anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co z zakupem żywych zwierząt typu świerszcze jako pokarm dla jaszczurki

wiolka1322
#7 Wielbiciel#

Witam, zakupiłam żywe świerszcze jako pokarm dla agamy. Pierwsza sprawa - miały przyjść w poniedziałek a dotarły w środę. Nie wiem czy zawinił sprzedawca czy przewoźnik ale świerszcze dotarły w bardzo złym stanie, nie ruszały się, po ogrzaniu zaczęły trochę się poruszać ale połowa świerszczy dotarła martwa, sztywna. Druga sprawa - w ogłoszeniu jest że sprzedawca oferuje świerszcze małe 1-2 cm, w większości przyszły duże gdzie nie nadają się na pokarm dla młodej agamki. Może i nie były drogie ale liczy się sam fakt że coś poszło tu nie tak.. Napisałam do sprzedawcy ale zero odzewu. Co w takim wypadku? Jak zareklamować nieżywe, za duże świerszcze ?

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

br.
#21 Demiurg#

@wiolka1322  Wydaje mi się że to nie jest właściwa pora na transport takich stworzeń, one po prostu mogły zamarznąć.  Może to wina sprzedającego, może po części twoja.

Kiedyś czytałem regulamin Allegro i było w wykazie przedmiotów zakazanych, zakaz sprzedaży żywych zwierząt. Więc może przemyśl czy słusznie zgłaszasz problem, może po prostu nie należało kupować ich na Allegro.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@br. to nie tak , sprzedawca jest pewnie przedsiębiorcą i ponosi ryzyko związane z dostarczeniem produktu do konsumenta .

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@mdrogeria  Ty już  jak  LEW zaczynasz pisać....  będę ci kibicował.

Na srebrnej tacy powinien sprzedawca przynieść świerszcze ...😇

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@br. nie musi na srebrnej tacy choć nic nie stoi na przeszkodzie 😁, przekazany towar konsumentowi MA BYĆ !! zgodny z opisem , chcę zwrócić Twoją uwagę na to ,że klient jak to się zwykle odbywa na allegro formę dostawy pewnie wybrał z listy ustawionej przez sprzedawcę .

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@mdrogeria   Tak, tak  tylko że wszyscy zapominają o najważniejszym - te świerszcze to żywe zwierzęta.  A sprzedający wysłać musi, nawet jeśli jest mróz no bo zaraz będą kary, punkty  za jakość itp...

Kupujacy ma prawo a nawet obowiązek odesłać za duże świerszcze, zmarzną wszystkie problem zniknie.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@br. musi ? .... no....weno , wysłać owszem skoro zaoferował i trafił się klient akceptujący warunki , ale kto go zmusza do sprzedaży wysyłkowej , gdy warunki atmosferyczne temu nie sprzyjają ?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@mdrogeria  Nikt nie musi, masz rację.  A kupującemu pozostaje jeszcze jedna opcja:  zapakować świerszcze do zamrażalnika  kiedy jaszczurka dorośnie będą jak znalazł.  My zjadamy mrożonki, jaszczurka też może....  A gdyby jaszczurce nie smakowały to można podsmażyć na olejku, do piwa jako przegryzka będą.... 😂

oznacz moderatorów

wiolka1322
#7 Wielbiciel#

Myślę że jest po części moja wina bo nie doczytałam w opisie że wkład grzewczy należy dokupić. Wyszłam z założenia że on już tam jest. Mamy młodą agamę, muszę ją karmić owadami odpowiednimi do jej wielkości, w moim mieście jest tylko jeden sklep w którym można kupić owady karmowe ale są one już wielkością dla dorosłych gadów, właściciel sklepu nie jest skory do sprowadzenia mniejszej karmówki. Musiałabym jeździć do miasta oddalonego o prawie 50km żeby kupić owady więc siłą rzeczy zamawiam. Zamawiałam już kilka razy różne gatunki owadów właśnie teraz w okresie zimowym i zawsze przychodziły z wkładem grzewczym, owady miały optymalną temperaturę wewnątrz i zawsze były w dobrym stanie, wszystkie żywe. Ale wydaje mi się, że sprzedawca również powinien dopilnować komfortu wysyłanych owadów zajmując się na co dzień ich hodowlą w celach sprzedażowych i wysyłkowych i zakładam że się na tym zna. Doszłam do wniosku że nie będę ich odsyłać do sprzedawcy bo ja się nie znam na transporcie żywych zwierząt i myślę że dotarły by do niego w bardzo złym stanie. Napisałam wiadomość do sprzedającego odnosząc się też do komentarzy w danej ofercie ale tylko po to żeby zwrócić jego uwagę aby może w tytule oferty dokładnie wpisać że nie ma tego wkładu, bo nie tylko ja popełniłam ten błąd. Ja na pewno już będę bardziej uważna. 

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Jakim przewoźnikiem zostały wysłane te owady? Obecnie tylko Pocztex pozwala na wysyłkę żywych owadów, ale paczka musi być nadana z opcją ostrożniem. Poza tym musi mieć oznaczenie "żywe zwierzęta", wskazaną górę przesyłki i nie może być nadana do punktu czy automatu. Nie dopuszcza się też wysyłki w piątek lub przed dniem wolnym.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@wiolka1322 Tak reklamować, jeżeli nie para (jak tu piszą) to taką decyzję podejmuje sprzedajacy i on odpowiada za przesyłkę do chwili odebrania, chcesz coś zdziałać to otwórz dyskusję, masz pomoc Allegro: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@wiolka1322 "sprzedawca oferuje świerszcze małe 1-2 cm, w większości przyszły duże" - pewnie urosły podczas podróży, skoro tak długio trwała 🐭

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@mdrogeria Sprzedawca przekaz przewoźnikowi towar zgodny z umową.

To że usługi allegro nie działają to nie jest jego wina.

@wiolka1322 jaka to była usługa transportu?

Warto by ustalić kto morduje i znęca się nad świerszczami.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@RED I na tym rola sprzedającego się kończy?

Sprzedawca przekaz przewoźnikowi towar zgodny z umową.

To że usługi allegro nie działają to nie jest jego wina.

oznacz moderatorów