anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co robić?

Client:93169378
#7 Wielbiciel

Wszedłem w link prowadzący do przedmiotu na allegro lokalnie który dostałem od dobrego znajomego. Wszystko wyglądało naprawdę w porządku. Chcąc kupić przedmiot kliknąłem kup teraz. Myślałem że jestem zalogowany więc wybrałem metodę płatności blik. Inne były niedostępne, pisało że trwają prace techniczne. Pieniądze zniknęły z konta i po tym zobaczyłem że nie jestem zalogowany. Nie mam żadnego potwierdzenia ze strony allegro, na mailu także nic nie ma. Na aplikacji bankowej mam tylko w zakładce blokady jakby ktoś wypłacił pieniądze z bankomatu na drugim końcu Polski. Wydaje mi się to dziwne i nie jestem w 100% przekonany że to oszustwo ponieważ oszust musiał by stać przy bankomacie i w tym momencie kiedy podałem blika wpisać go do bankomatu. Nie wiem czy da się jeszcze odzyskać pieniądze. Jest to naprawdę podejrzane, a wszystko wyglądało w porządku. 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ten dobry znajomy na pewno nie jest dobrym znajomym, a może jakiś oszust podszywał się w innej aplikacji pod dobrego znajomego i wysłał ci lewy link.

"oszust musiał by stać przy bankomacie i w tym momencie kiedy podałem blika wpisać go do bankomatu"  - dokładnie tak to działa to zorganizowana grupa, której się dałeś naciąć, nie jesteś jedyny poszkodowany, ani pierwszy, ani ostatni. 

Teraz to możesz już tylko zgłosić się na policję. 

oznacz moderatorów

Client:93169378
#7 Wielbiciel

Myślę że to nie wina znajomego. Jest to ojciec mojego przyjaciela z którym znam się od dziecka i zawsze mi pomagał. Bardzo często się widujemy więc myślę że on nie jest winny bądź nie zrobił tego specjalnie. Sytuacja wygląda tak że dostał on link od gościa z **piiip** do jego allegro lokalnie. Musiał być to lewy link 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Client:93169378

Ktoś się po prostu podszył pod twojego znajomego.

A link nie prowadził do strony udającej Allegro. Poza tym nie zdziwiło cię pytanie o potwierdzenie wypłaty z bankomatu, jeżeli chciałeś zapłacić za zakup na Allegro? 

Ps. Pozostaje zgłosić sprawę na policję. Ale na odzyskanie kasy nie masz co liczyć. Formalnie to ty dokonałeś wypłaty z tego bankomatu, a obecność pod nim potwierdziłeś kodem PIN lub odciskiem palca. To niestety w zasadzie zamyka możliwość odzyskania środków od banku. 

oznacz moderatorów