anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co jeśli produkt został nie wysłany a ja chciałem go zwrócić

Client:70594030
#1 Nowicjusz#

Zamówiłem przedmiot i chce go zwrócić produkt nie został jescze wysłany, a tam mi pisze ze musze odebrać i każe mi wybrać sposób syslykki co robic? 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:70594030 Nie musisz go odbierać, a jednocześnie możesz dokończyć i wysłać formularz zwrotu. Wybierz sposób odesłania, to Ci w niczym nie przeszkadza. Wyślij formularz - będzie to dla sprzedawcy Twoje odstąpienie od umowy, czyli sprzedawca nie wyśle już towaru, tylko odda Ci całą wpłatę.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jeżeli nie możesz już anulować zakupu to zrób tak i nie musisz odbierać przesyłki:

• Przejdź do zakładki Moje zakupy i kliknij [szczegóły zakupu] przy zamówieniu, z którego produkt chcesz zwrócić. Następnie kliknij [zwróć część lub całość zakupu].
  • Wskaż przedmioty, które chcesz zwrócić, i wybierz z listy odpowiedni powód. Możesz wybrać osobny powód zwrotu dla każdego produktu w zamówieniu.
  • Wypełnij formularz – podaj w nim dane do zwrotu środków. Następnie kliknij [zwracam produkty].
  • Na kolejnej stronie wskaż sposób wysyłki zwracanej paczki (z Allegro Smart! lub wysyłką własną)

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@Client:70594030 
Nie możesz zwrócić czegoś w posiadanie czego jeszcze nie wszedłeś.
Aby coś zwrócić (odesłać do sprzedawcy) najpierw musisz to coś przyjąć.
Przed otrzymaniem towaru możesz natomiast odstąpić od Umowy.
Ważne !!: Odstąpienie od Umowy to nie to samo co zwrot ! 
Jeżeli produkt nie został jeszcze wysłany, możesz skorzystać z prawa do odstąpienia od zakupu anulując go (nie poniesiesz wówczas żadnych kosztów - również przesyłki zwrotnej, ani wybranej przesyłki do Ciebie jeżeli nie była najtańszą z oferowanych).

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

cookie000
#15 Entuzjasta#

@Client:70594030 

Generalnie szukaj informacji w pomocy, bo potrzebne było by nieco większe rozjaśnienie sytuacji. Poczytaj sobie tutaj:

https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/wystawianie-oferty-przez-formularz/anulowanie-zakupu-info...

Nie jest fajne (zwłaszcza gdy sprzedający nie jest firmą), gdy ktoś kupuje i się rozmyśla (tym bardziej po licytacji). Zachęcam do rozsądnych zakupów. Na plus, że chociaż zgłaszasz sprawę sprzedającemu przed wysyłką ;]

oznacz moderatorów

HegemonHekate
#10 Popularyzator#

@Client:70594030Nie musisz go odbierać, a jednocześnie możesz dokończyć i wysłać formularz zwrotu. Wybierz sposób odesłania, to Ci w niczym nie przeszkadza. Wyślij formularz - będzie to dla sprzedawcy Twoje odstąpienie od umowy, czyli sprzedawca nie wyśle już towaru, tylko odda Ci całą wpłatę

Jeżeli nie możesz już anulować zakupu to zrób tak i nie musisz odbierać przesyłki:

Przejdź do zakładki Moje zakupy i kliknij [szczegóły zakupu] przy zamówieniu, z którego produkt chcesz zwrócić. Następnie kliknij [zwróć część lub całość zakupu].

Wskaż przedmioty, które chcesz zwrócić, i wybierz z listy odpowiedni powód. Możesz wybrać osobny powód zwrotu dla każdego produktu w zamówieniu.

Wypełnij formularz – podaj w nim dane do zwrotu środków. Następnie kliknij [zwracam produkty].

Na kolejnej stronie wskaż sposób wysyłki zwracanej paczki (z Allegro Smart! lub wysyłką własną)

oznacz moderatorów

maxr01
#17 Koryfeusz#

@Client:70594030 - zakładam, że to zakup od firmy.

Nie ma w tym przypadku czegoś takiego jak "zwrot" - przecież nie odebrałeś towaru, żeby móc go zwrócić. Możesz sprzedającemu wysłać odstąpienie od umowy - np. na e-mail (za potwierdzeniem odbioru) lub listem poleconym.

Formularz zwrotu nie jest równoznaczny z odstąpieniem od umowy - zawiera on jedynie informacje, że kupujący zwraca zakupiony przedmiot. Nie ma w nim nigdzie informacji, że odstępuje od zawartej umowy.

@xyz96 - pisze: "Wyślij formularz - będzie to dla sprzedawcy Twoje odstąpienie od umowy, " - a na jakiej podstawie tak piszesz? Gdzie w formularzu jest napisane, że kupujący odstępuje od zawartej umowy?

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów