie w zaparte mimo, że ma ustawowy obowiązek rozpatrzyć rękojmie
jest to przegięciem