anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy spotkaliście się z sytuacją, że sprzedający żąda od kupującego usunięcia negatywnej opinii?

Szuli
#7 Wielbiciel

Czy spotkaliście się z sytuacją, że sprzedający żąda od kupującego usunięcia negatywnej opinii? W razie odmowy usunięcia negatywnej opinii sprzedający informuje o zgłoszeniu sprawy do sądu, podaje artykuły z różnych artykułów, kodeksów, żeby wymusić zmianę opinii? Wykorzystuje dane osobowe podane do transakcji sprzedaży, żeby wysyłać pisma z żądaniem wypłaty ,,odszkodowania " za straty w sprzedaży?

oznacz moderatorów
32 ODPOWIEDZI 32

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Generalnie przedsądowe wezwanie do zapłaty to sprzedawca ma obowiazek wysłać jeśli chce oddać sprawę do sądu, to jego nie tylko prawo ale obowiązek.  Sprawy o komentarze są rzadko ale są. Portal tego nie upraszcza pozwalając kupującym na wszystko no może oprócz bluzgów. Wiele jest tu postów o komentarzach wystawionych gdy np. klient sam paczki nie odebrał lub chce dodatkowo towar, którego wcale nie było w ofercie, albo chce zwrotu kasy i zatrzymać towar itp. 

Jednak przedsądowe wezwanie to przedsądowe wezwanie, jeśli to już przeszło w nękanie to zgłoś się z tym do Allegro, pewnie go naprostują. 

Szuli
#7 Wielbiciel

Rozumiem, że jesteś sprzedającym ? Po tym, jak się wyrażasz o kupujących można zauważyć. Moje pytanie jest skierowane do kupujących. Do ich doświadczeń. ....

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szuli w konstytucji masz prawo do sądu, więc tak może cię za opinię pozwać z powództwa cywilnego. Wezwanie do usunięcia szkalującej oponi mieści się w prawnej drodze postępowania w takim przypadku. Mimo iż mała trzeba się liczyć że taka szansa że cię pozwie jest wygooglaj sobie sprawę pompki do akwarium z allegro

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Pytanie było do kupujących i ich doświadczeń. Kupujący też ma swoje prawa opisane w kokonstytucji. Mam wrażenie, że jesteś sprzedającym, skoro ich  prawa są ci bliższe

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szuli tak było kilkanaście wątków. Jak napisana jest prawda do to nie ma co się obawiać.

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Podpowiesz, jak znaleźć te wątki?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szuli wyszukiwarka postoŵ wpisz wezwanie / sąd / pozew powinno wyszukać

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Niczego się nie boję, bo napisałam prawdę. Ale przygotowuję się do sprawy w sądzie i chciałabym dotrzeć do kupujących, którzy pod wpływem gróźb usunęli negatywny wpis na temat sprzedającego. 

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Chciałabym skontaktować się z kupującymi, którzy wystawili opinię negatywną na temat sprzedawcy, ale ją usunęli. Chciałabym ustalić, czy powód usunięcia tej negatywnej opinii jest taki sam jak mój. Chciałabym to zrobić z poszanowaniem prawa, regulaminu....ktoś może miał już taką sytuację?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Szuli nie ma takiej możliwości, bo nie udostępniamy takich danych innym kupującym, ale czy mogłabyś mi wyjaśnić dlaczego szukasz takich informacji? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Przygotowuję się do sprawy sądowej ze sprzedającym. 

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Chciałabym powołać te osoby na świadków w mojej sprawie. Jak to załatwić zgodnie z prawem?  Do kogo i z jakim wnioskiem uderzyć?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Szuli rozumiem że chcesz pozwać sprzedawcę o to że chce Cię pozwać, masz takie samo prawo jak sprzedawca ma prawo Cię pozwać, pierw informował, ma takie prawo, potem wysyła Ci przedsądowe wezwanie i sprawa w sądzie, wszystko zgodnie z prawem dane osobowe do zawartej umowy może wykorzystać do uzyskania odszkodowania tak samo jak Ty chcesz to zrobić teraz 🙂

Co będzie Twoim roszczeniem ???

Ty masz prawo oceniać, sprzedawca ma prawo udowodnić że poniósł z tego tytuły straty a czy wygra zdecyduje sąd 🙂 są ze dwa wyroki że sprzedawcy wygrali z negatywem ale większość odpada na przygotowaniu 😄

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 to autor zaskarżonego wpisu musi udowodnić jego prawdziwość lub przesłanki np: z art 213 kk

sprzedawca nic tutaj nie musi robić

jedyne co musi udowodnić to wysokość poniesionych strat jeżeli żąda czegoś innego niż publiczne np: na allegro przeprosiny

@Szuli chcesz krytykować, bierz odpowiedzialność prawną za swoje słowa, polskie przepisy Cię też dotyczą

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Rozumiem, że jesteś sprzedającym? Jak to jest, że forum dla kupujących a tyle komentarzy od sprzedających?  ciekawa jestem, jak sprzedający udowadniają np.  spadek sprzedaży przed sądem i zasadność żądań? Podpowiesz, jak to udowadniałeś w sądzie? 

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Sprawa jest skomplikowana, sprzedawca chce mnie pozwać z trzech różnych kodeksów z KK, z KC, z ustawy o zakazie konkurencji. Byłam u rzecznika praw konsumenta z tymi groźbami . Śmiał się,  że takich cudów to jeszcze nie widział. Twierdzi, że sprzedający nie odważy się na pozew. Ale wolę być gotową na bój. Dlatego muszę dotrzeć do osób,  które przestraszyły się żądań finansowych i usunęły negatywny wpis. 

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Pani Moderatorko, czekam na podpowiedź. 

oznacz moderatorów

Daruch68
#7 Wielbiciel

Dobrze Ci radzę:odpuść! Stracisz tylko czas, nerwy i pieniądze. Sam nic nie ugrasz, a jak nie masz dobrego prawnika,to nawet nie próbuj.
Też kiedys się zawziąłem za przedmiot za 30 zł. i sądzie doszło do ugody, a później ten przedsiębiorca wytoczył mi sprawę karną i wygrał, bo miał znajomości w sądzie. 
Nie warto!

oznacz moderatorów

Szuli
#7 Wielbiciel

Sprawa za daleko poszła, więc nie odpuszczę . Wygrałam już jedną sprawę, pozew pisałam sama, bo zapomniałam, że mogę wnioskować o pełnomocnika z urzędu. Zeznawałam w sądzie wielokrotnie i wiem jak to jest. Wszystko zależy od sędziego. Ale gdybym była na Twoim miejscu, to bym się odwoływała od wyroku. Do skutku  

oznacz moderatorów