Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chcę kupić buty. Sprzedawca informuje, że w przypadku płatności za pobraniem, zwrotów nie przyjmuje. Ale czy gdy nastąpiła by sytuacja, gdy rozmiar butów byłby za duży lub za mały, to czy można by je wymienić wtedy na buty o innym rozmiarze? Czy po prostu trzeba dokładnie zmierzyć swoją stopę i popatrzyć na tabelę rozmiarów?
Witam.
Zakup z płatnością przy odbiorze w żaden sposób z punktu widzenia prawa nie wyklucza możliwości zwrotu produktu.
Jeśli chodzi o zwrot w związku "z odstąpieniem od umowy" to produkt można zwrócić tylko pod warunkiem "zakupu konsumenckiego", czyli zakupu dokonywanego przez osobę "prywatną" od przedsiębiorcy.
Nie można zrezygnować z zakupu dokonanego od osoby prywatnej "ot tak sobie".
Nie można także zrezygnować z zakupu dokonanego w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.
Tyle w kwestii prawnej.
Natomiast ja bym się zastanowił czy warto kupować od kogoś kto potem będzie "robił problemy". W końcu to chyba nie jedyne buty tego typu na Allegro i inni sprzedawcy zapewne też je mają...
Pozdrawiam. Marek.
Chyba źle zrozumiałeś informację sprzedającego. Chodzi o to że żaden sprzedający nie odbierze zwrotu jeżeli wyślesz mu przesyłką z pobraniem.
Jeżeli zwracasz przedmiot to normalnie opłacasz koszt przesyłki i wysyłasz. Sprzedawca nie ma prawa nie przyjąć, no chyba że zastrzegł w ofercie że w ogóle nie przyjmuje zwrotów.
W takim przypadku masz prawo złożyć reklamację, na przykład niezgodność wymiarowa z tabelą.
Witam.
Może to i racja, że źle zrozumiałem - czasem trudno domyślić się "co artysta miał na myśli" zadając pytanie.
Pozdrawiam. Marek.