anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy trzeba generować kod zwrotu jeśli zwracam produkt przed odebraniem go?

Client:43063386
#7 Wielbiciel#

Chcę zwrócić produkt zanim go odebrałam. Wchodzę w szczegóły zakupu, zwrot i zaznaczam produkt. I teraz automatycznie muszę wybrać sposób zwrotu - wybieram ten sam, co nadano (bo nie chcę w ogóle odebrać paczki). Następnie muszę wygenerować etykietę nadawczą (pocztex allegro). Nie ma innej możliwośvi. Z tym, że ja przecież nie będę nadawać tej paczki więc chyba powinna wrócić do nadawcy za jego numerem nadania. Jak postąpić w tej sytuacji?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:43063386 nie odbierzesz paczki to odpłatnie wroci do nadawcy , sprzedawca ten koszt / 12zł / potrąci Ci z kwoty zwrotu , wybór należy do Ciebie .

oznacz moderatorów

Client:43063386
#7 Wielbiciel#

Tyle, że w ramach SMARTa można dokonać zwrotu przed odbiorem. Czyli powinna to być nieodpłatna usługa po zaznaczemiu opcji zwrotu w ramavh SMART.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Tak, można odstąpić od umowy przed odbiorem (SMART nie ma tu znaczenia) a już po wysłaniu przesyłki ale w tym wypadku sprzedającemu mogą zostać naliczone koszty zwrotu paczki do nadawcy i w tym wypadku może on potrącić te koszty ze zwracanej kwoty.
Prawidłowym działaniem jest odebranie przesyłki i jej odesłanie kodem zwrotu wygenerowanym w allegro.

Weź pod uwagę, że sprzedający dopłaca do każdej wysyłki SMART (nie jest to zwracane) i dodatkowo przewoźnik policzy mu koszt powrotu nieodebranej przesyłki.

Jeśli odbierzesz i odeślesz paczkę to nie będzie doliczany koszt odesłania.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:43063386 żeby coś zwrócić to trzeba to posiadać !!! Darmowe odesłanie jest tylko na podstawie etykiety - kodu który otrzymasz od allegro, wszystko masz w regulaminie smart !!!

Nieodebranie, odmowa odbioru to nie jest metoda zwrotu, sprzedawca będzie obciążony kosztem odesłania co przy odstąpieniu jest po stronie konsumenta i zostanie potrącone ze zwracanych pieniędzy, ten koszt 11,99 zł 😞

Metoda dostawy
Koszt bez Allegro Smart!
Koszt z Allegro Smart!
Bezpłatny zwrot
Allegro Kurier Pocztex
11,99 zł
0 zł
W placówkach Poczty Polskiej (z wyłączeniem Agencji Pocztowych) dla przesyłek do 30 kg

https://allegro.pl/regulaminy/regulamin-uslugi-allegro-smart-jD4xM390DU3

Allegro zapewnia Nabywcy bezpłatny zwrot Towarów zakupionych w ramach Ofert objętych Usługą, jak również w ramach Ofert, o których mowa w art. II ust. 3 lit. b powyżej w przypadku skorzystania przez Nabywcę z prawa odstąpienia od umowy, na następujących zasadach:

a. możliwe metody zwrotu Towarów określone są szczegółowo na liście dostępnej pod adresem: https://na.allegro.pl/metody-dostawy-smart;

________
Κώστας
oznacz moderatorów