anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy allegro zwóci mi pieniądze jeśli kupujący mnie oszuka?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Player7331
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, przychodzę z zapytaniem czy allegro zwóci mi pieniądze jeśli kupujący mnie oszuka. Sytuacja jest taka chcę kupić kartę graficzną rtx'a 3070 i jest ona za 2k u jednego sprzedawcy, tylko nie jest ona przez opcję " kup teraz" tylko "napisz do sprzedającego" tam się ugadaliśmy, że on mi wyśle paczke kurierem ubezpieczonym lecz ja przed tym muszę zrobić przelew. Mam screeny wiadomości i fakture, którą wysłał mi na maila, w której jest jego adres i dane osobowe. Więc jeśli karta by nie dotarła lub była uszkodzona to allegro bez problemu zwróci pieniądze?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
_Likos_
#21 Demiurg#

@Client:97768283 jeśli "sie ugadasz" poza allegro to allegro nie bedzie Cie chronic.

Nie zmienia to faktu że nadal bedziesz mógł np reklamowac karte jesli bedzie uszkodzona lecz wówczas bedzie to dużo trudniejsze bo jesli sp[rzedawca nie uzna reklamacji to już tylko droga sądowa. No a jeśli np zostaniesz oszukany to juz tylko policja żaden program ochrony kupujacych nie bedzie działał.

oznacz moderatorów
pinsplash
#21 Demiurg#

@Player7331 NIE. To jest zakup poza Allegro. Poszukaj tutaj na forum ile już było takich przekretów. Niech wystawi NA Allegro lub Allegro Lokalnie. Żadne umawianie się przez centrum wiadomości. Tak jak byś kupował na Messengerze czy WhatsUp...

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Player7331 Allegro gwarantuje bezpiecznie zakupy tylko wtedy, gdy kupujący skorzysta z opcji Kup teraz lub gdy wygra licytację. Wszelkie zakupy poza Allegro, na telefon, na maila nie są chronione.

oznacz moderatorów
mwmonety
#21 Demiurg#

Ryzykowna propozycja ,takie okazjonalne zakupy od przypadkowych sprzedawców nic dobrego nie wróżą. 

oznacz moderatorów
adix_blade
#1 Nowicjusz#

Dzień dobry.

Tego typu transakcje nie są objęte Programem Ochrony Kupujących. Warunki korzystania z tego programu jasno mówią:

"Kiedy nie skorzystasz z POK

Warto zapoznać się z kompletem warunków ale przy większości ofert istotne są dwa podstawowe warunki kiedy allegro zapewnia pełne bezpieczeństwo transakcji:

1. przedmiot musi być kupiony przez "kup teraz" lub w ramach wygranej licytacji,
  2. zapłata nie może być wykonana gotówką przy odbiorze osobistym.

Pozdrawiam serdecznie.

oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

nie wiedziałem, że allegro wprowadziło nową formę zakupu "zadaj pytanie sprzedającemu". Może w dobie tych wszystkich podwyżek postanowili pójśc na rękę sprzedawcom i sami proponują transakcje poza allegro, tak, żebyśmy nie płacili prowizji, a klient nie mógł nic reklamować i zwracać 🙂  kochany serwis 🤣🤣🤣

#21 Demiurg#

@mikeza Rozwój jest bardzo ważny może niebawem będą każdemu kto tylko zechce coś u nich wystawić będą dawać kupony na zakupy w swoim sklepie.

oznacz moderatorów