anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro ma prawo obciążyć mnie kosztem zwrotu z Allegro Protect?

HHPassion
#1 Nowicjusz#

Klientka odesłała do mnie zakupiony towar, ponieważ jej nie pasował. Zwrot był realizowany w ramach usługi Smart. W paczce, która do mnie przyszła, nie było jednak zwracanego produktu. Poinformowałam o tym klientkę telefonicznie oraz oznaczyłam "odmowę zwrotu". Klientka twierdzi, że nadała dobrą paczkę, w związku z czym to DPD musiało coś pomylić w trakcie dostawy (i jestem przekonana, że tak było). Zasugerowałam zgłoszenie reklamacji - Allegro zgłosiło ją w imieniu Klientki do DPD. DPD poinformowało w odpowiedzi na reklamację, że paczka została dostarczona poprawnie. Klientka założyła dyskusję, a Allegro domaga się ode mnie pokrycia kosztu zwrotu, w przeciwnym razie zostanę obciążona kosztami Allegro Protect.

Moje pytanie brzmi, czy skoro zwracany towar do mnie nie dotarł, to czy Allegro może wymagać ode mnie zwrotu pieniędzy w takiej sytuacji?

Czy to nie oznacza przypadkiem, że Kupujący może nadać w paczce zwrotnej cokolwiek mu się podoba, a i tak mam obowiązek zwrócić mu towar, ponieważ paczka dotarła?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Client:44052296
#21 Demiurg#

@HHPassion dowody masz ?

Jak masz dowód, że paczka była pusta w czasie rozpakowywania idź w zapłatę i odmów zwrotu 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@HHPassion czy mają prawo, to raczej pytanie do prawników, tutaj nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi, natomiast mogę Cię zapewnić, że jeśli będą chcieli, to wezmą te pieniądze od Ciebie, a jeśli nie będziesz miała wpłat od kupujących, to zablokują konto i wyślą do Ciebie windykatora

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#10 Popularyzator#

pytanie podstawowe 

czy kupujaca zgłosiła odstepienie czy reklamacje 

jesli odstąpienie 

to zwracasz 1 zł i uzasadniasz ze odesłany towar otrzymałaś  w stanie zmienionym 

i opisujesz co dostałaś 

2 Reklamacja - odmawiasz zwrotu uzasadniając to co tutaj napisałaś 

ważne ,aby reklamacja była uzasadniona od dnia złożenia reklamacji ( nie mylić z dostawą towaru )

jesli allegro zdecyduje się ze wypłaci Protect to nie doliczą ci do rachunku 

oznacz moderatorów